TRAGOM KOJOTA: Kako je mitraljez SRPSKE ZASTAVE završio u Siriji? (VIDEO)
Foto: Facebook/Life Salam

unosan biznis

TRAGOM KOJOTA: Kako je mitraljez SRPSKE ZASTAVE završio u Siriji? (VIDEO)

Tovar teških mitraljeza prešao je put iz srpske državne fabrike u Kragujevcu, preko bugarskog trgovca oružjem i kampa za obuku u Saudijskoj Arabiji, do sirijskih pobunjenika
Objavljeno: 12:18h

„Ne znam tačno koliko je [Kojota] bilo tamo, ali jeste ih bilo nekoliko i moja grupa je dobila jedan,“ dodao je on.

Put koji je prešao njegov Kojot podudara se sa saznanjima iz BIRN-ovog i OCCRP-ovog prethodnog istraživanja u kojem je otkrivena centralna uloga Saudijske Arabije u snabdevanju sirijskih pobunjenika oružjem iz bivšeg istočnog bloka.

Od juna 2015. do avgusta 2016. godine, najmanje 50 teretnih aviona transportovalo je oružje i municiju iz Centralne i Istočne Evrope do vojnih baza u Saudijskoj Arabiji. Novinari su ušli u trag i letovima koji su nosili vojnu opremu od zalivskog kraljevstva do Turske, odakle je oružje preneto u severnu Siriju.

Upitan zašto je odlučio da fotografiju sa mitraljezom objavi na internetu, Salam je rekao: „To je bio prvi put da smo dobili takvo oružje posle šest godina borbe. Bilo je lagano i efikasno i najnovije oružje koje smo ikada imali.“

Njegovi saborci mitraljezu su dali ime „duška“ po sličnom sovjetskom mitraljezu DŠK.

- Bio je u kutiji, rastavljen na delove. Otvorili smo ga i sastavili – bio je nov, čak je i katalog bio tu - dodao je.

foto: Profimedia

Na nekim Salamovim fotografijama jasno se vidi i jedinstveni serijski broj mitraljeza, 3007.

U pisanom odgovoru na pitanja BIRN-a, uprava za odnose s javnošću srpskog ministarstva odbrane je navela da je fabrika Zastava prodala 2015. i 2016. godine „izvestan broj“ Kojota namenjenih izvozu u Saudijsku Arabiju bugarskoj firmi za trgovinu oružjem BIEM iz Sofije.

Ministarstvo je takođe napisalo da se na osnovu fotografija ne može pouzdano ustanoviti „geografsko okruženje u kom je mitraljez pronađen“, kao ni „da li se radi o mitraljezu iz proizvodnog programa Zastava oružja ili nekog drugog proizvođača“.

Nakon što im je dostavljen serijski broj Salamovog Kojota, iz ministarstva su inicijalno tvrdili da ne mogu da uđe u trag mitraljezu. Nakon šest meseci prepiske i mnogobrojnih poziva, ministarstvo je u pisanom odgovoru potvrdilo da je na fotografijama zaista primerak Zastavinog Kojota M02 i da je mitraljez sa serijskim brojem 3007 prodat BIEM-u 2015. godine.

foto: Printscreen/Youtube/RFS Media Office

Te 2015. godine BIEM je naručio veliku količinu naoružanja od Zastava oružja, državne firme koja proizvodi svoju verziju automatske puške AK-47, kao i teški mitraljez Kojot.

Ugovor između BIEM-a i Zastave je tajan, ali zvanične informacije iz finansijskih izveštaja kragujevačke fabrike za 2015. godinu pokazuju da je bugarska kompanija platila oružje oko 2,75 miliona evra.

Jedan od trgovaca oružjem je BIRN-u i OCCRP-u rekao da je tipična cena za oružje kao Kojot 12.000 evra, čime bi račun za 205 primeraka Kojota bio oko 2.5 miliona evra.

BIEM je u većinskom vlasništvu Petra Mandžukova, vodećeg bugarskog tajkuna koji se bavi građevinarstvom, medijima i proizvodnjom vina. Mandžukov je takođe bio suvlasnik CSKA Sofija, drugog po veličini fudbalskog kluba u Bugarskoj.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.