BOŠNJACI IZABRALI NOVE AKADEMIKE! Zukorlić ponosan na šest uspešnih godina akademije nauka (VIDEO)
Foto: Printscreen

godišnja sednica skupštine

BOŠNJACI IZABRALI NOVE AKADEMIKE! Zukorlić ponosan na šest uspešnih godina akademije nauka (VIDEO)

Bošnjačka akademija nauka i umetnosti osnovana je pre šest godina

Objavljeno:

Na redovnom zasedanju u Sarajevu, Skupština Bošnjačke akademije nauka i umetnosti, posle glasanja izabrala je nove članove ove Akademije, četiri u statusu redovnih i šest u statusu dopisnih članova. Ekipa "Espresa" bila je u Sarajevu, i ispratila ovu sednicu.

U status redovnih članova primljeni su: prof. dr. Aida Salihagić-Kadić, Seid Hasanefendić, prof. dr. Refik Šećibović i prof. dr. Galib Šljivo, dok su u status dopisnih članova primljeni: prof. dr. Aziz Hasanović, prof. dr. Ilber Ortayli, prof. dr. Hazbo Skoko, Đelo Jusić, prof. dr. Suad Kurtćehajić, prof. dr. Emir Ramić, prof. dr. Džemal Najetović, prof. dr. Mujo Demirović, prof. dr. Šefkija Čekić i Haris Hromić.

Pogledajte ceo intervju sa osnivačem ove Bošnjačke Akademije nauka i umetnosti Muamerom Zukorlićem:

Bivši muftija Muamer Zukorlić, koji je ključni osnivač ove Akademije, za "Espreso" kaže da je pored redovnog izbora akademika na sednici izabran i predsednik Senata kao najvišeg stručno - savetodavnog tela, ali su svi članovi dobili materijal "Deklaracija o Bosni" od predsednika Akademije prof.dr Muhameda Filipovića. Skupština je zadužila članove Akademije da na ponuđeni tekst dostave svoje primedbe i sugestije kako bi ovaj dokument bio usvojen na narednom zasedanju Skupštine.

foto: Filip Plavčić

- Ključna tema sednice Bošnjačke akademije nauka i umetnosti koja je održana u Sarajevu, bila je izbor novih članova akademije nakon osnivanja. To je prvi, redovni izbor članova kako u status redovnih, tako i dopisnih članova. Izabrano je 10 novih članova, četiri u statusu redovnih članova i šest u statusu dopisnih. Imali smo izbor predsednika senata kao najvišeg stučno - savetodavnog tela. Izabrali smo člana Akademije prof dr. Hasniju Muratagić - Tunu, poznatog lingvistu, koja je dobila čast da od danas predvodi Senat Akademije kao prva dama koja ima takvu priliku. Druga važna tačka koju smo danas tretirali bio je materijal koji smo dobili od predsednika Akademije Deklaracija o Bosni. To je jedan dokument koji je za sada u radnoj verziji, koji je formulisan tako da vrlo koncizno i uverljivo izražava iza čega Akademija treba da stane u pogledu Bosne kao države, njene budućnosti u smislu njene istorijske utemeljenosti, i u političkom i u kulturološkom smislu, ali isto tako u pogledu opredeljenja ove Akademije da nedvojbeno stoji iza svakog pokušaja destrukcije, destabilizacije, podele Bosne, ugrožavanja njenog integriteta, suvereniteta, njenih granica, i svega onoga što nažalost danas možemo čuti u političkom diskursu vezano za Bosnu. Ovaj veoma ambiciozan projekat će nam uzeti puno truda narednih nekoliko meseci, gde će svi članovi Akademije imati priliku da dostave svoje priloge na ovaj tekst, svoje sugestije, primedbe, tako da se očekuje na narednoj skupštini koja će biti na jesen, da ovaj dokument bude razmotren, dorađen i do tada, nadam se usvojen, jer će biti od velike koristi - rekao je Zukorlić, koji je inače osnivač BANU.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.