KAD SE SPOJE EU FONDOVI I SRPSKA MARLJIVOST NASTAJU ODLIČNI PROJEKTI: Mlekara koja se gradi na Zlatiboru je najbolji dokaz za to! (VIDEO)
Foto: prtsc/espreso

SVAKA ČAST!

KAD SE SPOJE EU FONDOVI I SRPSKA MARLJIVOST NASTAJU ODLIČNI PROJEKTI: Mlekara koja se gradi na Zlatiboru je najbolji dokaz za to! (VIDEO)

Eko Agrar pomaže i podržava registrovana poljoprivredna gazdinstva i proizvođače tradicionalnih proizvoda

Objavljeno:

Zlatiborski Eko Agrar je privredno društvo za razvoj poljoprivrede koje je opština Čajetina osnovala još 2011. godine sa ciljem i namerom da pomogne i podrži registrovana poljoprivredna gazdinstva i proizvođače tradicionalnih proizvoda na teritoriji opštine. Direktor "Eko Agrara" Vladimir Bojović, za "Espreso" je pričao o aktivnostima ovog društva u poslednjih šest godina, ali i otkrio buduće planove, kao i šta će se dobiti izgradnjom mlekare, koju finansiraju sredstvima iz fondova Evropske unije, koja su dobili preko konkursa.

- U prethodnih šest godina smo se trudili i dobrim delom uspevali da podržimo poljoprivredne proizvođače, što finansijski kroz regrese za investicije u fizička sredstva poljoprivrednih gazdinstava, i njihove investicije u okviru registrovanih gazdinstava, što kroz savetodavnu podršku priliom podizanja određenih zasada, ili u toku same proizvodnje u svim ostalim bitnim segmentima bavljenja poljoprivrednom proizvodnjom, odnosno u svim granama poljoprivredne proizvodnje. S obzirom da smo se postepeno širili, za onaj deo gde mi nismo posedovali stručne kadrove, angažovali smo stručni savetodavne institucije, i upravo iz tog razloga možemo da kažemo da imamo u ovih par proteklih godina izuzetno dobru saradnju i sa poljoprivrednim fakultetima, i sa institutima, i sa svim ostalim relevantnim institucijama u oblasti poljoprivrede u oblasti cele Republike.

foto: prtsc/espreso

Trenutno radite mlekaru, možete li da nam kažete nešto više o tom projektu?

- Jedan od načina podrške poljoprivrednim proizvođačima je konkurisanje za projekte iz donatorskih fondova Evropske unije i ostalih donatora. Kroz takav jedan projekat koji smo u saradnji sa opštinom Plav iz Crne Gore kroz javni poziv za projekte prekogranične saradnje između Srbije i Crne Gore dobili smo donaciju za izgradnju mlekare u iznosu od 170.000 evra. Naša namera i cilj su da kroz izgradnju ove mlekare zaštitimo lokalne proizvođače na teritoriji naše opštine, koji na osnovu svih predispozicija i prisutnosti Zlatibora kao poznate i priznate turističke destinacije u zemlji i regionu mogu svoje proizvode da plasiraju upravo na ovoj lokaciji. Upravo iz razloga i velikog broja nakupaca i uliva sirovine sa strane koja se na samoj destinaciji Zlatibora prodaje pod etiketom "zlatiborskih", mi ćemo se truditi da kroz izgradnju ove mlekare i kroz proizvodnju sira i kajmaka od proizvođača sa Zlatibora, trudićemo se da ih zaštitimo. Paralelno sa tim, trudićemo se da radimo zaštitu geografskog porekla, i ono što je kuriozitet, svi proizvodi naše mlekare će moći isključivo u restoranima na Zlatiboru da se konzumiraju. Neće moći da se nađu u slobodnoj prodaji. To je jedan put, kojim smo odlučili da krenemo kako bismo naše ugostitelje animirali i oni sami da promovišu ono što je tradicionalno autentično i što se proizvodi na lokalitetu, zbog čega, na kraju krajeva brojni turisti i dolaze. Završetak izgradnje mlekare je planiran za kraj maja meseca, početak juna, pripremni radovi su obavljeni, tender, ugovor je potpisan za nabavku opreme, koja će biti isporučena početkom meseca. Proizvodnja će početi u prvim nedeljama juna meseca.

foto: prtsc/espreso

To znači da će biti i novih radnih mesta?

- Upravo tako. Za početak ćemo početi sa minimalnim kapacitetom, sa tri zaposlena, da bismo, kako se bude širio i stepen proizvodnje tako će i stepen zaposlenih. Nećemo se upuštati u rizik, s obzirom da je veliki projekat u pitanju i ozbiljna sredstva dobijena od donatora, moraćemo da opravdamo sve rezultate koje smo zacrtali kroz projekat, postepeno rasti i kapacitet, a logično, i broj zaposlenih.

Bonus video:

(M.R.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.