SUTRA PRAZNUJEMO KRSTOPOKLONA BLAGOVESTI: Zbog čega se poklanjamo Časnom krstu, a ovo trebate obavezno da URADITE
Sveće, Foto: Godong / robertharding / Profimedia

praznik

SUTRA PRAZNUJEMO KRSTOPOKLONA BLAGOVESTI: Zbog čega se poklanjamo Časnom krstu, a ovo trebate obavezno da URADITE

Tokom ove sedmice treba postiti na vodi od ponedeljka do petka

Objavljeno:

Veliki Uskršnji post proteže se kroz 48 dana, oblikujući sedmice s vlastitim imenima i specifičnim pravilima.

Početak Uskršnjeg posta 2024. godine datira od 18. marta, trajući sve do 4. maja. Svaka nedelja u ovom periodu nosi svoje ime i pravila, varirajući način posta.

Sutra 7. aprila obeležava se treća sedmica Vakršnjeg posta - Krstopoklona nedelja

Tokom treće nedelje posta pravoslavni hrišćani poklanjaju se Časnom krstu, zbog čega treća nedelja posta i nosi naziv Krstopoklona.

Tokom ove sedmice treba postiti na vodi od ponedeljka do petka, u subotu je dozvoljeno ulje, a u nedelju riba, jer na ovaj dan (7. april) padaju Blagovesti, piše Lepa i srećna.

Iznošenje krsta na Krstopoklonu nedelju ima za cilj da nas opomene na krajnji cilj našeg intenzivnog i produbljenog hrišćanskog života kojim živimo u te velikoposne dane. U vezi sa tim umesnoje da se još jednom prisetimo mesta koje Krst - kao glavni i uzvišeni simvol Hrišćanstva - zauzima u hrišćanskoj veri.

Paljenje sveća
Paljenje svećafoto: Profimedia

Taj simvol ima dva - međusobno usko povezana - značenja. Sa jedne strane, to je Krst Hristov kao onaj odlučujući događaj kojim se završava zemaljski život i služenje Gospoda Isusa Hrista. To je priča o čudnoj i strašnoj ljudskoj mržnji prema Onome Koji je sve Svoje učenje usredsredio na zapovest o ljubavi, Koji je svu Svoju propoved usredsredio na poziv na samoodricanje i samožrtvovanje u ime te ljubavi. Pilat - rimski upravitelj Judeje - kome su priveli uhapšenog, prebijenog i popljuvanog Hrista govori: "Ovaj čovek nikakva zla nije učinio". Međutim, to je izazvalo samo još bučnije urlanje rulje: "Raspni Ga, raspni Ga!".

Tako Krst Hristov predstavlja večno pitanje koje je upućeno samoj dubini čovekovoga bića: zaššo dobro uvek izaziva ne samo irotivljenja, već i mržnju? Zašto je dobro uvek bilo razapinjano u ovom svetu? Mi obično izbegavamo da damo odgovor na ovo pitanje prebacujući u sebi krivicu uvek na nekog drugog.

Bonus video:

02:41

SPC I NJENI VERNICI DANAS SLAVE SVETOG SAVU: Evo kako će se obeležiti praznik najvećeg srskog sveca

(Espreso/Eparhija Šumadijska/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.