RUSI PONOVO NAVALILI NA STANOVE U SRBIJI: Ove lokacije su najpoželjnije (FOTO)
Stan, Foto: Nenad Kostić, BETA/OMS, Aleksandar Stojanović

nekretnine

RUSI PONOVO NAVALILI NA STANOVE U SRBIJI: Ove lokacije su najpoželjnije (FOTO)

Poslednjih godina državljani Rusije su se pojavili kao glavni zakupci stanova

Objavljeno:

Analiza specijalizovanog portala pokazuje da sve više stranih ulagača odabire kupovinu nekretnina u Srbiji, posebno u Beogradu i Novom Sadu.

Podaci Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) ukazuju na gotovo udvostručenje udela stranih državljana u kupovini nekretnina u Srbiji unutar godinu dana.

Udeo stranih državljana koji kupuju nekretnine u Srbiji povećao se sa 2,93 posto u 2022. na 4,81 posto u 2023. godini.

Stan
Stanfoto: Sasomange

Iako većinu tržišta i dalje čine domaći kupci, dinamika ponude i potražnje pod uticajem je stranih ulagača, koji uglavnom preferiraju kupovinu stanova u Starom gradu, Vračaru, Savskom vencu i Novom Beogradu.

"Poslednjih godina državljani Rusije su se pojavili kao glavni zakupci stanova i poslovnih prostora, no sada se sve češće odlučuju za kupovinu. Osnivaju i brojne firme koje zatim kupuju nekretnine. Među kupcima su i Ukrajinci, dok najveći broj ulagača iz Evropske unije dolazi iz Francuske i Nemačke", izjavila je Nela Pešić iz agencije "Raičević nekretnine".

Stan
Stanfoto: Sasomange

Prema njenim rečima, među kupcima su i državljani Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Australije, dok najviše interesenata iz okolnih zemalja dolazi iz Severne Makedonije.

Stan
Stanfoto: Sasomange

Najveće zanimanje je za kupovinu stanova, posebno luksuznih novogradnji u Beogradu, među kupcima iz zemalja s višim standardom života. Za starije stanove na perifernim lokacijama Beograda zanimaju se kupci sa manjim budžetom.

Stan
Stanfoto: Sasomange

"Državljani Rusije imaju različite standarde, pa njihovi interesi variraju od perifernih gradskih lokacija i malih stanova do modernih, luksuznih i prostranih stanova na centralnim i najskupljim lokacijama u Beogradu", dodaje Nela Pešić.

Stan
Stanfoto: Sasomange

Sagovornica napominje da Ruse i Ukrajince zanimaju i kuće izvan Beograda, u naseljima udaljenim oko sat vremena vožnje od grada.

Stan
Stanfoto: Sasomange

Dodaje da strani ulagači najviše traže stanove, ali da su izuzetak državljani Severne Makedonije koji kupuju kuće sa namerom nadogradnje.

Stan
Stanfoto: Sasomange

Primetno je, ističe Nela Pešić, da na domaće tržište ulaze i Mađari koji su zainteresovani za kupovinu građevinskih parcela.

Bonus video:

00:21

Stan u Beogradu za 65.000 evra

(Espreso/Sasomange/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.