OVDE NEŠTO SMRDI, A NIJE DEPONIJA: Naprednjaci su pre 3 godine obećali da će rešiti problem u Vinči do 2016. godine!
Foto: Dragan Kadić, Stefan Jokić

toliko o tome!

OVDE NEŠTO SMRDI, A NIJE DEPONIJA: Naprednjaci su pre 3 godine obećali da će rešiti problem u Vinči do 2016. godine!

Funkcioneri SNS su izjavljivali je da će se stanje sa deponijom rešiti 2016. godine. Godinu dana posle 2016. godine, problem je veći nego ikad

Objavljeno: 22:26h

Požar je na deponiji Vinča buknuo pre više od 20 dana i od tada, iako je u najvećem delu ugašen, kulja dim koji ugrožava okolna naselja.

Stanovništvo naselja Karaburma, Višnjica, Višnjička banja, Lešće, Rospi ćuprija, Slanci su direktno na udaru smrada, ali i opasnih čestica koje im vetar nanosi na bašte i kuće.

Iz Gradskog zavoda za javno zdravlje nekoliko puta je saopšteno da su merenja pokazala da u vazduhu nema prekograničnih vrednosti zagađujućih i štetnih čestica. Ipak, udisanje vazduha u Vinči i okolnim mestima je skoro nepodnošljivo zbog konstantnog smrada koji lokalnom stanovništvu život čini, u najmanju ruku, neprijatnim.

MAGLA OTROVA I PRAŠINE I CRNI POTOCI: Bili smo na žarištu zaraze u Vinči i našli OČAJNE STANOVNIKE! (FOTO) (VIDEO)

Stanje na deponiji u Vinči je alarmantno i čini se gore nego ikada.

Ipak, i ranije je bilo mnogo govora o saniranju ove deponije i njenom uređenju.

U svom dobro poznatom maniru, predstavnici SNS su na rečima "rešavali ovaj problem". Podsećamo, naprednjaci su u aprilu 2014. godine najavili da će problem deponije "biti rešen za dve, dve i po godine".

Tadašnja ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije Zorana Mihajlović izjavljivala je da će deponija doneti mnogo toga dobrog:

"To je fantastičan razvojni projekat i mogućnost da se dodatno zaposle ljudi i da grad zaradi, a Ministarstvo energetike sa Gradom Beogradom radi na rešavanju problema deponije u Vinči kako bi se zadovljili svi ekološki, energetski i ekonomski zahtevi", govorila je ministarka energetke, razvoja i zaštite životne sredine Srbije Zorana Mihajlović. Ona je novinarima u Skupštini Beograda, nakon prve sednice novoformirane komisije za izgradnju postrojenja za skladištenje i odlaganje otpada komunalne deponije Vinča, tada kazala da će uskoro biti urađena studija izvodljivosti koja će pokazati najbolji model finansiranja, ali i odrediti koje tehnologije prerade otpada će biti korišćene.

SAD CEO SVET VIDI BRUKU BEOGRADA I SRBIJE: Na Google Earth se vidi OGROMAN OBLAK OTROVA iz DEPONIJE U VINČI!

foto: Filip Plavčić

Ministarka je isticala da je deponija u Vinči "najneuređenija u Evropi" i da se u nju dnevno baci 1.500 tona otpada. Mihajlovićeva je tada ocenila da je radna grupa koja se bavi rešavanjem problema deponije u Vinči za mesec i po dana "uradila mnogo više nego što je urađeno u prethodnih šest godina".

Ipak, tri godine kasnije deponija je daleko od uređene kao Zemlja od Sunca. Ne samo to, nego je stanje na njoj gore neko ikad, a stanovnici okolnih naselja strahuju za svoje zdravlje.

Ministarka, ministarka, "dve godine" je izgleda neka Vladina floskula, drugog objašnjenja nemamo!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.