EVO ŠTA JE SVE POTREBNO I KOJA JE PROCEDURA ZA PRODUŽENJE VOZAČKE DOZVOLE! Detaljna procedura korak po korak
Vozačka dozvola, Foto: Nebojša Mandić

važno!

EVO ŠTA JE SVE POTREBNO I KOJA JE PROCEDURA ZA PRODUŽENJE VOZAČKE DOZVOLE! Detaljna procedura korak po korak

Vozačka dozvola kojoj je istekao rok važenja produžava se tako što se na zahtev vozača izdaje nova vozačka dozvola

Objavljeno:

Vozačka dozvola, kao i svaki lični dokument, ima svoj rok važenja i mora se produžavati posle određenog vremena.

Probna vozačka dozvola traje najmanje dve godine, u zavisnosti od toga da li je lice imalo navršenih 18 godina, standardno trajanje vozačke dozvole je 10 godina, dok dozvola za vozače koji imaju preko 65 godina traje pet godina.

Vozačka dozvola
Vozačka dozvolafoto: Espreso

Evo koja je procedura produžavanja vozačke dozvole:

Vozačka dozvola kojoj je istekao rok važenja produžava se tako što se na zahtev vozača izdaje nova vozačka dozvola. Zahtev za izdavanje nove vozačke dozvole zbog isteka važenja prethodne podnosi se najranije 30 dana pre isteka važenja vozačke dozvole.

Uz zahtev se prilaže:

  • vozačka dozvola izdata na starom obrascu;
  • uverenje o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje motornim vozilima i skupovima vozila one kategorije za koje se zahteva izdavanje vozačke dozvole koje nije starije od šest meseci (dokaz treba priložiti ako je ranija dozvola izdata na period kraći od 10 godina iz zdravstvenih razloga, odnosno ako zahtev podnosi lice koje je starije od 65 godina života);
  • važeću ličnu kartu na uvid;
  • uplatnica generisana na portalu eUprave

Sva dokumenta i dokazi stavljaju se na uvid ili prilažu u originalu, osim dokaza koji su organu dostupni u elektronskom obliku.

Kako piše u cenovniku Republičkih administrativnih Taksi, naknada za produžavanje vozačke dozvole je 1.640 dinara. U ovu cenu uračunata je naknada za zahtev za izdavanje vozačke dozvole koja iznosi 330 dinara i naknada za izdavanje vozačke dozvole koja iznosi 1.310 dinara.

Kako zameniti vozačku dozvolu na eUpravi?

Da biste koristili ovu uslugu, neophodno je da:

  • posedujete važeću ličnu kartu Republike Srbije
  • budete prijavljeni na Portal eUprava kvalifikovanim elektronskim sertifikatom ili mobilnom aplikacijom ConsentID
  • ukoliko ste prijavljeni na Portal kvalifikovanim elektronskim sertifikatom, potrebno je da imate instaliranu aplikaciju za elektronsko potpisivanje na Vašem računaru kako biste mogli da potpišete zahtev za zamenu pre slanja.
  • ukoliko ste prijavljeni na Portal mobilnom aplikacijom ConsentID, potrebno je da imate izdat kvalifikovani elektronski sertifikat u klaudu kako biste mogli da potpišete zahtev za zamenu pre slanja.
  • potvrdite da nije došlo do značajne promene i da ste saglasni sa preuzimanjem fotografije iz lične karte u svrhu izrade vozačke dozvole (zbog preuzimanja fotografije lična karta ne sme biti starija od 5 godina)
  • potvrdite da Vam stara vozačka dozvola nije izdata sa upisanim zdravstvenim ograničenjima

Kako da platite taksu ili naknadu?

Pokrenite uslugu klikom na zeleno dugme Pokreni uslugu. Popunite obavezna polja i odaberite željenu uslugu (npr. izdavanje kopije saobraćajne dozvole, lične karte, putne isprave itd.)

Online popunjavanje zahteva
Online popunjavanje zahtevafoto: Printscreen/RTS

Nakon toga klikom na dugme Napred prikazaće Vam se svi podaci koje ste uneli u prethodnom koraku. Ukoliko su svi podaci tačni klikom na dugme Kreiraj uplatnicu sistem će Vam prikazati uplatnicu koju možete da platite odmah onlajn ili da je sačuvate i platite kasnije u banci ili pošti. Ukoliko plaćanje po kreiranoj uplatnici vršite odmah onlajn, plaćanje možete izvršiti platnim karticama, eNovcem i skeniranjem NBS IPS QR koda (instant plaćanje).

Ukoliko plaćate onlajn Vaša uplata će biti evidentirana u sistemu i kao dokaz o uplati dostupna ovlašćenom licu.

Bonus video:

02:19

Novine Zakona o ličnim kartama

(Espreso / Pripremila: Jovana Nedeljković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.