"DETE TOG UZRASTA NIJE MOGLO DALEKO DA ODŠETA SAMO": Maja Jovanović za Espreso o nestanku male Danke (2) iz Bora
Maja Jovanović o Danki Ilić, Foto: Damir Dervišagić, Printscreen/ Facebook/ Jovana Dragomirovic, Printscreen/Pink TV

potraga i dalje traje

"DETE TOG UZRASTA NIJE MOGLO DALEKO DA ODŠETA SAMO": Maja Jovanović za Espreso o nestanku male Danke (2) iz Bora

Nestanak devojčice prijavila je majka oko 14 sati, a juče se po prvi put u Srbiji oglasio sistem "Pronađi me" koji je predviđen da se aktivira u slučajevima nestanaka dece i maloletnika

Objavljeno: 07:30h
Dijana Spasov

Dvogodišnja devojčica Danka Ilić nestala je juče u popodnevnim satima u mestu Banjsko polje kod Bora. Od momenta nestanka traje neumorna potraga za malom Dankom u koju su pored policije i nadležnih službi uključeni i građani, kao i lovci koji zajedno pretražuju područje odakle se izgubio svaki trag devojčici.

Banjsko polje je prigradsko naselje okruženo obroncima i šumama u Boru, udaljeno oko sedam kilometara od grada. Inače, potragu otežavaju vremenski uslovi s obzirom da je tokom cele noći u Boru padala kiša.

Nestala Danka Ilić
Nestala Danka Ilićfoto: Printscreen/ Facebook/ Jovana Dragomirovic

Nestanak devojčice prijavila je majka oko 14 sati, a juče se po prvi put u Srbiji oglasio sistem "Pronađi me" koji je predviđen da se aktivira u slučajevima nestanaka dece i maloletnika. Međutim, ovaj sistem oglasio se tek kasno uveče, a zbog čega su građani dobili poruku na svojim uređajima gotovo sedam, osam sati nakon prijave nestanka, objasnila nam je Maja Jovanović, Generalni sekretar „IBSSA-Biroa za borbu protiv trgovine ljudima“

"Sistem se sinoć prvi put oglasio, ali nažalost ne i poslednji. Nije moguće da se sistem "Pronađi me" oglasi odmah po prijavi roditelja, već kada nadležni izađu na teren, prikupe dovoljan broj informacija i zatim se objavljuju informacije koje pomažu vizuelnom prepoznavanju nestalog deteta. Ipak, važno je što su mediji odmah odreagovali, programi su prekinuti i data su upozorenja sa podacima o prepoznavanju deteta", objasnila je Maja za Espreso.

Maja Jovanović
Maja Jovanovićfoto: Privatna arhiva

Osim toga što je poruka stigla kasno uveče, mnogi građani je uopšte nisu ni dobili, ali i za to postoji opravdan razlog.

"Što se tiče mobilnih operatera, informacija koju ja imam je da postoje ograničenja da 50.000 poruka mogu biti sistemski poslate u roku od minut, a ako uzmemo u obzir da po operateru ima skoro tri miliona korisnika vrlo je jasno zbog čega se mora ići postupno sa oglašavanjem. Treba uzeti u obzir i preopterećnost mreža, kao i faktore unutrašnje politike poslovanja kuće. Verujem da će u budućnosti to fukncionisati mnogo brže i efikasnije", rekla je naša sagovornica.

Nestanak, Danka Ilić
foto: MUP Srbije

Procenjuje se da za malom Dankom trenutno traga više stotina ljudi, helikopteti su nadletali mesto u okolini Bora, a teren je pretraživan i dronovi sa termovizijskim kamerama. Takođe, u potragu su uključeni i psi tragači čija je uloga sada veoma važna.

"Pripadnici policijskih uprava do sada su uradili i rade sve što je u njihovoj nadležnosti, u potragu za devojčicom uključena je i Gorska služba spašavanja, vatrogasci spasioci, žandarmerija, uključeni su i psi tragači koji imaju jako značajnu ulogu u slučajevima nestanaka. Deca imaju specifičan miris, pa je od velikog značaja što je uključeno više pasa tragača. Svakom od njih je data ili detetova odeća, obuća, igračka, nešto po čemu mogu da osete dete. Pomoć se dobija i iz vazduha, helikopteri pretražuju teren, lovci koji jako dobro poznaju to područje su takođe uključeni kao i građani koji pokušavaju da doprinesu da se dete što pre pronađe. Ovim putem apelujem da građani slede uputstva nadležnih o svakom koraku", istakla je Maja Jovanović.

