Usvojen akcioni plan za primenu strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji
Foto: Stefan Jokić

Ovo se dugo čekalo!

Usvojen akcioni plan za primenu strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji

Vlada Republike Srbije usvajanjem Akcionog plana pokazala je posvećenost i brigu za unapređenje položaja Roma i Romkinja u našoj zemlji

Objavljeno:

Vlada Republike Srbije je na sednici održanoj 07. juna 2017. godine usvojila Akcioni plan za primenu Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji. Akcioni plan je usvojen za period od 2017. do 2018. godine.

Ovim dokumentom primeniće se mere koje su definisane Strategijom i time će se stvoriti uslovi za pun pristup ostvarivanju ljudskih prava lica romske nacionalnosti. Akcionim planom definisano je pet prioritetnih oblasti: obrazovanje, stanovanje, zapošljavanje, zdravlje i socijalna zaštita. Akcioni plan finansira se iz budžeta Republike Srbije, donatorskih sredstava i sredstava u okviru Akcionog plana za Poglavlje 23.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i predsednik Saveta za unapređenje položaja Roma i sprovođenje Dekade uključivanje Roma, dr Nenad Ivanišević rekao je da je Vlada Republike Srbije usvajanjem Akcionog plana pokazala posvećenost i brigu za unapređenje položaja Roma i Romkinja u našoj zemlji. Akcioni plan će prema njegovim navodima, intenzivirati rad institucija na nacionalnom i lokalnom novou da bi se suzbila diskriminacija prema ovoj nacionalnoj manjini i da bi oni bili aktivnije uključeni u srpsko društvo.

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine prof. Vitomir Mihajlović, izjavio je da su u proteklom periodu postignuti određeni rezultati u vezi sa trajnim unapređenjem položaja Roma i Romkinja. Povećan je obuhvat romske dece u osnovnom obrazovanju i ustanovljene su afirmativne mere prilikom upisa učenika i studenata romske nacionalnosti u srednje škole i na fakultete, poboljšan je pristup ostvarivanja pojedinih prava zbog uvođenja predstavnika Roma i Romkinja u proces ostvarivanja javnih politika (pedagoški asistenti, zdravstvene medijatorke, koordinatori za romska pitanja), izmenama Zakona o vanparničnom postupku omogućen je naknadni upis činjenice rođenja lica koja nisu upisana u matičnu knjigu rođenih i propisan je postupak za ostvarivanje tog prava.

foto: Filip Plavčić

Uprkos tome, glavne prepreke za socijalno-ekonomsku integraciju Roma i Romkinja nisu otklonjene i nije stvoren potpun normativni osnov za sprovođenje dugoročnih mera smanjivanja siromaštva i ostvarivanja suštinske jednakosti građana i građanki romske nacionalnosti. Zbog toga je usvojena nova Strategija, a danas i Akcioni plan, kao prateći dokument.

- Zadovoljan sam činjenicom da će se implementacija Strategije sprovoditi i da će sve mere koje su predviđene Strategijom biti budžetirane kroz novousvojeni Akcioni plan za period 2017-2018 godine. Zajedničko delovanje državnih i lokalnih institucija, Nacionalnog saveta Roma, nevladinog sektora i međunarodnih organizacija, kroz praćenje implementacije aktivnosti od strane Koordinacionog tela za Strategiju, dace rezultate, uveren sam u to – zaključio je Mihajlović.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.