"BALKANIZACIJA" NOVOZELANĐANA: Ko sa Balkana poseti Kaitaia-u, šokira se kada pročita ove reči! (FOTO)
Kaitaia, Foto: Printscreen/youtube/ ddsuke Films

da li je moguće?

"BALKANIZACIJA" NOVOZELANĐANA: Ko sa Balkana poseti Kaitaia-u, šokira se kada pročita ove reči! (FOTO)

Natpis dobrodošlice na ulazu u mesto koje je većinski naseljeno maorskom populacijom sadrži "Dobro došli", uz maorski “Haere mai” i engleski “Welcome”

Objavljeno:

Kaitaia je grad u okrugu krajnjeg severa Novog Zelanda, u podnožju poluostrva Aupuri, oko 160 km severozapadno od Vangareja.

Ko je sa Balkana imao priliku da poseti ovo mesto sigurno je zanemeo od šoka pred velikom tablom kojom su stanovnici Kaitaia poželeli dobrodošlicu svim posetiocima.

Naime, natpis dobrodošlice na ulazu u mesto koje je većinski naseljeno maorskom populacijom sadrži "Dobro došli", uz maorski “Haere mai” i engleski “Welcome”.

Korisnik Redita koji je podelio ovu fotografiju napisao je da ima mnogo Maora sa slovenskim korenima:

"Ovde na Novom Zelandu, u gradu zvanom Kaitaia, naći ćete 3 jezika koji vas pozdravljaju, prvi na maorskom, drugi na srpskom i treći na engleskom, tamo ima mnogo Maora sa slovenskim korenima, mnogi Južni Sloveni su se oženili Maorskim ženama u 19. veku kada su Englezi stavili Južne Slovene kao podrasu tako da smo mogli da se družimo samo sa Maorskim poglavicama i plemenima, postali smo tako dobri prijatelji, poglavice Maora su nas darivali sa Maori Vahine (žene) i stvorili smo super jaku rasu Maora Južnih Slovena.", navodi se u opisu.

Kako je svojevremeno pisao Večernji list, razlog za natpis na jeziku koji je razumnjiv svim Balkancima možda se krije u tome što su Hrvati, odnosno Dalmatinci, ženili maorske žene.

Tako je Tarara postalo maorsko ime za Hrvate u ovoj geografski najizolovanijoj državi na svetu.

Inače, Kaitaia je poslednje veće naselje na državnom autoputu. Glavne industrije su šumarstvo i turizam. Broj stanovnika je 6.390 od juna 2023. godine, što ga čini drugim najvećim gradom u okrugu krajnjeg severa, posle Kerikerija.

Ime Kaitaia znači 'obilna hrana', a kai je maorska reč za hranu.

Šta kažete na ovu fotografiju? Pišite nam u komentarima.

Bonus video:

13:13

KAD VIDE OVAJ NATPIS POKRAJ PUTA, SVI STANU KAO UKOPANI! Reklama kod Prolom banje ne da MIRA prolaznicima (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.