Potraga za Dankom Ilić
Potraga za Dankom Ilićfoto: Damir Dervišagić

Maja je za Espreso ispričala koliko je značajno što se sistem "Pronađi me" aktivirao i na koji način on pomaže u potrazi. Posebno je istakla vizuelno prepoznavanje nestalog deteta i važnost da se slika sa opisom izgleda deteta u trenutku nestanka širi i bude dostupna svim građanima.

"Sistem "Pronađi me" u velikoj meri je značajan kada se sumnja na otmicu deteta, veliki broj ljudi prati medije i prekidom programa i informacijama koje objavljuju portali automatski se skreće pažnja na slučaj. Jako je važno da se informacije o potencijalnim kretanjima deteta šire, u konkretnom slučaju se radi o detetu koje ima dve godine, koje ne govori još uvek i vizuelni način prepoznavanja je ključan, pa slika devojčice treba da bude dostupna građanima. Setimo se da je i pre sistema bilo slučajeva nestanaka dece koju neko od građana prepozna po slici koja je objavljena u medijima. Moramo napomenuti da su se i na auto-putevima pojavili natpisi o nestanku devojčice koji su skrenuli pažnju vozačima, takođe i na aerodromima stoji slika sa svim potrebnim informacijama. Smatram da je vrlo važno što imamo "Pronađi me", pre svega zbog bezbednosti dece i da je sistem značajan za celo društvo, videli smo kako se cela Srbija podigla na noge zbog nestanka dvogodišnje devojčice", kazala je sagovornica Espresa.

Nestala Danka Ilić
Nestala Danka Ilićfoto: Kurir.rs/Damir Dervišagić/TikTok/malaika983

Zluradi jezici u ovako teškoj situaciji za celu porodicu Ilić, počeli su da komentarišu kolika je odgovornost majke i roditelja za nestanak deteta. Maja posebno apeluje da su takvi komentari nedopustivi i da se cela situacija mora sagledavati objektivno i iz više uglova.

"Apsolutno je važno da ne upiremo prstom u roditelje. Svi koji smo roditelji znamo koliko deca mogu da budu nestašna, nepredvidiva, u sekundi im nešto privuče pažnju i zalutaju u recimo tržnom centru. Savki roditelj daje sve od sebe da zaštiti dete, u situacijama kada vam dete izmakne iz vidokruga znamo koliki strah i panika se javljaju. Nije ljudski upirati prstom u roditelje deteta. Pojavljuju se informacije u medijima da je neko video devojčicu koja ide ka šumi što meni apsolutno nije jasno jer svako bi trebalo ukoliko uoči tako nešto, da je malo dete samo, da nema odrasle osobe u blizini, da priđe detetu i makar ga zadrži na tom mestu dok ne stignu roditelji", istakla je sagovornica.

"Nadam se da je živa i izgubljena i da će je pronaći"

Nestala Danka Ilić
Nestala Danka Ilićfoto: Kurir.rs/Damir Dervišagić/Društvene mreže

Iako je iza Maje dugogodišnje iskustvo sa slučajevima nestanaka i pronalazaka dece i nestalih osoba, u ovom trenutku ističe da je nezahvalno davati bilo kakve prognoze jer postoje razni faktori koji su mogli uticati na nestanak deteta. Najvažnije je, kako je istakla, da ne gubimo nadu i da moramo verovati da će se devojčica pronaći živa i zdrava u što kraćem roku.

