ZAKLALI SU BEBU U KOLEVCI, PA SU MRTVU MAJKU NAMESTILI DA KLEČI PORED: Bili smo u Vraniću, mestu najjezivijih četničkih zločina! (FOTO)
Foto: Filip Plavčić

maskar u "Maloj moskvi"

ZAKLALI SU BEBU U KOLEVCI, PA SU MRTVU MAJKU NAMESTILI DA KLEČI PORED: Bili smo u Vraniću, mestu najjezivijih četničkih zločina! (FOTO)

Kobna noć za selo Vranić je bila ona između 20. i 21. decembra 1943. godine kada su četnici zaklali 68 dece, žena i staraca!

Objavljeno: 16:32h

- Kada je baba ušla u kuću jer nije bila tu za vreme pokolja, videla je malog Ljubomira u kolevci i rekla "Bar su mi tebe ostavili, srećo". Kada se približila videla je prosuta creva u kolevci. Glava mu se držala samo na koži, bio je zaklan. Izboden je na osam mesta nožem u grudi i stomak. Milojku, njegovu majku su namestili da klekne pored kolevke, i vezali su "ruku - rukom". Bukvalno su pravili scenario, ispričao nam je Pantić.

Legendarna partizanka i narodni heroj, Božidarka Damnjanović - Kika napisala je u svojoj knjizi "Ja i moji ratni drugovi" kako su partizanska sela poput Vranića trpela veliku torturu od strane četnika.

Svoju odanost borbi za slobodu skupo su plaćala surovom odmazdom od strane neprijatelja, ali se nikada nisu pokolebala ili pokorila, čak ni onda kada su četničke bande u besu svoje nemoći stavljale pod nož sve- od deteta u kolevci do staraca u postelji.

Vladan Pantić nam je ispričao kako je za masakr u Vraniću bio zadužen Prvi bataljon Posavske brigade Avalskog korpusa JVO gde je komandovao Spasoje Drenjanin Zeka.

- Ovaj bataljon je bio podeljen u tri grupe. Učestvovalo je 60 ljudi, a kada je 20. decembra 1943 godine pala noć, četnici su krenuli u pokolj. Prvo su otišli kod porodice Marka Mitrovića čiji je brat bio u Partizanima. Tu su zaklali petoro ljudi. U mojoj porodici je ubijeno desetoro članova uključujući jednogodišnjeg Ljubomira, priča Pantić.

On ima i spomen sobu koja se nalazi u njegovoj kući.

foto: Filip Plavčić

U njemu čuva uspomenu na preko 500 stradalih tokom Prvog i Drugog svetskog rata.

foto: Filip Plavčić
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.