KADA ĆE BITI 30 STEPENI U APRILU? Meteorolog Todorović najavio i naglu promenu, pomenuo sneg
Nedeljko Todorović, Foto: Vladimir Šporčić, Kurir TV, Beta Dragan Gojic

biće i do 30 stepeni

KADA ĆE BITI 30 STEPENI U APRILU? Meteorolog Todorović najavio i naglu promenu, pomenuo sneg

Meteorolog Todorović je podsetio da je prošle godine u aprilu palo čak 20 centimetara snega

Objavljeno: 15:28h

Pred nama je sunčan vikend sa pravim letnjim temperaturama.

Hoće li se zadržati u narednom periodu ili nam ipak sledi nagla promena, odgovorio je meteorolog Nedeljko Todorović.

U Srbiji, u ovom toplotnom talasu, zabeležen je prvi tropski dan u 2024. godini, zapravo u Čupriji, 30. marta, je izmereno 30 stepeni.

- To je inače rekord za mart mesec u Beogradu, ali u Beogradu je to bilo 1952. godine, znači pre 79 godina. Znači, bilo je vrućine i ranije. I februar kao zimski mesec imao je karakteristike prolećnog meseca. Tako da smo imali proleće u februaru i veći deo marta, a sad ulazimo već u središnjicu proleća i temperature su sve više i više. To zavisi od godine do godine. Nekad imamo i sneg u aprilu. Ove godine za to su male verovatnoće. Biće možda u planinskim predelima, tamo negde, sredinom aprila možda bude. Mala je verovatnoća u nižim predelima, rekao je meteorolog Todorović gostujući na Prvoj televiziji.

Nedeljko Todorović
Nedeljko Todorovićfoto: Printscreen/RTS

Meteorolog je podsetio da je prošle godine u aprilu palo čak 20 centimetara snega.

- Do Vaskrsa će biti toplo. Narednih pet dana veoma toplo za april. Da pomenem da su te prosečne maksimalne temperature negde oko 17-18 stepeni. Znači, biće toplije za desetak stepeni u odnosu na te prosečne vrednosti. Negde do utorka, u sredu, to je desetak, bilo bi blizu 30 stepeni, možda negde čak i 30 stepeni bude ta maksimalna vrednost. Ali bih napomenuo da, kada se gledaju datumski rekordi, onda je taj raspon temperatura, zavisi od dana do dana, negde od 26 do 31 stepen. I verovatno će se desiti da jedna od tih nižih vrednosti u nekom od tih dana, ne mogu baš da tvrdim u kom danu, ali možda osmog ili devetog, tada bilo možda najtoplije, da dostignemo taj neki rani rekord iz ranijeg vremena, napomenuo je meteorolog i podsetio na osveženje koje se očekuje u narednim danima:

Proleće u Beogradu
Proleće u Beogradufoto: Nemanja Nikolić

- Doći će do pada temperature za nekih desetak stepeni. Sa 28, 30 stepeni na 17, 18 stepeni. Ta svežija varijanta vremena, ustvari prosečna, će potrajati između desetog i dvadesetog aprila. Biće i kiše, ali relativno malo kiše, kao što inače može da bude u aprilu. Ovih pet dana će biti letnje vreme a onda se vraćamo u tipično prolećno vreme, naglašava meteorolog Nedeljko Todorović.

Bonus video:

01:25

ŠOK PROGNOZA! Meteorolog Todorović izneo detaljnu prognozu: Do početka aprila slede LETNJE temperature, a nakon toga...

(Espreso / Prva/ Pripremila M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.