"TO NIKAD NIJE BILO, NITI ĆE IKAD BITI": Ovako je otac Tadej govorio o Srbima,tvrdi da smo zbog ovoga omiljeni Bogu
otac Tadej, Foto: Printscreen/Youtube/RTS Obrazovno-naučni program - Zvanični kanal

mudre reči starca tadeja

"TO NIKAD NIJE BILO, NITI ĆE IKAD BITI": Ovako je otac Tadej govorio o Srbima,tvrdi da smo zbog ovoga omiljeni Bogu

Mudre misli i besede oca Tadeja i dalje su inspiracija i zvezda vodilja mnogobrojnim ljudima

Objavljeno:

Starac Tadej Vitovnički, sveti srpski prorok, isposnik i veliki bogovidac, koji se upokojio 2003, ostavio je za sobom mnoge mudrosti koje se i danas citiraju.

Njegove mudre misli i besede i dalje su inspiracija i zvezda vodilja mnogobrojnim ljudima.

Između ostalog, otac Tadej ovako je svojevremeno pričao o Srbima i stradanjima kroz koja su prošli:

"Po čemu ćemo znati da smo Bogu omiljeni? Evo po čemu. Ako nas Gospod provodi kroz mnoge nevolje, mnogo patnje, mnogo stradanja i mnogo bolova srca, znači da smo omiljeni Gospodu. Zato nas i štiti. Čim je ceo svet ustao protiv nas, znači da smo omiljeni Bogu. Da ceo svet ustane protiv jednog malog naroda, to nikad nije bilo. Smatram da nikad neće ni biti. Znači mi smo ipak Bogu omiljeni, ali Gospod nas čuva. Inače bi nas progutali. Ne bi nas bilo", rekao je otac Tadej.

Podsetimo, otac Tadej rođen je 1914. godine u selu Vitovnici, nadomak Petrovca na Mlavi, kao Tomislav Štrbulović. Bio je veoma bolešljiv tokom detinjstva, i nije mogao da se bavi zemljoradnjom.

Roditelji su ga upisali na zanat, nakon čega je otišao u Beograd da radi. Posle šest godina teško se razboleo, i lekari su mu prognozirali još svega par godina života. Zbog toga on dolazi u manastir Miljkovo kod Svilajnca, gde upoznaje ruskog monaha arhimandrita Ambrosija, uz kojeg se približio Bogu, a zatim i zamonašio u manastiru Gornjak 1935. godine.

Otac Tadej
Otac Tadejfoto: Printscreen/Youtube/RTS Obrazovno-naučni program - Zvanični kanal

Episkop braničevski Hrizostom proizveo ga je 1949. godine u igumana. Služio je veri i crkvi u mnogim srpskih manastirima, među kojima je bila i Pećka Patrijaršija.

Godine 1957. starcu Tadeju dodeljen je kanonski otpust za manastir Hilandar na Svetoj Gori. Posle nepuna četiri meseca, odlukom grčkih vlasti, otac Tadej vraćen je iz Hilandara u Srbiju. Tu je privremeno bio paroh bistrički, a zatim starešina poznatog manastira Tumane kod Golupca.

Po svojoj želji je premešten 1962. godine za igumana manastira Vitovnice gde ostaje sve do smrti. U čin arhimandrita proizveden je 1989. godine u manastiru Gornjak pred moštima kneza Lazara, piše RTS.

Iako je bio celog života slabog zdravlja otac Tadej poživeo je punih 89 godina. Preminuo je 2003. godine, a njegovo grobno mesto je na groblju manastira Vitovnica.

Bonus video:

01:01

MOLITVA ISPRED HRAMA: Oče naš grmeo Podgoricom iz desetine hiljada grla (KURIR TV)

(Espreso/ Pripremila M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.