Darija (16) ima 55 dijagnoza, živi u stalnim bolovima, ide joj krv iz usta, a država ne radi ništa da joj pomogne (FOTO)
Foto: Privatna arhiva

Da njen osmeh NE ostane sećanje

Darija (16) ima 55 dijagnoza, živi u stalnim bolovima, ide joj krv iz usta, a država ne radi ništa da joj pomogne (FOTO)

Bol pokriva najlepšim osmehom, ali i pričama koje piše, sviranjem gitare...

Objavljeno: 11:17h

Darija Petrović ima samo 16 godina, a živi sa svakodnevnim bolom. Ova devojčica ima čak 55 dijagnoza - u Srbiji. Neke od bolesti od kojih boluje spadaju u retke - Von Willebrand (poremećaj zgrušavanja krvi, faktori svi ispod 0), Menierova bolest, Epilepsija (jos uvek neutvrđena vrsta epija), Lumbalni sindrom (retkost za osobe tog uzrasta, poremećaj rada štitne žlezde, nodus na štitnoj zlezdi, adenom na pljuvačnoj žlezdi, i mnoge druge.

Darija pokušava da živi normalno. U tome je ometaju svakodnevni bolovi u stomaku, glavi, kostima, vrtoglavica, mučnina... Bol pokriva najlepšim osmehom, ali i pričama koje piše, sviranjem gitare...

San joj je da završi fakultet, da napiše knjugu iz ugla deteta koje je odrastalo bolesno, da nastavi da živi...

foto: privatna arhiva

Godinama unazad pokušava da živi onako kako žive njeni vršnjaci. Ipak, stanje joj se iz dana u dan pogoršava. I uprkos njenim dijagnozama i predlozima da se pošalje u inostranstvo na lečenje, od tercijalnih ustanova, prema rečima njene majke - ne reaguje niko!

Korak dalje napravljen je kad su se obratili fonadiciji "Budi human" gde je dobila broj za doniranje novca SMS porukama. I dok čeka da broj profunkcioniše, a Dariji je sve lošije! Ruke joj sve više drhte, ima česta noćna gušenja, jake bolove, sve jače vrtoglavice. Do sada joj je išla gotovo svakog dana krv iz nosa, a sada je krenula i iz usta.

Ovako se devojčica probudila - više puta.

foto: privatna arhiva

Prema rečima devojčicine majke Gorice, nakon što joj je iz usta krenula krv lekari su rekli da TO NIJE NIŠTA STRAŠNO...

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.