HEROJ SA KOŠARA: Otkiriven SPOMENIK Tiboru Cerni, jednom od 108 stradalih pripadnika Vojske Jugoslavije
Foto: Printscreen/youtube/VUKSTV

debeljača

HEROJ SA KOŠARA: Otkiriven SPOMENIK Tiboru Cerni, jednom od 108 stradalih pripadnika Vojske Jugoslavije

Spomenik su otkrili majka poginulog Cerne - Kata Cerna i predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Objavljeno: 12:17h

Spomenik Tiboru Cerni, jednom od 108 pripadnika Vojske Jugoslavije koji su stradali u odbrani reona karaule Košare, kada su ih 1999. napale udružene snage terorističke OVK, regularne albanske vojske i NATO snaga, otkriven je danas u Debeljači kod Kovačice.

Spomenik su otkrili majka poginulog Cerne - Kata Cerna i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je i položio venac na spomenik, intonirana je himna Bože pravde...

Vence i cveće položili su ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković, diplomatski predstavnici Belorusije, Kipra, Katara, Venecuele, Mjanmara, Kube i Mađarske i predstavnici boračkih organizacija.

Napad pripadnika OVK bio je silovit i OVK je zauzela karaulu, ali nije uspela da dublje prodre na Kosovo i Metohiju, što je bio osnovni cilj napada.

Vojska Jugoslavije imala je 108 poginulih, a OVK više od 200.

Proleća 1999., na svega stotinak graničara udarili su teroristi OVK, tako i pripadnici regularne albanske vojske i NATO snaga.

Agresori su takođe na raspolaganju imali 24 helikoptera tipa Apač, 30 tenkova, 24 oklopna transportera i 24 višecevnih bacača i 67 dana su dejstvovali na naše vojnike.

U odbrani granice od tog, daleko nadmoćnijeg neprijatelja, život je izgubilo 108 pripadnika vojske Jugoslavije.

Karaulu Košare napala je operativna grupa "Jastreb", iz sastava NATO snaga, koja je brojala oko 5.000 ljudi, uz oko 5.000 pripadnika OVK, kao i pripadnike regularne albanske vojske, a u njihovom sastavu bili su i helikopteri "Apač", "Blek hok", avioni "A10 Tanderbolt", koji su sručili vatru na našu 125. motorizovanu brigadu.

Spomenik je podignut na inicijativu Saveza boračkih organizacija Srbije. Karaula je locirana na obroncima Prokletija, nedaleko od Đakovice i Dečana.

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.