SREDNJOŠKOLAC VIKTOR OSMISLIO 3 IZUMA KOJA POBOLJŠAVAJU ŽIVOT: Otkrio nam je kako je ideje sproveo u delo (FOTO)
Viktor Lakčević, Foto: Prinstcreen/youtube/ ITHS, epa ronald wittek

svaka čast!

SREDNJOŠKOLAC VIKTOR OSMISLIO 3 IZUMA KOJA POBOLJŠAVAJU ŽIVOT: Otkrio nam je kako je ideje sproveo u delo (FOTO)

Viktor Lakčević, učenik drugog razreda Srednje škole za informacione tehnologije, napravio je jeftiniji prečišćivač vazduha, pametnu meteorostanicu i uređaj za pametno praćenje otkucaja srca

Objavljeno: 11:42h
Marina Letić

Uz mentorstvo svoje profesorke Andrijane Vasić, Viktor Lakčević napravio je čak tri izuma koja bi mogla da poboljšaju život savremenog čoveka.

Ovaj učenik drugog razreda Srednje škole za informacione tehnologije napravio je jeftiniji prečišćivač vazduha, pametnu meteorološku stanicu i uređaj za pametno praćenje otkucaja srca.

Viktor je redovni član Projektnog centra ITHS-a, a za portal Espreso otkrio je kako je za samo tri nedelje svoje tri genijalne ideje sproveo u dela.

Projekti centar prava je oaza za sve učenike željne znanja i sjajna prilika da se uključe u različite projekte kako bi stekli dragoceno iskustvo.

- Ideja da se uključim u Projektni centar ITHS-a potekla je iz mog dugogodišnjeg interesovanja za princip praktičnog rada na projektima. Kada sam saznao da Projektni centar pruža učenicima priliku da se direktno angažuju u rešavanju stvarnih problema, odmah sam shvatio da je to pravo mesto za mene. Dodatno, već sam imao iskustvo u sličnim sekcijama tokom osnovne škole, što mi je pružilo veoma dobru osnovu. Princip rada Projektnog centra me je privukao zbog njegovih faza, u kojima prvo identifikujemo problem, zatim radimo na njegovom rešavanju kroz celokupni proces kreiranja projekta, sve do finalnog proizvoda. Ovaj pristup omogućava učenicima da steknu neprocenjivo iskustvo rada na pravim projektima, što me je posebno motivisalo da se priključim, otkrio je Viktor Lakčević za Espreso.

Projekti su, kako kaže naš sagovornik, rađeni pomoću Arduino mikrokontrolera, koji je veoma popularan u izgradnji ovakvih projekata.

Vazduh je sve zagađeniji, a prečišćivači su mnogima nedostupni zbog paprenih cena. Polazeći od toga, Viktor je osmislio pristupačniji prečišćivač vazduha.

- Kako smo svesni da je vazduh sve zagađeniji, a da su prečišćivači nedostupni mnogima zbog cene, osmislili smo jeftiniji prečišćivač vazduha. Za realizaciju ovog projekta neophodni su mu bili 3D štampač, pomoću kojeg je napravljeno kućište, dva HEPA filtera i jedan ventilator. Prečišćivač se napaja preko adaptera za struju, dok vazduh kruži i prečišćava se tako što ulazi sa bočne strane, a sa gornje izlazi. Namenjen je svima onima koji ne mogu sebi da priušte skup prečišćivač, ističe Viktor i dodaje da je sa prečišćivačem usko povezana i pametna meteostanica:

- Ona je dizajnirana tako da pokazuje sledeće parametre: temperaturu vazduha, vlažnost vazduha, vazdušni pritisak i kvalitet vazduha. Imajući u vidu zagađenje vazduha, korisnik ove meteorostanice tako može znati kad je vreme da uključi svoj prečišćivač. Boje za kvalitet vazduha su indikatori: zelena, žuta i crvena. Stanica ima i solarni panel, pomoću koga može da se napaja i bez struje. Funkcioniše pomoću senzora za temperaturu, senzora za kvalitet vazduha, senzora za svetlost koji nam pokazuje da li je dan ili noć i senzora za padanje kiše, a sve se to očitava putem aplikacije na računaru ili laptopu, u zavisnosti od toga koju komandu korisnik zada.

Viktor Lakčević
Viktor Lakčevićfoto: Prinstcreen/youtube/ ITHS

Treći projekat bio je uređaj za pametno praćenje otkucaja srca.

