ŠTA DO SADA ZNAMO O SLUČAJU KOJI JE POTRESAO SRBIJU? Od male Danke više od 48 sati nema ni traga ni glasa
Danka Ilić, Foto: Damir Dervišagić, MUP Srbije

NESTALA DANKA ILIĆ

ŠTA DO SADA ZNAMO O SLUČAJU KOJI JE POTRESAO SRBIJU? Od male Danke više od 48 sati nema ni traga ni glasa

U potragu za devojčicom uključile su se sve dežurne službe MUP i po prvi put je aktiviran sistem "Pronađi me"

Objavljeno:

Treći je dan potrage za malom Dankom Ilić, dvogodišnjom devojčicom koja je nestala u utorak oko 13:45 u naselju Banjsko polje kod Bora. Na sebi je u trenutku nestanka imala maslinasto zelenu jaknu, ljubičaste pantalone i crne patike. Devojčica je smeđe kose, braon očiju, visine oko 85 cm, saopštio je MUP.

U potragu za devojčicom uključile su se sve dežurne službe MUP i po prvi put je aktiviran sistem "Pronađi me". Informacija da je nestala objavljena je na auto-putevima, sajtu MUP-a, na aerodromu "Nikola Tesla", železničkim i autobuskim stanicama... U vrlo kratkom roku je nekoliko stotina službenika MUP-a bilo je na teritoriji gde je prijavljen nestanak Danke. U potragu su se uključili vatrogasci, mnogobrojni dobrovoljci iz cele Srbije, spasioci Gorske službe spasavanja, lovci.

1 / 12 Foto: Nenad Kostić

Šta znamo do sada? Prvi dan potrage, utorak 26.3.

Devojčica Danka Ilić (2) iz Bora, nestala je oko 13.45 sati dok se sa majkom i godinu dana starijim bratom igrala ispred objekta u mestu Banjsko polje. "Živimo u Boru. Dovela sam ih da se malo istrče i prošetaju. Moji su poreklom odavde i kao dete sam tu često boravila", rekla je Dankina majka Ivana. "Dok sam se okrenula, nije je bilo. Ona još nema dve godine, u maju će ih napuniti. Ne govori još. Zvala sam je, dozivala, nije mi se odazvala. Tu u blizini ima jedna šumica. Molim Boga da je što pre nađemo." MUP je aktivirao sistem potrage "Pronađi me" po uzoru na Amber Alert.

U potragu za nestalom devojčicom uključilo se više od 300 ljudi - policija, gorska služba spasavanja, vatrogasci spasioci, radnici komunalnih preduzeća, civili... Podignuti su dronovi sa termovizijskim kamerama. Uključeni su i pripadnici Žandarmerije, a korišćeni su kvadovi, psi tragači i helikopteri.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić u međuvremenu se oglasio. "Uključio se veliki broj sugrađana, tu su dronovi i spasilačke jedinice, a čekaju se i specijalni psi za potragu. Teren je težak, postoje mnogo šuma i tu je i potok. Majka se okrenula na sekund, a onda je dete nestalo i službe će da rade svoj posao. Prve komšije su videle poslednji put dete." U Banjsko polje je prvog dana potrage stigao i Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić. Potraga za dvogodišnjom devojčicom odvijala se i tokom cene noći.

Bratislav Gašić
Bratislav Gašićfoto: MUP

Drugi dan potrage, sreda 27.3.

Drugog dana potrage u jutarnjim satima policija je sprovela strogu kontrolu vozila. Policija je odmah u zoru blokirala ulicu vojvode Radomira Putnika gde je nestala Danka, a potom je proširila blokadu.

Roditelji devojčice proveli su nekoliko sati u policiji dajući iskaz, što je standardna procedura u ovakvim slučajevima. Oglasio se deda devojčice, Milan Ilić, koji je potvrdio da su roditelji devojčice u policiji. Telefon majke nestale devojčice je predat policiji radi veštačenja.

Policija je proširila potragu i na naseljeni deo Banjskog polja. Sa nadzorne kamere koja se nalazi u dvorištu kuće meštanke Jasmine Stojadinović iz Banjskog polja, skinut je snimak koji je pregledala policija. Na snimku se vidi zeleni automobil marke "punto" koji je u vreme nestanka devojčice prošao ulicom velikom brzinom. Vozilom je je upravljao komšija koji živi nedaleko od mesta gde je Danka Ilić nestala. Prema navodima, muškarac je bio u alkoholisanom stanju te je vozio velikom brzinom.

U potragu za nestalom Dankom drugog dana potrage uključili su se i forenzičari i pripadnici beogradske Kriminalističke policije. Nakon 27 sati potrage, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova obustavili su dalju pretragu terena. Policija je nastavila intenzivan operativan rad u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti u vezi sa nestankom deteta. Nakon obustavljene pretrage terena, policija je ispred kuće postavila šatore.

Danka Ilić
Danka Ilićfoto: Privatna arhiva, Printscreen/X

Treći dan potrage, 28.3.

Policija je i trećeg dana potrage blokirala prilaz vikend-kući kod koje je devojčica nestala. Istraga je krenula u drugom smeru, policija proverava bazne stanice i vrši veštačenje mobilnih telefona roditelja, kako bi se potvrdilo s kim su bili u kontaktu u periodu kada je devojčica nestala.

