Zbog peticije o Darvinu smenjen direktor Centra za promociju nauke
Foto: Printscreen/Youtube/ Zamediatelevizija

pravedno?

Zbog peticije o Darvinu smenjen direktor Centra za promociju nauke

Procedura je pokrenuta u četvrtak 18. maja, kako se navodi, zbog toga što je Đorđević učestvovao u javnoj debati o peticiji za reviziju izučavanja teorije evolucije

Objavljeno: 16:56h

Direktor Centra za promociju nauke Nemanja Đorđević izjavio je da je pokrenuta procedura za njegovu smenu.

Procedura je pokrenuta u četvrtak 18. maja, kako se navodi, zbog toga što je Đorđević učestvovao u javnoj debati o peticiji za reviziju izučavanja teorije evolucije.

NJEGOVA PETICIJA ZA UKIDANJE DARVINA NAPRAVILA JE HAOS U SRBIJI: Očekivao sam HAJKU, ali niko ne zna kako je život nastao! (VIDEO)

Odlukom Vlade od 4. maja, a na predlog Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, imenovana su dva nova člana Upravnog odbora koji su najbliži saradnici ministra Mladena Šarčevića. Istovremeno, reagujući na javnu debatu o peticiji za reviziju izučavanja teorije evolucije, direktor Đorđević je uputio Otvoreno pismo kojim poziva na zaštitu nauke od ovakvih inicijativa, a koje je objavljeno u Politici 8. maja. - Shvativši to kao čin neposlušnosti, ministrovi novoimenovani predstavnici pokrenuli su proceduru za moje razrešenje, otvoreno navodeći u Predlogu da je on motivisan pismom kojim je direktor reagovao na peticiju protiv Darvina u školama - kaže Đorđević.

NEĆEMO UKIDATI DARVINOVU TEORIJU! Ko smo mi da je menjamo? KONAČNO ZRNCE RAZUMA U SRBIJI!

Na sednici održanoj 18. maja, usvojen je Predlog o razrešenju sa tri glasa za i dva glasa protiv. Za predlog su glasali predsednik UO Bogoljub Zečević i dva člana, posebni savetnik ministra, Marko Popadić i pomoćnik ministra, Aleksandar Pajić. Protiv ovog predloga glasali su članovi iz reda zaposlenih, Ivan Umeljić i Slobodan Bubnjević. U Predlogu se navodi da je “Uvidom u zvaničnu internet stranicu Centra za promociju nauke, kao i u izdanje dnevnih novina „Politika“ dana 9. maja 2017. godine, utvrđeno je da je gospodin Nemanja Đorđević, direktor Centra za promociju nauke povodom polemike oko Darvinove teorije izneo lični stav kao stav Centra i uputio otvoreno pismu ministru nauke, prosvete i tehnološkog razvoja gospodinu Mladenu Šarčeviću”. “Prema proceduri, ministar sada mora dati saglasnost na Predlog. Nadam se da će se u ministarstvu naći dovoljan broj ljudi od integriteta i da će beskompromisno stati na stranu nauke“, napominje Đorđević.

(Espreso.co.rs / B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.