KAKO SE RADI VEŠTAČENJE SNIMKA KOJI JE NASTAO U BEČU? Sudski veštak objasnio da je jedan faktor baš bitan
Foto: RINA

NESTALA DANKA ILIĆ

KAKO SE RADI VEŠTAČENJE SNIMKA KOJI JE NASTAO U BEČU? Sudski veštak objasnio da je jedan faktor baš bitan

Uporedna veštačenja uglavnom rade dve osobe

Objavljeno: 21:28h

Osmi dan potrage za dvogodišnjom Dankom Ilić je u jeku, a trag koji uliva najviše nade da je dete živo i zdravo je snimak koji je srpska policija dobila od našeg državljanina iz Beča na kom se vidi devojčica njenog uzrasta i karakteristika sa dve državljanke Rumunije, a sudski veštak dr Ljubiša Božić za Kurir kaže da iako je snimak lošeg kvaliteta sa sigurnošću može da se utvrdi da li je to Danka, uporednim veštačenjem.

Snimak se, kako je objasnio, upoređuje sa fotografijama devojčice i detaljno se gledaju sve fizičke karakteristike.

- Uporedna veštačenja uglavnom rade dve osobe, jedan koja tehnički izvlači i poredi svaki frejm, odnosno zaustavljeni kadar koji bi najviše odgovarao postojećoj fotografiji devojčice i druga koja radi ta poređenja- kaše nam dr Božić i dodaje:

- Svaki detalj je važan, i bez obzira na kvalitet snimka, sa sigurnošću se može utvrditi da li je to ona. Porede se crte lica, izgled čela, usne školjke, nepravilnosti, nos, oblik glave, sve što je jedinstveno.

03:50

ANALIZIRAN SNIMAK DEVOJČICE IZ BEČA KOJA LIČI NA NESTALU DANKU: Sudski veštak otkrio šta je bitno za veštačenje! RADI SE POREĐENJE

Kako je ispričao, kosa devojčice je takođe bitan faktor koji je baš primetan.

- Dužina, boja i sam izgled kose je na prvi pogled već sličan, tako da se upoređivanjem ostalih fizičkih karakteristika devojčice već znati koliko je poklapanje - kaže sagovornik.

Takođe, prema navodima pojedinih medija, već je urađenjeno veštačenje i poklapanje je visokoprocentno, a naknadno će biti objavljeno da li je na snimku Danka.

Da podsetimo, Danka je nestala u mestu Banjsko polje kod Bora gde je bila na porodičnom imanju sa majkom i godinu dana starijim bratom. Na sebi je imala maslinasto-zelenu jaknu, ljubičaste pantalone i crne patike.

Za Dankom je raspisana i žuta Interpolova poternica, a kao specifične karakteristike nestale Danke Ilić navedena je bradavica na levoj resici uveta, kao i mladež na nadlaktici leve ruke.

Bonus video:

00:22

VELIKI BROJ POLICAJACA TRAŽI MALU DANKU! Potraga ušla u 19. sat

(Espreso / Kurir / Dijana Antonijević / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.