- Pošto pacijenti koji po savetu lekara treba da mere svoje otkucaje srca često to zaboravljaju, ovo je pravi uređaj za njih. Umesto da pacijenti ručno beleže parametre koje zahteva doktor, to ovaj uređaj radi umesto njih. Pomoću nekoliko dugmića regulisano je praćenje otkucaja srca na displeju sa sistemom EKG-a. Ukoliko korisnik klikne na dugme za resetovanje, merenje se poništava, a ukoliko pritisnemo dugme za slanje, podaci se automatski šalju serveru, a taj server može biti baš kod doktora, tako da doktor može imati uvid u tražene parametre pacijenta u bilo kom trenutku, kaže naš sagovornik.

1 / 5 Foto: Printscreen/youtube/ITHS

Praktičnost i atraktivan dizajn

Najveći izazov s kojim se susreo tokom realizacije projekata bio je kako napraviti uređaje koji su jednostavni za korišćenje, ali istovremeno imaju atraktivan dizajn.

- Konkretno, razvijanje projekta za merenje otkucaja srca predstavljalo je izazov jer smo morali da osmislimo uređaj koji bi mogli da koriste i penzioneri, koji nisu toliko upoznati s digitalnom tehnologijom, ali i da privučemo mlađe generacije, koje cene estetiku uređaja. Upravo iz tog razloga razvili smo prečišćivač vazduha koji kombinuje moderan dizajn s jednostavnošću korišćenja, što je omogućilo široku primenu uređaja među različitim korisničkim grupama, navodi Viktor za Espreso.

Mladi genijalac veruje da će primena ovih uređaja imati značajan uticaj na svakodnevni život ljudi.

- U današnjem digitalnom dobu sve veći broj problema može biti rešen putem pametnih IT rešenja. Naš cilj je da naši projekti doprinesu upravo tome, pružajući praktična rešenja koja olakšavaju život ljudima. Kroz naše projekte fokusirali smo se na rešavanje konkretnih problema sa kojima se ljudi svakodnevno susreću, kao što su merenje otkucaja srca ili poboljšanje kvaliteta vazduha. Iako su ovi uređaji trenutno u fazi razvoja, smatram da predstavljaju solidnu osnovu za buduće komercijalne proizvode koji će doneti realne koristi korisnicima. Očekujem da će ova pametna rešenja biti sve prisutnija u našem svakodnevnom životu, pružajući nam efikasne alate za rešavanje različitih izazova.

Profesorka Andrijana kao najveća podrška

Pod vođstvom profesorke Andrijane Vasić učenici Projektnog centra osmišljavaju projekte i, što je najvažnije, realizuju ih i tako stiču iskustveno znanje.

- Profesorka Andrijana Vasić bila je izuzetna podrška tokom procesa razvoja projekta. Od samog početka podržala me je u ideji da samostalno pronađem temu koja me zanima i koju želim da razvijam. Iako nije bila direktno uključena u fizičku izradu projekta, njena podrška i saveti su mi bili od neprocenjive važnosti tokom celog procesa. Imala je otvoren pristup i uvek je bila spremna da sasluša moje ideje i pruži korisne sugestije za njihovo unapređenje, istakao je Viktor.

Iskustvo koje je stekao u Projektnom centru, kako kaže, ima značajan uticaj na njegovo školovanje i buduće karijerne planove.

- Rad u ovom centru predstavlja svojevrsni uvod u poslovni svet razvoja projekata. Stečene veštine, znanja i iskustva ne samo da mi pomažu u daljem obrazovanju već imaju i direktan uticaj na moje buduće karijerne puteve. Kroz praktičan rad stekao sam uvid u proces kreiranja i implementacije projekata, što će mi biti od velike koristi, kako u daljem školovanju tako i u profesionalnom razvoju, kaže naš sagovornik.

Za kraj razgovora, Viktor je poručio svim učenicima koji razmišljaju o ovome da budu hrabri i pronađu temu ili problem koji ih inspiriše i koji žele da istraže i razvijaju u Projektnom centru.

- Ovo iskustvo će im pružiti neprocenjivo znanje i veštine koje će im biti od koristi u budućnosti. Neka se upuste u ovu avanturu sa otvorenim umom i entuzijazmom, jer će im to omogućiti da otkriju svoje talente, prošire svoje vidike i ostvare svoje potencijale, istakao je Viktor Lakčević za Espreso.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

06:06

NEVEROVATNI MODELI SRPSKIH STRUČNJAKA ZA PREDVIĐANJE ELEMENTARNIH NEPOGODA: Svetski prihvaćeni genijalni izumi

(Espreso / Pripremila Marina Letić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.