IMA LI AJKULA U OMILJENIM LETOVALIŠTIMA SRBA? U jednom od najomiljenijih morski pas je ubio ženu! (VIDEO)
Foto: Stock, Printscreen/Google maps, Ilustracija Espreso.co.rs

da li je sigurno?

IMA LI AJKULA U OMILJENIM LETOVALIŠTIMA SRBA? U jednom od najomiljenijih morski pas je ubio ženu! (VIDEO)

Istražili smo koliko su česte bile pojave i napadi ajkula u omiljenim letovalištima naših turista

Objavljeno: 12:18h

Hrvatska se isto smatra bezbednom, ali ajkule se relativno često viđaju na Jadranu. Takođe postoji kontroverzni video koji prikazuje ajkulu u Hrvatskoj, ali se ispostavilo da je reč o ribi koja je za ljude bezopasna, budući da se hrani plangtonima.

Kad smo kod Hrvatske, 2003. godine ribari su u Jadranskom moru koje pripada ovoj zemlji, u blizini ostrva Jabuka, uhvatili veliku belu ajkulu. Takođe, svedoci su prijavljivali da su videli ajkulu u blizini Pule i Kraljevice.

Strah izbliza: Napad ajkule iz dosad neviđenog ugla! (FOTO)

Podaci govore da su slučajevi pojavljivanja Velikih belih ajkula u Jadranskom moru u poslednjih 100 godina bili zaista retki. Može se dogoditi da neka zaluta prateći brod i tako dođe do luke, jer statistički podaci govore da su se gotovo svi napadi ajkula u Jadranskom moru dogodili u blizini velikih luka.

Jedini slučaj napada u poslednje vreme dogodio se u Trstu, kada je 2008. godine velika bela ajkula napala Slovenca Damjana Peseka i tom prilikom mu odgrizla potkolenicu. On je ostao doživotni invalid, ali je barem spasio živu glavu.

Kada govorimo o Crnoj Gori, u poslednje vreme nisu zabeleženi napadi. Bilo je pojavljivanja ajkula, a takav je slučaj iz Herceg Novog, gde je mladunče psa modrulja doplivalo u plićak, odakle su ga turisti izvadili na obalu kako bi ga slikali i snimili, a potom vratili u more.

Takođe, prošle godine je upecan manji primerak mako ajkule na 32 kilometra udaljenosti od Budve. Reč je o ajkuli koja je dugačka 1,5 metar i teška 31 kilogram.

STRAŠNA NESREĆA: Glumicu filmova za odrasle UGRIZLA AJKULA na snimanju! (VIDEO)

Sve u svemu, more je otvoreno prostranstvo u kome zaista borave ajkule. One su krupne ribe koje vole dubinu, zbog čega retko dolaze blizu obala. Savet je svakako da ne izazivate sudbinu i ne udaljavate se previše od obale, gde god da ste se zaputili na letovanje.

(Biljana Acković)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.