DRAMA U ZEMUN POLJU, STOTINE MUSLIMANA BRANE MOLITVENI DOM: Najavljeno rušenje objekta Islamske zajednice, policija blokirala ulicu
Foto: Espreso

novinarima zabranjen pristup

DRAMA U ZEMUN POLJU, STOTINE MUSLIMANA BRANE MOLITVENI DOM: Najavljeno rušenje objekta Islamske zajednice, policija blokirala ulicu

Policija je blokirala celu ulicu, a novinarima je zabranjen pristup, naređenje za ovo je "stiglo sa vrha"

Objavljeno: 15:46h

Prava drama se jutros odvijala u Zemun Polju. Za danas je, naime, bilo najavljeno rušenje Molitvenog doma Islamske zajednice, a u ulici u kojoj se on nalazi okupilo se više od 200 ljudi, kako bi protestovali zbog rušenja.

foto: Espreso
foto: Espreso

Policija je u jednom trenutku, ipak, otišla sa lokacije, i odustalo se od rušenja.

foto: Espreso

Iznad građana su leteli i policijski helikopteri:

foto: Espreso
foto: Espreso

Iako policije više nema, okupljeni vernici se ne razilaze, "jer se plaše da će se neko pojaviti i srušiti bogomolju".

foto: Espreso

Policija, sa više vozila, blokirala je celu ulicu u početku protesta, a novinarima je bio zabranjen pristup.

foto: Espreso

Kako smo saznali, naređenje o blokadi je "stiglo sa vrha".

Okupljenim medijima se obratio Emin Zejmulahu, glavni muftija u Zemunu:

- Ustav nam garantuje pravo na veru. Ovde ne smemo da imamo devijantne grupe, ekstremiste, narkomane. Ovaj narod pokušavamo da naučimo da žive uz Boga. Nadam se da ćemo naići na razumevanje. Odloženo rušenje je pokazalo da ima nade za to. Bio je problem da se postavi kupola. Na prvom spratu smo sazidali prostor za žene, koje su od muškaraca fizički odvojene, zato su hteli da nas ruše. Očekujemo pozitivno rešenje, a premijer je obećao da više neće biti sukoba između muslimana i nemuslimana, i verujemo da će to biti ispunjeno - rekao je Zejmulahu.

foto: Espreso

Među okupljenim građanima je i muftija Mustafa Jusufspahić, koji se obratio prisutnima:

- Nekad je u Beogradu postojalo više od 200 ovakvih objekata u kojima su se molili pripadnici Islamske zajednice. Nažalost, ovo pitanje se više klasifikuje kao političko i to je pogrešno. Ljudi se svom bogu ne mogu klanjati na ulicama, već u svojim bogomoljama. Ja očekujem da nama država garantuje upravo to, i drugi odgovor ne prihvatamo. Različitost je jako važna i ona se mora poštovati. Mi smo oni koji znaju da je Bog jedan jedini i zajednički - rekao je Jusufspahić za Espreso.

foto: Espreso

Svoju podršku okupljenim građanima, među kojima ima mnogo Roma, dao je i predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Vitomir Mihajlović:

- Štitim ono što je Ustavom i zakonom dozvoljeno a to je pravo na veru i verske zajednice. Kako je pravoslavnim vernicima omogućeno da se mole u crkvama tako i muslimani treba da imaju molitveni dom u kojem će se moliti - rekao je Mihajlović za Espreso.

foto: Espreso

Predsednik izvršnog odbora Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Tefik Ramadanović je na licu mesta:

foto: Espreso

- Imamo problem sa lokalnom samoupravom, koja je dozvolila da se izgradi objekat do prvog nivoa i za šest meseci otkako smo predali zahtev za drugi nivo nismo dobili rešenje da može da se nastavi sa gradnjom. Usmeno smo dobili odobrenje da sa gradnjom moze nastaviti, a lokalna vlast nam je obećala to. Ako lokalna samouprava traži samo rušenje gornjeg dela, to nije problem, ali mora se znati da je ovaj objekat značajan za muslimane, jer će oni ovde obavljati molitve. Lokalna samouprava nije učestvovala ni sa jednom donacijom u izgradnji ovog objekta. Tražimo samo da objekat ostane kao molitveni prostor i ništa više! Nadamo se da će lokalna samouprava izaći u tome u susret - rekao je on.

foto: Espreso

Podsetimo, Islamska zajednica Srbije u Zemun Polju gradi molitveni prostor i učionice za decu.

foto: Espreso
foto: Espreso

Oni su ranije saopštili da "Islamska zajednica Srbije, njeni mešihati i muftijstva nikada nisu bili van zakona ove države, nikada nisu nikome pretili niti na silu isterivali pravdu niti su se ikada uplitali u politiku i političke 'kombinacije'".

foto: Espreso
foto: Espreso

Islamska zajednica je pozvala vlasti da donose mudre odluke koje će jasno staviti do znanja da nema duplih standarda i da oni "koji galame" nemaju povlašćeni tretman iznad zakona, jer posledice takvog ponašanja mogu biti nesagledive kada po tom receptu svi počnu da se ponašaju na isti način.

foto: Espreso

(Suzana Trajković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.