Ministarstvo unutrašnjih poslova apelovalo je na medije da ne objavljuju neproverene i netačne informacije jer na taj način ugrožavaju istragu, čiji je cilj da se devojčica što pre pronađe. Pojedini mediji preneli vest da je devojčica pronađena živa i zdrava. "Apsolutno nije tačno da je Danka Ilić pronađena, uputili smo apel svima koji su uključeni u tok ovog slučaja da neproverenim informacijama ne remete istragu", rečeno je iz MUP-a

Roditelji nestale Danke ponovo su pozvani u policijsku stanicu. Ispred objekta kod kog je nestala Danka pristigla su vozila teške mehanizacije kako bi se potpuno raščistio prilaz, a nekoliko pripadnika policije iskopavalo je prostor ispred objekta gde je devojčica Danka Ilić nestala.

Komšije: "Ivana nije dolazila godinama"

Komšije Rade i Živanka Trajković, koji žive na 100 metara od kuće gde je nestala Danka, rekli da majka Ivana tu nije dolazila godinama. "Miloša poznajemo, ali njegovu ženu nismo videli nikada. Devojčicin deda po majci je Časlav, on živi u Brestovcu, ovde u Banjskom polju su živeli pre, ovu pojatu takoreći obilaze s vremena na vreme. Tog dana, u utorak dakle, videli smo Ivanu sa decom, tada nismo videli o kome se radi, ona godinama ovde nije dolazila. Mi smo radili u polju, nakon nekog vremena smo videli policiju i Miloša koji je odmah došao. Policija nas je tad pitala da li smo videli neko dete, tad smo se uključili u potragu, međutim nismo uspeli ništa da nađemo", ispričao je Rade Trajković.

1 / 3 Foto: Nenad Kostić

Komšinica otkrila šta je viđeno na snimku nadzorne kamere

"Ugradila sam kameru pre oko mesec dana samo zbog bezbednosti majke jer se bavim turizmom, inače je ovo naselje mirno i sigurno. Živim ovde 30 godina i nikad se nije desio nikakav problem. Sad je ispalo da je dobro što sam ugradila kameru ako snimak može da pomogne u istrazi. Na snimku se videlo da je majka sa decom prošla ulicom. Oko deset minuta kasnije došao je i otac. Desetak minuta kasnije stigla je i policijska patrola. Nadam se da će uskoro pronaći devojčicu", kazala je Jasmina Stojadinović za MONDO.

"Kada sam prolazio ulicom video sam dete"

Komšija Dragan Dojčinović ispričao je za MONDO da je video devojčicu na ulici, ali da nije siguran da li je to bila Danka. "U nekom momentu kad sam prolazio ovde ulicom video sam dete, devojčicu. Posle sam skrenuo i nastavio ulicom dalje. Ja živim oko 50 m odavde. Dete sam video, a kada sam se vratio nije ga bilo. To je bilo negde oko 15 do 2. Kad sam se vratio bilo je prazno", naveo je on.

Dejan Ševković iz Gorske službe spasavanja, koji je više od 20 sati učestvovao u potrazi za nestalom devojčicom kod Bora, rekao je za RTS da je situacija na terenu bila napeta, a uslovi otežani. "Možemo reći da je veliki deo pretražen, ali uvek postoji pet do deset odsto verovatnoće za koje ne smemo da potvrdimo da dete nije tu", kazao je Ševković.

Branislav Ćurčin iz Gorske službe spasavanja rekao je za Pink da je veliki teren pretražen, samo drugog dana potrage 3 miliona kvadratnih metara je pretraženo od mesta gde je dete navodno poslednji put viđeno. "Mi nismo pronašli apsolutno ništa. Nismo pronašli ni deo obuće, ni cuclu, apsolutno ništa", rekao je Ćurčin.

Sudski veštak o obustavljanju pretrage

O novom uglu istrage govorio je specijalista sudske medicine i stalni sudski veštak dr Ljubiša Božić. Konstatovao je da je istraga nestanka dvogodišnje devojčice promenila smer:

"Čini se da je fokus istrage i predistražnih radnji promenio tok i suštinu. U prvom trenutku se pošlo do primarnih izjava i podataka - da je dete bilo u blizini nečijoj i da ga od tog trenutka nema. Kada nemate drugi izvor informacija onda krećete od onoga što imate sve dok se ne uverite da je bilo tako ili nije bilo tako." Smatra da je razlog promene toka istrage najverovatnije informacija koju je policija dobila, ali je nije podelila sa javnošću.

Dr Ljubiša Božić
Dr Ljubiša Božićfoto: Kurir televizija

Advokat Toma Fila - dva moguća scenarija

Fila smatra da pre svega treba proveriti roditelje, jer je nemoguće da dete od dve godine jednostavno nestane. Kao drugi mogući slučaj naveo je da je u pitanju otmica. "Čudno je znate, ona je jako mala. Istraga mora temeljno da se uradi, sve mora da se prečešlja i proveri, mnogo je nelogičnosti u svemu tome", rekao je Fila.

Igor Jurić o nestanku

Predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu, Igor Jurić, rekao je za RTS da je, prema informacijama kojima raspolaže, policija upotrebila dodatne alate za potragu za nestalom devojčicom.

"Ja potpuno verujem u to da će se rešiti agonija koja sad već predugo traje. Iskreno se nadam da će kraj biti onakav kakav svi želimo", rekao je Jurić drugog dana potrage. On je ocenio da je bio pozitivan odziv građana koji su objave delili i na društvenim mrežama. "Ovo je jedan zaista novi alat i ponavljam još jednom, sve će imati smisla ukoliko ovo dete bude živo vraćeno", naglasio je Jurić.

Bonus video:

00:22

VELIKI BROJ POLICAJACA TRAŽI MALU DANKU! Potraga ušla u 19. sat

(Espreso / Mondo / N.D/ Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.