Poslali ste SMS za bolesno dete? Evo kako da pratite gde će vaš novac završiti i da li će dospeti u prave ruke
Foto: Espreso

ovo sve zanima

Poslali ste SMS za bolesno dete? Evo kako da pratite gde će vaš novac završiti i da li će dospeti u prave ruke

Česti su prigovori da postoje prevare u prikupljanju novčanih sredstava preko humanitarnih fondacija. Istražujemo kako funkcioniše tok novca

Objavljeno: 23:11h

Poslednjih godina tužna realnost Srbije postala je još vidljivija. Naime, sve je češća praksa lečenja bolesne dece sms porukama preko humanitarnih fondacija, a onda se iste te fondacije napadaju zbog navodnih malverzacija.

Česti su prigovori da postoje prevare u prikupljanju novčanih sredstava preko humanitarnih fondacija, te da su tokovi novca nepoznati i samim tim podložni malverzacijama.

Koliko je država platila za lečenje Srba u inostranstvu, a koliko građani porukama? UPOREDILI SMO I DOBILI ŠOK PODATKE!

Vođeni tragom ove priče, porazgovaraili smo sa čelnim ljudima trenutno najveće fondacije kod nas "Budi human", koji su za Espreso.co.rs otkrili na koji način funkcioniše njihova fondacija i kako donacije građana stižu do obolelih kojima je ta pomoć potrebna.

Ljiljana Kuzmanović, direktorka ove fondacije rekla nam je da i pored transparentosti samog sajta, uvek postoji nepoverenje, jer ljudi nisu upućeni u čitav proces, ali da je cilj fondacije da se pomogne pojedincima, udruženjima i ustanovama kojima je pomoć neophodna.

- Svi naši korisnici imaju jednake šanse. Dakle, na jednostavan način mogu doći do potrebnih sredstava, a sa druge strane oni koji daju pomoć u svakom trenutku znaju koliko je novca sakupljeno. Kada korisnik dođe do nas da potraži pomoć dobija svoju stranu, podračun i broj na jedinstvenom, zajedničkom SMS broju 3030 - objašnjava Ljiljana i dodaje:

foto: Printskrin / Budihuman.rs

- Svaki naš korisnik ima svoj profil na kome su njegov devizni i dinarski podračun i lični sms broj i sav novac, koji na njega dospe, putem SMS-a ili uplate na račune, može u punom iznosu da iskoristi za svoje lečenje - objašnjava Kuzmanovićeva.

Prema njenim rečima, mnogi misle da postoje malverzacije jer se često broj na sajtu ne poklapa sa brojem sms poruka, ali evo o čemu se radi:

- Operateri uplaćuju novac tek nakon završenog obračunskog perioda. Dakle, ako ste vi ovog meseca poslali poruku, a niste platili račun, ona neće biti uračunata u novčani iznos pomoći za nekog korisnika tog meseca, već nakon sledećeg obračunoskog perioda kada platite račun. Tok novca bi išao ovako - mobilni operateri - fondacija - korisnici - objašnjava Ljiljana za Espreso.co.rs.

Ona dodaje i da su se svi mobilni operateri odrekli svoje zarade. Takođe naglašava da je akcija aktivna na sajtu sve dok potipisanik ugovora ne dođe da deaktivira otvoreni nalog.

Po svemu sudeći, građani dobre volje, koji su u mnogim slučajevima jedina nada bolesnih, ne trebju da strahuju da će biti prevareni.

(M. Božinović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.