MINISTAR O PRETUČENOM ROMSKOM DEČAKU: Nije fer sve prišiti školi!
Foto: Dado Đilas

reakcija

MINISTAR O PRETUČENOM ROMSKOM DEČAKU: Nije fer sve prišiti školi!

Povodom slučaja u OŠ "Karađorđe" oglasio se ministar prosvete. Saopštenje prenosimo u celosti

Objavljeno: 13:03h

"Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević osudio je danas fizičko nasilje nad romskim dečakom, učenikom Osnovne škole "Karađorđe", ali je istakao da se taj incident nije desio u samoj školi i da nije fer da se škola zbog toga smatra odgovornom.

"Naravno da je nedopustivo da se deca fizički sukobljavaju. Ne želim da mešam teze, ali besmisleno za incidente koji se dešavaju van škole, odgovornom smatra samo škola“ rekao je Šarčević i naveo da se nadležni trude da svaki problem reše. "Ali, nije fer. Postoje i drugi odgovorni porodica, policija, centri za socijalni rad. Ovo se nije desilo u školi besmisleno je prišivati školi svaku odgovornost", ponovio je Šarčević.

On je dodao da je osmoletka "Karađorđe" vrlo uzorna škola, koju vodi kvalitetan direktor.

Ministarstvo prosvete , nauke i tehnološkog razvoja apeluje na sve da se pre objavljivanja ovakvih vesti dobro provere činjenice o mestu incidenta, jer škola ne može da snosi odgovornost za događaje van školskog dvorišta.

Iako se incident desio van školskog dvorišta, škola je odmah po saznanju preduzela korake iz domena vaspitnog rada u okviru svoje nadležnosti. U školi je nakon obavljenog razgovora sa učenicima, prvo obavljen razgovor sa pripadnicima PU Voždovac , zatim je održan sastanak Tima za zaštitu učenika od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja , kome su pored članova Tima prisustvovale i odeljenske starešine.

foto: Fonet

Na sastanku su se članovi Tima usaglasili oko stepena nasilja i u skladu sa tim utvrđene su mere i dalji koraci. Nakon toga je obavljen razgovor sa roditeljima pomenutih učenika osmog razreda, koji su upoznati sa dešavanjem i upućeni da se dalje jave PU Voždovac. Obavljen je i razgovor sa učenikom sedmog razreda i njegovim roditeljima u kom su predočene sve mere zaštite i podrške koje će škola preduzeti.

Smatramo da ovakvi događaji ukazuju na potrebu intenzivnijeg uključivanja roditelja u vaspitni rad sa svojom decom jer do obaveznog uključivanja u obrazovni sistem do šest godina deca usvajaju sistem vrednosti koji im nudi uža i šira porodica i ukupno društveno okruženje. Nakon toga škola može da sprovodi vaspitni rad u domenu svojih mogućnosti, ali treba imati na umu značaj ranog razvoja i usvajanja kako sistema vrednosti tako i obrazaca ponašanja.

Verujemo da će porodice dečaka koji su učestvovali u ovom incidentu sa punom ozbiljnošću sagledati potrebu svog angažovanja za dalji razvoj dečaka" - stoji u saopštenju.

Da podsetimo, grupa dečaka pretukla je juče dečaka sedmog razreda, a razlog za ovo nasilje, kao tvrde očevici, jeste njegova pripadnost romskoj nacionalnoj manjini.

"CIGANIN NE SME DA NOSI SRSPKU ZASTAVU": Osmaci u osnovnoj školi prebili dečaka ZATO ŠTO JE ROM!!!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.