SLAVIMO VELIKI PRAZNIK, A 1 OBIČAJ NIKAKO NE SME DA SE PREKRŠI: Verovanje kaže da će se svima DESITI...
Matrona Solunska, Foto: SPC

praznik

SLAVIMO VELIKI PRAZNIK, A 1 OBIČAJ NIKAKO NE SME DA SE PREKRŠI: Verovanje kaže da će se svima DESITI...

Vernici sutra slave Sveticu koju su mučili i izgladnjivali zbog Hrista

Objavljeno: 07:05h

Srpska pravoslavna crkva sutra obeležava sećanje na svetu mučenicu Matronu Solunsku, vernicu koja je slavila Gospoda i čuvala veru od nehrišćana.

Kao devojka služila je u kući jednog Jevrejina u Solunu, gde je bila podvrgnuta ruglu zbog svoje vere u Hrista. Žena tog Jevrejina terala je da odbaci svoja verska ubeđenja i da počne da odlazi u sinagogu, ali Matrona je ponosno ćutala i u potaji se i dalje molila Hristu.

Doznavši da Matrona i dalje ide u crkvu njena gospodarica beše veoma ljuta, a naročito zbog Matroninog objašnjenja da Bog u crkvi živi, a od sinagoge je odstupio. Zbog toga je Jevrejka istuče i zatvori u jednu mračnu odaju, gde ju je, povrh toga, još i vezala. No sutradan je nađe odvezanu silom Božjom kako se moli i hvali Gospoda. Posle toga je u dva maha ponovo zatvaraše, dok je najzad ne umori glađu. Tada uze telo svete devojke i baci sa visine svoje kuće na zemlju.

Crkva
Crkvafoto: Tamara Trajković

Hrišćani uzeše telo mučenice i časno je sahraniše, a episkop Aleksandar, saznavši za čudesa koja su se desila ovoj svetoj mučenici, podiže crkvu na grobu njenom u koju položi njene mošti.

A zlu ženu uskoro je stigla pravedna kazna: sa onog istog mesta na kući, sa koga je bacila telo Matronino, ona se omakne, padne na kaldrmu i razbije se namrtvo.

Bonus video:

02:15

POST JE BOŽIJI POZIV ZA ZAJEDNIČARENJE SA NJIM G. Petar: Provocira našu slobodu, da se odrekenmo nasušne potrebe hrane!

(Espreso / Telegraf / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.