VREMENSKA PROGNOZA RHMZ DO KRAJA APRILA: Prošle godine nam je padao sneg, a sada...
Lepo vreme, Foto: Espreso

RHMZ

VREMENSKA PROGNOZA RHMZ DO KRAJA APRILA: Prošle godine nam je padao sneg, a sada...

U Srbiji danas promenljivo oblačno, mestimično sa kratkotrajnom kišom

Objavljeno:

RHMZ je objavio dugoročnu vremensku prognozu do kraja 2024. Prošle godine nam je pao sneg, a šta nas sada očekuje?

Uskoro nam se vraća toplo vreme, a sudeći po velikoj mesečnoj prognozi - ove godine nas neće iznenaditi sneg u aprilu kao 2023.

U Srbiji danas promenljivo oblačno, mestimično sa kratkotrajnom kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. Najniža temperatura od 4 stepena do 16 stepeni, najviša dnevna od 8 stepeni do 22 stepena.

Danas (02.04.2024.) promenlјivo oblačno, vetrovito i svežije za 7 do 12°C u odnosu na prethodne dane, a mestimično se očekuje kratkotrajna kiša i lokalni plјuskovi sa grmlјavinom. Duvaće umeren i jak zapadni i severozapadni vetar, koji na istoku Srbije povremeno može imati i udare olujne jačine, saopšteno je u posebnoj najavi na sajtu RHMZ.

Vetar
Vetarfoto: Nemanja Nikolić, Emilija Jovanović, Beta Dragan Gojić

U Beogradu takođe promenljivo oblačno, povremeno s kišom. Najniža temperatura 14, najviša dnevna 19 stepeni.

U sredu (03.04.2024.) umereno oblačno i suvo sa sunčanim intervalima, a tokom noći ka četvrtku i u četvrtak (04.04.2024.) novo prolazno naoblačenje, ponegde sa kišom ili kratkotrajnim plјuskom. Od petka (05.04.2024.) pretežno sunčano i sve toplije.

I april topliji nego inače

Prema sezonskoj prognozi, april će u većem delu Srbije biti topliji i prosečno vlažan, a u Vojvodini topliji i vlažniji april. U prvoj dekadi aprila moguća pojava slabog ili umerenog jutarnjeg mraza.

Srednja minimalna temperatura vazduha u aprilu imaće vrednosti za 0.5ºC do 1.5ºC u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost aprilske srednje minimalne temperature vazduha oko 10.6ºC.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u aprilu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za 1.0ºC do 2.0ºC. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom aprila biće oko 19.7ºC.

U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom aprila biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 2 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek, a u Vojvodini će biti iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima za 5 mm do 10 mm iznad višegodišnjeg proseka. U Beogradu i široj okolini aprilska suma padavina iznosiće oko 55 mm, navodi RHMZ u sezonskoj prognozi.

Prognoza za april iz dana u dan

RHMZ objavio je i kakve nas vremenske prilike okvirno očekuju do kraja aprila iz dana u dan, i izgleda da možemo da odahnemo – po ovome nas bar neće sneg iznenaditi u aprilu. Ipak, biće svega ostalog.

U Beogradu će biti dosta vetrovito tokom prve polovine meseca, a ukupno 10 dana označeno je da će biti uslova za padavine. Mnogo više padavina biće na Kopaoniku i Zlatiboru – od 10. aprila gotovo svaki dan biće mogućnosti za kišu.

Bonus video:

04:54

IŠČUPANO DRVEĆE, PREVRNUTI AUTOMOBILI, KAO RUKOM ODNETI KROVOVI... Odakle je ova pomahnitala vremenska stihija koja hara Balkanom?

(Espreso / Nova / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.