SRBI NAVALILI DA ČISTE KLIME, MAJSTORI NE ZNAJU GDE ĆE PRE OD POSLA: Liste čekanja su od 7 do 10 dana
Klima, Foto: Profimedia

DRAMA

SRBI NAVALILI DA ČISTE KLIME, MAJSTORI NE ZNAJU GDE ĆE PRE OD POSLA: Liste čekanja su od 7 do 10 dana

Dodao je da je za obavljanje malog servisa bitno da je turbina čista, tačnije da je ranije odrađen veliki servis

Objavljeno:

Servis klima uređaja potrebno je uraditi jednom do dva puta godišnje. On je neophodan da bi klima ostala pod garancijom i da bi ste osigurali vaš imunitet i zdravlje. Takođe važan je i zbog uštede vađeš kućnog budžeta. Pitali smo majstora Stanoja iz jednog beogradskog servisa klime kada je najbolje vreme za čišćenje klima uređaja. Majstor ističe da je za čićenje klime u aprilu već malo kasno.

"Velika je gužva, ali najbolje vreme za čišćenje je kraj februra, mart. I sad se uveliko rade servisi, samo što je lista čekanja od 7 do 10 dana", objasnio je majstor za MONDO.

Klima uređaj, Klima
foto: Nebojša Mandić

Opšte je poznato da postoji mali i veliki servis kada je u pitanju redovno održavanje klima uređaja. Postavlja se pitanje kada se koji radi? Majstor Stanoje objašnjava da oni većinom radi velike servise, dok za male servise rado objasne ljudima kako sami da ih urade i uštede.

"Na tom malom servisu se čiste filteri. Naprskaju se asepsolom ili nekom tečnošću za dezinfekciju. Mogu da se peru i sa deterdžentom i vodom, zatim se samo isperu i prebršu sa krpom i vrate na mesto. Da ne bi plaćali mali servis to mogu i sami da urade, dok se veliki servis radi u zavisnosti kako se klima koristi. Ako se koristi za grejanje isključivo, onda se veliki servisi rade i na godinu dana gde se čisti turbina, isparivač i u većini slučajeva i spoljna jedinica", detaljno je objasnio majstor i napomenio da mali servis može sam da se obavi jednom u godinu dana.

Dodao je da je za obavljanje malog servisa bitno da je turbina čista, tačnije da je ranije odrađen veliki servis. Kako sami da proverimo turbinu?

"Stavi se klima na grejanje, spusti se krilce na dole i isključi se iz struje. Onda samo sa nekom lampom ili sa baterijom od telefona obasjate taj deo gde je turbina i vidite da li ima buđi i da li je ona prljava. Ako jeste, onda je vreme za veliki servis", dodaje majsto Stanoje.

Klima
foto: Printscreen/Tiktok/asericm

Da li je Eco mode koristan i koliko štedi novac? Majstor dodaje da eco mode smanjuje potrošnju i podiže temperaturu. Ali, ako hoćete bolje da se rashladite on ništa ne znači.

Da li i kada treba da otvaramo prozor kada radi klima?

"Najbolje je da se prostorija provetri ujutru i posle toga se zatvori da ne bi bilo gubitaka energije. Klima ne filtrira ništa, ne prečišćuje vazduh jer nema nikakve filtere za to", istakao je on.

Da li klima treba da bude stalno uključena?

"Svi praktiju da klima radi ceo dan. To sve zavisi da li je obična ili inverterska klima. Ako je inverter on će mnogo manje da troši u odnosi na običnu klimu", rekao je za kraj.

Bonus video: EVO KOJA STOLARIJA JE NAJBOLJA ZA ENERGETSKU EFIKASNOST! Majstor: Sve ima prednosti i mane, ali preporučuju se OVA prozorska okna

01:54

EVO KOJA STOLARIJA JE NAJBOLJA ZA ENERGETSKU EFIKASNOST! Majstor: Sve ima prednosti i mane, ali preporučuju se OVA prozorska okna

(Espreso/Mondo/Prenela: D.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.