ZA NJU JE STIGLO 270.000 poruka! Sajt fondacije "Budi human" PAO ZBOG MALE TEODORE!
Foto: Kurir

ljudi udruženi pomogli maleckoj...

ZA NJU JE STIGLO 270.000 poruka! Sajt fondacije "Budi human" PAO ZBOG MALE TEODORE!

Hajde da političare plaćamo sms-ovima, a da građane lečimo iz budžeta - samo je jedna od reakcija građana na nemoć države da pomogne deci
Objavljeno:

Kakva je država u kojoj se deca leče putem SMS-a? Kada se za neko dete na taj način prikupi novac, građani najpre budu oduševljeni, a onda se logično pitaju - zar to nije posao države? Isto pitanje postavlja se i nakon što je, upravo preko humanitarne akcije, prikupljen novac za lečenje devojčice Teodore Vranješević.

- U ime porodice Vranješević, želim svima vama da saopštim radosnu vest: Teodora, naša ćerka, ide u Frankfurt na lečenje. Porodica Vranješević ne može da nađe adekvatan način da izrazi zahvalnost svima vama. Vi ste pokrenuli lavinu, mi smo samo molili za pomoć - kaže Bogdan Vranješević, Teodorin otac.

I zaista, bila je to lavina poruka koja se, u samo jednom danu, slila na račun humanitarne fondacije "Budi human". Broj 292 na 3030 poslalo je 270.000 ljudi.

Pao sajt fondacije

- Nama je padao sajt, dan i po sajt nije mogao da izdrži količinu "ulaza" jer nikada do sada nije bilo toliko ulaza na sajt. I zaista se desilo nešto neverovatno - da smo mi skupili za nešto više od 24 sata preko 50 miliona dinara kroz sms poruke, oko 270.000 poruka je stiglo - priča Aleksandar Šapić, osnivač humanitarne fondacija "Budi human".

Hajde da političare plaćamo sms-ovima, a da građane lečimo iz budžeta - samo je jedna od reakcija građana na nemoć države da pomogne deci kojoj srpski lekari ne mogu da pomognu, ali mogu inostrani.

Gde je tu država da plati? Od 2014. za to postoji tzv. Budžetski fond, nastao upravo kao reakcija na humanitarne akcije građana.

- Samo osnivanje Fonda nije zaustavilo preko SMS-ova i medija, jer to jednostavno ne možete ljudima zabraniti. Ali veoma često u ovim situacijama roditelji se čak ne obraćaju ni RFZO ni Budžetskom fondu već idu direktno u medije i pokušavaju sami da organizuju akciju - kaže Veran Matić, direktor Budžetskog fonda za lečenje u inostranstvu.

Baš zato, predsednik Budžetskog fonda neopravdanim smatra kritike dela javnosti da država ne čini ništa. U prilog tezi da čini, navodi podatak da je dosad državnim novcem i donacijama, kako se inače Fond finansira, na lečenje u inostranstvo poslato više 55-oro dece.

Procedure, tvrdi, nisu komplikovane i za veoma kratko vreme prikupi se dokumentacija na osnovu koje komisija odlučuje da dete pošalje u inostranstvo.

(Espreso.co.rs / N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.