Rekao mi je: Ne plašim se ni MALOG, ni VELIKOG ALEKA! Dao je otkaz trudnici, a zakon i država mu ne mogu ništa!
Foto: Facebook

srpska posla

Rekao mi je: Ne plašim se ni MALOG, ni VELIKOG ALEKA! Dao je otkaz trudnici, a zakon i država mu ne mogu ništa!

- Ne mogu ja da rizikujem s tobom, da tebe držim, a već mogu da uzmem radnicu koja će da radi - bio je brutalan poslodavac prema ovoj ženi

Objavljeno:

Tamara Pavlović trudnica iz Smedereva dobila je otkaz zato što je trudna! Skandaloznu informaciju o njenom otpuštanju ova devojka, trudnica i majka dvoje dece objavila je na Fejsbuku.

MOLILA SAM IH DA ME NE OTPUSTE, ALI UZALUD! Tamara dobila otkaz, JER JE TRUDNA!

Dok Tamara za Espreso navodi da je telefonom javila da je trudna, i da je istog dana odjavljena s radnog mesta, pre nego što je uopšte stigla da otvori bolovanje.

- Tad sam joj rekla da sam trudna, na šta mi je preko telefona odgovorila da će morati da nađe drugu radnicu i da ne želi da drži trudnicu - kaže Tamara.

foto: Espreso.co.rs

Zakon o radu trebalo bi da bude na strani trudnice.

U članu 187 ovog zakona piše da "za vreme trudnoće, porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta poslodavac ne može zaposlenom da otkaže ugovor o radu."

U Zakonu o radu piše i da "zaposlenom iz stava 1. ovog člana rok za koji je ugovorom zasnovao radni odnos na određeno vreme produžava se do isteka korišćenja prava na odsustvo. Rešenje o otkazu ugovora o radu ništavno je ako je na dan donošenja rešenja o otkazu ugovora o radu poslodavcu bilo poznato postojanje okolnosti iz stava 1. ovog člana ili ako zaposleni u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa obavesti poslodavca o postojanju okolnosti iz stava 1. ovog člana i o tome dostavi odgovarajuću potvrdu ovlašćenog lekara ili drugog nadležnog organa."

Ceo slučaj Tamara je prijavila Inspekciji rada, na šta je joj je tamo rečeno da je zakasnila, kao i da je trebalo da im se javi još dok je radila kako bi je zatekli na radnom mestu.

- Rekli su mi da ne mogu mnogo da urade pošto mi je davno istekao ugovor o radu, da to nije njihova nadležnost i da treba da se obratim sudu - kaže ogorčeno Tamara.

Kontaktirali smo inspekciju rada iz Smedereva. Tamo kažu sledeće:

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.