DODELA NAGRADE "DUGA"! Ministarka Brnabić u užem izboru!
Foto: Beta / Aleksandar Stojanović

svaka čast

DODELA NAGRADE "DUGA"! Ministarka Brnabić u užem izboru!

Žiri koji odlučuje o dodeli nagrade "Duga" za 2016/17.godinu odabrao je uži izbor od pet nominovanih među kojima je i ministarka Ana Brnabić, saopštila je Gej strejt alijansa
Objavljeno: 13:20h

U uži krug ušla je Ana Brnabich, ministarka državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Srbije kao prva javno autovana ministarka u Srbiji i regionu.

foto: Youtube printscreen

- Njeno imenovanje i to što je otvoreno govorila o svojoj seksualnoj orijentaciji istorijski je iskorak kada je u pitanju položaj i osnaživanje LGBT osoba. Učestvovala je na Paradi ponosa 2016. i preduzimala različite korake iz svoje nadležnosti sa ciljem smanjenja diskriminacije nad LGBT osobama - navodi se u saopsstenju.

Takodje u uži izbor za "Dugu" ušla je opština Vračar jer je prva lokalna samouprava nakon grada Beograda koja je na zvaničnom nivou prisustvovala Paradi ponosa 2016. o čemu su se gradjani mogli informisati i na zvaničnom sajtu opštine.

Dalje je u uzzi izbor ussao glumac Nebojša Glogovac koji je nominovan zbog uloge u filmu "Ustav Republike Hrvatske" u kome igra deklarisanog geja, a kroz tu ulogu, intervjue i izjave koje je tim povodom dao razliccitim medijima on je dao i značajan doprinos borbi protiv mržnje i predrasuda.

Nominovana je i dramaturškinja Olga Dimitrijević, autorka komada "Narodna drama" koji prati ljubav dve žene u malom gradu u Srbiji i koji je premijeru imao u Vranju, a od ove sezone se igra i u Narodnom pozorištu u Beogradu.

foto: Aleksandar Jovanović Cile

U uži izbor ušao je TV N1 Beograd zbog, kako se navodi, najvećeg broja priloga čija su tema bila ljudska prava LGBT osoba.

Dobitnik ovogodišnje nagrade "Duga" biće proglašen 17. maja na ceremoniji koja će biti organizovana tim povodom u Skupštini grada Beograda. Nagradu pod nazivom "Duga" je ustanovila GSA i ona se od 2013. dodeljuje svake godine povodom 17. maja - Medjunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.