"Za svaku opravdanu sumnju mora postojati dokaz koji se sastoji iz više stavki, Jako je važan razgovor sa porodicom, saznanja da li je devojčica i ranije imala običaj tako da odšeta od roditelja, da li je dete zdravo, da li ima bilo kakve smetnje, takođe da li su roditeljima upućene neke pretnje i slično. Radi se o detetu koje ima nepune dve godine i ne može toliko daleko da odšeta u svega par minuta. Radi se o području koje jeste šumsko, ali rastinje još uvek nije olistalo i ukoliko je došlo do nepažnje majke i dete nestalo u roku od minut, nije moglo za to vreme daleko da odmakne i moglo se uočiti. Treba uzeti u obzir i iskaz majke koja je u panici i strahu i u takvom stanju ne može objektivno da govori o vremenu. U Boru ima mnogo stranih državljana, treba uzeti u obzir i blizinu granice koja nam ne uliva poverenje kada se sve sagleda, ali ne moramo indikovati da je to otmica, treba se svaki segment detaljno sagledati. Grad Bor je inače vrlo dobro pokriven kamerama, policija detaljno pregleda sve to jer sada su već u pitanju sati i sati od nestanka", kazala je Maja Jovanović za Espreso.

Nestala Danka Ilić
Nestala Danka Ilićfoto: Facebook

Dete tog uzrasta nije moglo daleko da odšeta samo, kako kaže Maja, ali ističe da policija sigurno ima dovoljno informacija i detalja o ovom slučaju i negde precizniju sliku o svemu.

"Mi se svi nadamo da je devojčica dobro i naša obaveza je da razmišljamo u tom pravcu. Cilj je da se dete pronađe živo i zdravo. Vremenski uslovi nisu adekvatni, tamo je kišovito vreme sada i svaka vremenska promena utiče na decu drugačije nego na odrasle. Devojčica je obučena, dobro je što temperature nisu ispod nule i nije mnogo hladno. U ovom slučaju se možemo voditi time da je dete odlutalo, postoji mogućnost da je negde i zaspalo. Verujem da policija ima dovoljno informacija i detalja o svemu, svo raspoloživo ljudstvo je na terenu i verujm da će doći do pronalaska deteta. Nadam se da je devojčica živa i izgubljena, ali da će je pronaći što pre i mi ne smemo odstupati od toga. Nezahvalno je u ovom trenutku davati prognoze, moguće je i da će cela priča i potraga otići u pravcu otmice. Dete tog uzrasta ne može samo da pređe neku veću kilometražu pešaka, samo i nezaštićeno", rekla je Maja Jovanović na kraju našeg razgovora.

Podsetimo, majka nestale devojčice pokušala je juče da medijima opiše šta se zapravo dogodilo.

Danka Ilić
foto: Damir Dervišagić

„Živimo u Boru. Dovela sam ih da se malo istrče i prošetaju. Moji su poreklom odavde i kao dete sam tu često boravila. Dok sam se okrenula, nije je bilo. Ona još nema dve godine, u maju će ih napuniti. Ne govori još. Zvala sam je, dozivala, nije mi se odazvala. Tu u blizini ima jedna šumica. Molim Boga da je što pre nađemo“, rekla je Ivana ranije za beogradske medije.

MUP i Ministarstvo informisanja o nestaloj Danki

Prvo se oglasilo Ministarstvo informisanja i telekomunikacija Srbije u čijem saopštenju je bilo navedeno da „ovo nije nikakva pokazna vežba“ i da je u toku „obaveštavanje javnosti o nestalom maloletnom licu – putem SMS poruka, prekidima radio i televizijskih programa, objavama na autobuskim, železničkim stanicama, aerodromima i panelima na auto-putevima“.

Nadležni su naveli da je platforma za obaveštavanje javnosti o nestalom maloletnom licu „Pronađi me“ uspostavljena u „cilju brze reakcije u slučaju nestanka maloletnih lica slanjem jedinstvenog alarma različitim učesnicima procesa, koji sadrži osnovne podatke o nestalom licu, kao što su policijska uprava gde je prijavljen predmet, ime i prezime nestale osobe, godine starosti, lični opis, opis odeće, mesto nestanka i druge važne informacije“.

Iz MUP-a su se takođe oglasili i apelovali na građane da, ukoliko imaju bilo kakve informacije, odmah pozovu policiju na 192, ostavljajući takođe link do sistema „Pronađi me“ gde su sve informacije o nestaloj devojčici.

Bonus video: VELIKI BROJ POLICAJACA TRAŽI MALU DANKU! Potraga ušla u 19. sat

00:22

VELIKI BROJ POLICAJACA TRAŽI MALU DANKU! Potraga ušla u 19. sat

(Espreso/Dijana Spasov)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.