MALO VERNIKA ZNA ZA CRKVENA PRAVILA FARBANJA JAJA! Pre nego što se spuste u vodu, mora se ispoštovati OVAJ OBIČAJ
Farbanje jaja, Foto: Stefan Stojanović

jaka simbolika

MALO VERNIKA ZNA ZA CRKVENA PRAVILA FARBANJA JAJA! Pre nego što se spuste u vodu, mora se ispoštovati OVAJ OBIČAJ

Običaj farbanja jaja se obavlja na Veliki četvrtak ili Veliki petak, međutim, malo vernika zna da postoje pravila koja bi trebalo ispoštovati prilikom farbanja

Objavljeno:

Bliži nam se jedan od najvažniji hrišćanskih praznika - Vaskrs. Prva asocijacija na ovaj praznik svakako su jaja, a domaćice se nedeljama unapred pripremaju i osmišljavaju načine kako da baš njihova budu najlepša i najšarenija. Druge se pak drže proverenih tehnika.

Ovaj običaj obavlja se na Veliki četvrtak ili Veliki petak, međutim, malo vernika zna da postoje pravila koja bi trebalo ispoštovati prilikom farbanja.

Tradicija nalaže da se jaja farbaju na Veliki petak, mada je savremen život uveo promene u tempo, te sada mnogi farbaju i četvrtkom.

Farbanje jaja
Farbanje jajafoto: Stefan Stojanović

Od čega vas sve čuva čuvarkuća?

Ono što je svakako ostalo jeste običaj koji treba ispoštovati pred ovaj verski praznik.

Domaćica se najpre prekrsti i pomoli bogu, zatim u sud sa vodom, u kome će kuvati i farbati jaja, dodaje malo osvećene vodice - vaskršnje ili bogojavljenske.

Pre farbanja jaja možete da išarate rastopljenim voskom i perom. Najpre se pero zagreje, pa se tako vruće umače u vosak, a onda se po jajetu piše i crta. Uglavnom se piše X. V. i V. V. (Hristos Vaskrse i Vaistinu Vaskrse), crtaju krstići, cvetići i slične figure.

Tehnika šaranja jaja voskom
Tehnika šaranja jaja voskomfoto: Stefan Stojanović

Na šporetu vri voda sa bojom, domaćica u njega spušta jaja, pazeći da ravnomerno budu obojena.Prvo obojeno jaje, ostavlja se na stranu do idućeg Vaskrsa i zove "čuvarkuća".

Podsetimo, simbolika farbanja jaja je snažna i to se radi kao sećanje na Mariju Magdalenu Mironosnicu, koja je prilikom putovanja u Rim kako bi propovedala Jevanđelje, posetila cara Tiberija kome je, u znak pažnje i kao novogodišnji poklon, predala crveno jaje uz "Hristos Vaskrse". Jaja su crvena kao simbol Isusove nevino prolivene krvi, ali je i boja vaskrsenja.

Bonus video:

02:15

POST JE BOŽIJI POZIV ZA ZAJEDNIČARENJE SA NJIM G. Petar: Provocira našu slobodu, da se odrekenmo nasušne potrebe hrane!

(Espreso / BlicŽena / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.