SRBISTAN U PUNOM SJAJU: Gorana sa bolesnom ćerkom teraju na ulicu, IAKO JE PLATIO STAN I ČEKAO NA NJEGA 10 GODINA! (FOTO)
Foto: Espreso

dobrodošli u srbiju

SRBISTAN U PUNOM SJAJU: Gorana sa bolesnom ćerkom teraju na ulicu, IAKO JE PLATIO STAN I ČEKAO NA NJEGA 10 GODINA! (FOTO)

Istražujemo kako je jedna porodica ostala bez krova nad glavom koji je platila i na koji je čekala godinama

Objavljeno: 11:55h
Milica Božinović

Priča o najvećoj prevari u građevinarstvu u Filmskom gradu poznata je svima. Ova afera i dalje je aktuelna, a kada će biti stavljena tačka na čitavu priču i još uvek se ne zna. Očajni kupci, prodaja istih stanova više puta, mnoštvo papirologije, sudskih postupaka i prevara postali su ono što simbolizuje stambeni kompleks iza kojeg su stajali poznate firme "Stankom" i "Delta legal".

Mira i Goran Mišeljić 06.06.2006. godine kupili su stan u izgradnji u naselju Filmski grad, na opštini Čukarica u Beogradu od firme "Delta legal". Čitava ušteđevina ove porodice, 45.400 evra tog dana otišla je u ruke "Delta legala", odnosno njenog direktora Aleksandra Lukića. Obećano im je da će izgradnja stana biti gotova za godinu dana, odnosno 2007. godine, međutim, do toga nije došla, a gradilište je ostalo prazno.

foto: Espreso.co.rs

Mira i Goran su tada po savetu advokata tražili da dobiju mogućnost da sami uknjiže stan. Kako je "Stankom" bio glavni investitor, bila je potrebna njihova saglasnot i porodica Mišeljić je dobila mogućnost da sama uknjiži stan, nakon izgradnje.

foto: Espreso.co.rs

Umesto izgradnje u obećanom roku i poštovanja porodica koje su platile svoj krov nad glavom, rezultat poslovne saradnje između jednog od najvećih graditelja devedesetih u Beogradu, poslovnog sistema "Stankom", u vlasništvu čuvenog Žike Muštikle i mladog biznismena Aleksandra Lukića, direktora firme "Delta Legal", završio se višestrukim prevarama koje nažalost i dalje traju.

U međuvremenu "Delta legal" odlazi pod stečaj. Sve biva prebačeno na Stankom, ali uporedo i Stankom odlazi u stečaj 2011. godine, da bi samo godinu dana nakon toga firma bankrotirala. Stečajna upravnica Stankoma od tada do danas je Andrijana Živanović.

foto: Dragana Udovičić

Posle proglašenja stečaja u obe firme dogovor Lukića i Žike Muštikle s početka poslovanja pao je u vodu. Sada su o svemu odlučivali stečajni upravnici, a kupce stanova niko nije obavestio ni o čemu.

Otvarale su se dve mogućnosti: da kupci traže novčano potraživanje ili pravo na stan. Porodica Mišeljić odlučila se za ovo drugo, iako su im mnogi pričali da je to rizik, jer ako se gradnja ne završi do kraja - oni ostaju bez stana.

foto: Espreso.co.rs

- Sve ovo je bio jedan veliki rizik, ali ja sam pristao na to, po savetu advokata. Mi smo 10 godina podstanari, čekajući na svoj stan, stan koji smo platili istog dana u kešu. Verujte mi da smo toliko para dali da smo mogli da kupimo još jedan. Ipak, nisam znao da će epilog priče biti ovakav - priča Goran za Espreso.co.rs.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.