ŠTA TREBA DA ZNATE O PRIJEMNIM ISPITIMA ZA FAKULTETE: Ovo se polaže na pojedinim studijama, ovo su visine ŠKOLARINA
Amfiteatar, Foto: Damir Dervišagić

studiranje

ŠTA TREBA DA ZNATE O PRIJEMNIM ISPITIMA ZA FAKULTETE: Ovo se polaže na pojedinim studijama, ovo su visine ŠKOLARINA

Uskoro kreće polganje prijemnih ispita za upis na fakultete

Objavljeno:

Prijemni ispiti na fakultetima ozbiljno se približavaju, a od januara je počela i pripremna nastava koju organizuje skoro svaka visokoškolska ustanova, kako bi budući studenti bolje uradili test. Koje će studije upisati, mnogi od njih već su odlučili, a mi vam donosimo listu najpopularnijih fakulteta među srpskim srednjoškolcima, kao i kako izgleda upis na njima.

Prijemni ispiti za upis na fakultete kreću već početkom juna. Pripremna nastava je na pojedinim visokoškolskim ustanovama počela već u januaru, dok druge tek sada organizuju pripreme.

Mnogi studenti se, „za svaki slučaj“, odlučuju da polažu test na dva fakulteta, u slučaju da na onom koji je njihov prvi izbor bude velika navala, a tada kao drugi izbor biraju onaj na kom je prijemni ispit mahom sličan kao na prvom.

U nastavku teksta pogledajte koji su to najpopularniji fakulteti među srpskim srednjoškolcima, kako izgleda i koliko košta pripremna nastava, šta se od predmeta polaže za prijemni ispit kao i koliko se studenata prima.

Fakultet bezbednosti

Fakultet bezbednosti u Ulici Gospodara Vučića na Vračaru, godinama unazad, važi za jedan od najpopularnijih fakulteta među srednjoškolcima.

Redosled kandidata za upis u prvu godinu Fakulteta bezbednosti utvrđuje se na osnovu opšteg uspeha postignutog u srednjoškolskom obrazovanju uz rezultate koji se ostvare na prijemnom ispitu koji organizuje Fakultet bezbednosti.

Kandidat prilikom upisa može ostvariti najviše 100 bodova i to po osnovu opšteg uspeha u srednjoj školi i po osnovu rezultata postignutih na prijemnom ispitu.

Pripremna nastava

Radi pomoći kandidatima prilikom polaganja prijemnog ispita, Fakultet bezbednosti organizuje pripremnu nastavu, koja će se ove godine, kao i prošlih nekoliko godina organizovati na daljinu (OnLine). Pripremnu nastavu organizuju i realizuju zaposleni na Fakultetu bezbednosti.

Studenti
Studentifoto: Beta / Milan Obradović

Pripreme se organizuje za sve predmete: sociologija, ekologija i psihologija. Kandidat bira da li će da pohađa dva predmeta koja će polagati na prijemnom ispitu, ili može da pohađa samo jedan predmet ili sva tri predmeta ukoliko je neodlučan koja dva predmeta želi da odabere na prijemnom ispitu.

Pripremna nastava će se realizovati vikendima u tri termina:

I termin (aprilski) – 30. i 31. marta, 6, 7, 13, 14, 20. i 21. aprila; II termin (majski) – 27. i 28. aprila; 11, 12, 18, 19, 25. i 26. maja; III termin (junski) – 1, 2, 8, 9, 15, 16, 22. i 23. juna;

Cena pripremne nastave za pohađanje jednog predmeta je 5.900,00 dinara, za dva predmeta je 11.800,00 dinara, a za tri 17.700,00 dinara.

Prijemni ispit

Opšti uspeh postignut u srednjem obrazovanju (maksimalno do 40 bodova), rezultat prijemnog ispita iz dva predmeta po izboru (do 60 bodova, 30 + 30).

Od tri ponuđena predmeta: sociologija, psihologija i ekologija, kandidati prilikom prijavljivanja na konkurs za polaganje prijemnog ispita, biraju dva iz kojih će polagati prijemni ispit.

Školarina

Školarina na ovom fakultetu iznosi 118.200 dinara.

Farmaceutski fakultet

Ovaj fakultet takođe spada u grupu najtraženijih među srednjoškolcima, a studenti farmacije stiču znanja i veštine za aktivno učestvovanje u proizvodnji, prometu i marketingu leka, promociji zdravlja, prevenciji i lečenju bolesti, kao i za laboratorijski rad, primenu i značaj laboratorijskih analiza za dijagnozu, praćenje i prognozu bolesti.

Pripremna nastava

Pripremna nastava za sve zainteresovane srednjoškolce počela je još u decembru prošle godine, iz tri predmeta: hemije, matematike i biologije. Održava se na daljinu odnosno onlajn, a cena za hemiju je 40.000 dinara, za matematiku 20.000, a za biologiju 30.000 dinara.

Dostupni termini u aprilu za hemiju su 07., 14., 21. i 28. april, a na OVOM linku pogledajte i za preostale predmete.

Prijemni ispit

Što se tiče prijemnog ispita, za upis na farmaciju polažu se hemija (organska i neorganska) kao obavezni predmet i matematika ili biologija, dakle jedan od ova dva predmeta po izboru studenta.

Farmaceutski fakultet je na svom sajtu već obavestio o terminu za polaganje prijemnog ispita, a to je 25. jun u 11 časova.

Školarina

Školarina na popularnoj farmaciji je 145.000 dinara.

Fakultet političkih nauka

Fakultet političkih nauka će u prvu godinu osnovnih akademskih studija u školskoj 2024/2025. godini primati 500 studenata: 150 budžetskih i 350 samofinansirajućih studenata.

I za ovaj fakultet vlada veliko interesovanje srednjoškolaca, koji na raspolaganju imaju tri smera: studije politikologije, međunarodne studije, novinarstvo i stduije socijalne politike i socijalnog rada.

Pripremna nastava

Fakultet organizuje pripremnu nastavu za polaganje prijemnog ispita za sve zainteresovane buduće studente iz svih studijskih programa osnovnih akademskih studija u dva ciklusa – mart i jun, tako da oni koji žele da pojačaju svoje znanje, mogu sada da se prijave za polaganje pripremne nastave koja se održava u junu.

Prijemni ispit

Svi prijavljeni kandidati polažu prijemni ispit koji se sastoji od jedinstvenog testa znanja za svaki studijski program od 60 pitanja. Svaki tačan odgovor se boduje jednim bodom.

Test za studijske programe Osnovnih akademskih studija politikologije i Osnovnih akademskih međunarodnih studija sadrži 30 pitanja iz predmeta istorija ili sociologija (po izboru kandidata) i 30 pitanja iz opšte informisanosti.

Bonus video:

01:23

NIŠ: NAJSTARIJA STUDENTKINJA UPISALA TREĆI FAKULTET

(Espreso/Nova/Sanja Radovanović/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.