GRAĐANIMA SRBIJE ODZVONILO Svaki deseti stanovnik na bolovanju zbog tumora!
Foto: Zorana Jevtić

Bolest preti svima

GRAĐANIMA SRBIJE ODZVONILO Svaki deseti stanovnik na bolovanju zbog tumora!

Gotovo svaki deseti zaposleni u Srbiji koji je u prva tri meseca ove godine odsustvovao sa posla duže od 30 dana na bolovanju je bio zbog tumora

Objavljeno: 19:30h

Po ovoj crnoj statistici na prvom mestu je Valjevo. Na teritoriji ove filijale Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja (RFZO) čak 15,4 odsto svih koji su bili na bolovanju izostalo je sa posla zbog tumora, dok je u ostatku Srbije prosek 11,1 odsto. Iznad proseka po oboljevanju i bolovanju zbog tumora su i stanovnici Novog Pazara, Pirota, Prokuplja, Kruševca i Zrenjanina!

U Požarevcu, Užicu, Vranju, Kosovskoj Mitrovici i Boru bolovanje zbog tumora koristio je manji broj osiguranika: između 8,8 i 9,6 odsto ukupnog broja onih koji su išli na bolovanje.

Analiza dijagnoza zbog kojih se odustvuje sa posla duže od 30 dana pokazuje da su stanovnicima Smedereva, Požarevca, Bora, Kraljeva i Kruševca najslabija tačka krvni sudovi. Oni, naime, prednjače po odsustvovanju sa posla zbog bolesti krvotoka, dok su ove bolesti na teritoriji Kosovske Mitrovice, Prokuplja, Šapca, Sombora i Novog Pazara u manje od prosečnih 7,1 odsto u Srbiji, razlog odsustva sa posla.

foto: Zorana Jevtić

Najveći broj sprečenih za rad, po dijagnozi duševnih poremećaja i poremećaja ponašanja, u prva tri meseca ove godine, prema evidenciji RFZO, registrovan je u Boru (11,1 odsto), Nišu (10,1) i Zaječaru (8,1), dok zbog njih ispod proseka, koji je za Srbiju 6,1 odsto “boluju” zaposleni u Valjevu (3,1 odsto), Novom Pazaru (3,3) i Prokuplju (3,8).

- Od januara do kraja marta lekarske komisije RFZO u 68.648 slučajeva cenile su dužinu privremene sprečenosti za rad, što je za 10,5 odsto manje nego u istom periodu prethodne godine - kaže za dr Verica Lazić, v. d. direktora RFZO. - To zapravo znači da je bilo ukupno 68.648 izlazaka pred lekarske komisije, neko jednom, a neko i više puta.

Direktorka Lazić kaže da se sa posla duže od 30 dana najčešće odustvovalo zbog trudnoće i rađanja (23,5 odsto), povrede, trovanja i posledice delovanja spoljnih faktora (20,2), bolesti mišićno-koštanog sistema i vezivnog tkiva (11,6), tumora (11,1), bolesti krvotoka (7,1), duševnih poremećaja i poremećaji ponašanja (6,1)...

foto: Zorana Jevtić, Ilustracija

Veći broj privremene sprečenosti za rad od proseka u Srbiji (20,2 odsto) zbog povreda, trovanja i posledica delovanja spoljnih faktora imaju filijale Novi Pazar, Šabac, Sremska Mitrovica, Zaječar, Kikinda, Jagodina, Valjevo, Subotica i Pirot.

Zbog bolesti mišićno-koštanog sistema i vezivnog tkiva na bolovanje najviše idu osiguranici Zaječara, Novog Pazara, Vranja, Smedereva i Sombora, a najmanje iz Jagodine, Kragujevca, Valjeva, Prokuplja i Subotice.

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.