GIŠKA JE ŽELEO DA UMRE KAO ČOVEK: Nasmejao se kada je pogledao smrt u oči!
Foto: Adriamediatv printscreen

legende devedesetih

GIŠKA JE ŽELEO DA UMRE KAO ČOVEK: Nasmejao se kada je pogledao smrt u oči!

Nedeljnik Ekspres objavio je zanimljiv tekst o Đorđu Božoviću Giški, čije delove prenosimo

Objavljeno: 22:24h

"Dok su oni hteli da ga ubiju kao okorelog razbojnika, Đorđe Božović je fanatično želeo da pogine, ne ni kao anđeo, a ni kao divlja zver, već samo kao čovek.

Zaljubljenom u herojsku literaturu, žurilo mu se da neko napiše kako je Lika bila njegovo Kosovo i kako se nepobeđeni vitez najčuvenijih gradskih tuča i vanserijski mangup s beogradskog asfalta preselio u ep i zauvek nastanio u nebeskom carstvu srpskih ratnika.

LIKE A BOSS! Nikad dosad viđena fotografija! Arkan u kancelariji, "sve četiri u vis" (FOTO)

Tog dana imao je lice Harisona Forda koji je, umesto u potragu za izgubljenim kovčegom, krenuo na putovanje koje se moglo i smelo završiti samo smrću. Pripadao je onoj vrsti ljudi kojima je ona bila jedan od načina života i znao je da će, kad bude mrtav, biti ne samo podoban i skroz okej, nego će ga se još više bojati. I dok su se mnogi razočarano pitali da li ono što je Giška čitavog života tražio uopšte postoji, on je otišao s pobedničkim osmehom nekoga ko je do kraja romantičarski tvrdoglavo bio ubeđen da je i svoj život i svoju smrt poklonio jednoj novoj Srbiji, iako mnogi njegovi poslednju odvažnost među ličkim šljivama nikada nisu mogli razumeti, a još manje politički opravdati.

Oni koji su ga stvarno voleli smirili su se tek kad su čuli da ga više nema. Nekadašnji strah i trepet čitave Evrope, kome je kriminalna hrabrost bila osnovno zanimanje, nije prestajao da, već samim svojim postojanjem, uznemirava gospodare našeg virtualnog života koji su u njemu videli opasnog, razjarenog tigra na slobodi na koga treba iz zasede pucati. I dok su oni hteli da ga ubiju kao okorelog razbojnika, Đorđe Božović je fanatično želeo da pogine, ne ni kao anđeo, a ni kao divlja zver, već samo kao čovek.

ŠARENI LEGIJA KAKVOG NIKAD NISTE VIDELI: A na fotki je neko ko mu je posebno bitan u životu (FOTO)

Tog jutra izgledao je stariji od trideset šest godina koliko je trebalo da napuni, izbrazdan ožiljcima svoje burne mladosti, koja ga je terala da radi ono što drugi nisu smeli, ali i za sva vremena obeležen kao neko ko nije bio ni moralno, ni politički podoban, čak ni da glavu da za Srbiju. Otkako se rodio, sve što bi poželeo pripadalo je drugima, pa je vrlo brzo uvideo i da u odabranom stroju najvećih i najglasnijih patriota za njega neće biti mesta, jer su ih zauzeli zaslužni junaci po sumnjivom ukusu režima.

foto: News1

Kradljivac slobode

Zaljubljenom u herojsku literaturu, žurilo mu se da neko napiše kako je Lika bila njegovo Kosovo i kako se nepobeđeni vitez najčuvenijih gradskih tuča i vanserijski mangup s beogradskog asfalta preselio u ep i zauvek nastanio u nebeskom carstvu srpskih ratnika, ma koliko to bilo civilizacijski nekorektno. Samo retki mogu razumeti da je ponekad lakše umreti nego živeti onako kako je on živeo.

FOTKA LEGENDARNOG TRENERA: Trenirao je žestoke momke, a ovako je izgledao u 8. deceniji života (FOTO)

Đorđe Božović nije bio običan srpski gelipter i siledžija.

Dok su se najhrabriji usuđivali tek da slobodno misle, Giška se pročuo kao neko ko je sekao zatvorske rešetke, zaključavao stražare, bežao s doživotne robije, ustoličen kao pojam i metafora neograničene slobode koja se, možda, nije mogla ostvariti, ali ju je svakako trebalo izmisliti. Tako je, pljačkajući banke, jedan stasiti beogradski mangup, u stvari, bio spektakularni kradljivac slobode, nama tada tako nedostižne i daleke.

Bio je STRAH I TREPET u Zemunu, družio se s Legijom i Kristijanom, a NIKO NIJE ČUO ZA NJEGA! (FOTO)

– Za pljačku treba dosta hrabrosti – objašnjavao mi je. Treba stegnuti zube i biti mnogo muškarac, jer tada su svi protiv vas: i režim, i zakon, i okolnosti, i tehnika, i alarmni uređaji, i svetska policija, i najmodernije naoružanje, i najbrža kola. Sve je drugačije nego na frontu, gde svi jurišaju i gde svi ginu. Da se ne lažemo. Svi bi pljačkali kada ne bi falilo odvažnosti, ludosti i fanatizma. Kad idete u krađu, male su šanse da ćete izvući živu glavu, jer vam tada niko ne kaže stoj, nego odmah puca. Retko kad lopov bude uhapšen. Najčešće – pogine.

Đorđe Božović je bio Giška za prijatelje, neprijatelje i policiju. U podzemlju se proslavio po fanatičnoj izdržljivosti (bio je u stanju da mesecima šatro čisti ulicu ispred neke evropske juvelirnice, vrebajući pravu priliku)"

Ostatak teksta čitajte na Ekspres.net

(Espreso.co.rs / Ekspres.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.