HRVAT POSTAO HIT NA MREŽAMA KAD JE NAPRAVIO LISTU OD 5 OMILJENIH SRPSKIH REČI: Jedna mu posebno zapala za oko VIDEO
Foto: Profimedia, Espreso ilustracija

HIT HITOVA

HRVAT POSTAO HIT NA MREŽAMA KAD JE NAPRAVIO LISTU OD 5 OMILJENIH SRPSKIH REČI: Jedna mu posebno zapala za oko VIDEO

Na peto mesto stavio je srpsku reč smarač/smaračica

Objavljeno:

Hrvoje Dadić, momak iz Hrvatske, objavio je svoj popis od pet najdražih srpskih reči/slengova i objasnio zašto su te reči bolje od njihovih hrvatskih verzija.

Hrvoje je na svom TikTok profilu objavio ovaj video i izazvao pravi bum na društvenim mrežama. A "smarač/smaračica" kao i "žurka" samo su neke od reči koje njemu zvuče "premoćno."

Na peto mesto stavio je srpsku reč smarač/smaračica - osoba koja je naporna, dosadna a koja se u hrvatskom jeziku opisuje kao "dosadnjaković".

"E ovo je prava reč za one prave smarače, na hrvatskom bi to bilo dosadnjaković, a ta mi je reč previše blaga", rekao je on.

Na četvrtom mestu završila je reč "tebra", odnosno žargonizam koji većinom koriste mlađe generacije, a označava reč brate. Ipak, čini se se Hrvoje ovde malo zbunio pa je "tebra" uporedio sa "bre" - što je nasmejalo mnoge Srbe.

"Kad govore bre, meni to zvuči preforsirano. Kad kažu 'tebra', to mi prirodno zvuči", kaže on.

"Žurka - to je neka ludnica života"

Usledio je glagol moralisati.

"Ovu reč sam prvi put čuo u rijalitijima. Predobra reč! Često je koristim u svakodnevnom životu, kad mi neko dođe zanovetati zbog nekih mojih životnih postupaka", rekao je on pa dodao da je na drugo mesto stavio reč "žurka":

"Mi kažemo parti, zabava, tulum, ali žurka zvuči puno, puno moćnije. Kao, parti, to je standardno. Zabava zvuči kao da je reč o rođendanskoj proslavi deteta od 12 godina, a tulum kao da se deset ljudi skupilo u podrumu i puštaju pesme, svima je dosadno. A žurka kao da je neka ludnica života".

"Bleja zvuči premoćno"

A onda je naveo i svoju najdražu srpska reč - bleja!

Žargonizam koji takođe koriste mnogi mladi, a pojam je sam za sebe. I dok će se mnogi stari na ovo nasmejati, pomislivši prvo na blejanje ovaca, mladi ovu reč često koriste.

"Isto ko što Zagrepčani kažu brija, možeš je iskoristiti na milijarde načina. 'Ajmo na bleju, hoćemo zablejati, premoćno!" zaključio je mladi Hrvat.

Momak je svojim izlaganjem mnoge nasmejao, a bilo je još nekih Hrvata koji su nakon njega nastavili niz. Te su se ispod videa našle srpske reči poput - muvanje, polemisati, važi, komšiluk...

Bonus video: OVAJ PASULJ JESTE SKUPLJI, ALI JE NAJBOLJI U SRBIJI?! Proizvođačica: Reč je čuvenom pećkom semenu koje se može naći SAMO KOD NAS!

01:54

OVAJ PASULJ JESTE SKUPLJI, ALI JE NAJBOLJI U SRBIJI?! Proizvođačica: Reč je čuvenom pećkom semenu koje se može naći SAMO KOD NAS!

(Espreso/Slobodna Dalmacija/Prenela: D.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.