Da li SRBIJI ZAISTA PRETI OPASNOST OD HAKERSKOG NAPADA i koliko smo stvarno bezbedni?
Foto: Reuters

nije šala!

Da li SRBIJI ZAISTA PRETI OPASNOST OD HAKERSKOG NAPADA i koliko smo stvarno bezbedni?

Navodeći da je jedan od takvih najvećih globalnih incidenata od petka i dalje aktuelan, Savić je rekao da je Ministarstvo u skladu sa zakonom donelo podzakonska akta i dalo smernice privredi

Objavljeno:

U Srbiji nije bilo posledica ni prethodnih, a ni aktuelnog globalnog sajber napada, ali se mora konstantno raditi na edukaciji i unapređenju informacione bezbednosti, izjavio je danas pomoćnik ministra trgovine, turizma, telekomunikacija Sava Savić.

Savić je na sednici skupštinskog Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije istakao značaj Zakona o informacionoj bezbednosti koji je donet početkom 2016. godine, a na osnovu koga su, kaže, donete uredbe koje bliže uređuju mere zasstite IKT sistema od posebnog značaja.

Koliko je država platila za lečenje Srba u inostranstvu, a koliko građani porukama? UPOREDILI SMO I DOBILI ŠOK PODATKE!

"Konktretno, akt o bezbednosti IKT sistema od posebnog značaja, listu poslova i delatnosti IKT sistema od posebnog značaja, kao i listu, vrste i značaj incidenata koje IKT operateri od posebnog značaja su u obavezi da primenjuju, a to su incidenti koji mogu da ugroze funkiconisanje većeg broja građana, privrede i sistema od čijeg nesmetanog rada zavisi naš svakodnevni život i poslovanje", kaže Savić.

foto: Profimedia

Navodeći da je jedan od takvih najvechih globalnih incidenata od petka i dalje aktuelan, Savić je rekao da je Ministarstvo u skladu sa zakonom donelo podzakonska akta i dalo smernice privredi.

Kaže da su, osim organa javne vlasti, u obavezi da ova akta i zakone primenjuju i institucije koje se bave transprotnom električne energije i zdravstvenom zaštite.

"Inače, meta ovog globalnog napada konkretno sada je bio zdravstveni sektor, potpuno su paralizovane praktično sve bolnice i institucije koje se time bave", kaže Savić.

Takođe, navodi, donet je i podzakonski akt kojim se uredjuje upis u registar cert centara za prevenciju napada u oblasti napada u oblasti informacione bezbednosti.

Navodi da su sve te uredbe donete na osnovu Zakona o informacionoj bezbednosti od 3. marta, te da su sve institucije na koje se zakon odnosi u obavezi da ih poštuju, da donose akt o bezbednosti i da primenjuju organizaciono tehničke mere.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.