BOLJE NEGO U HOTELU, A I JEFTINIJE: Ovaj vid letovanja je sve popularniji, a Grčka definitivno dominira ponudom
Kamper, Foto: EPA ROB ENGELAAR, printscreen/instagram/armenistis.camping.bungalows, printscreen/instagram/simos_camping_elafonisos

za ljubitelje prirode i avanturiste

BOLJE NEGO U HOTELU, A I JEFTINIJE: Ovaj vid letovanja je sve popularniji, a Grčka definitivno dominira ponudom

Istražili smo kakva je ponuda kampova u Grčkoj i zašto je ovaj vid letovanja sve popularniji posledhjih godina

Objavljeno:
Jovana Nedeljković

Interesovanje za kampere i kamp prikolice nikada nije bilo toliko koliko od 2019. i 2020. na ovamo, kaže za Espreso Saša Mitrović head za auto-moto i nautiku na oglasniku Sasomange.rs.

Tome je, kaže, najviše doprinela pandemija korona virusa. Promenio se način na koji ljudi putuju i provode slobodno vreme, sa sve većim naglaskom na sigurnost, udaljenost od gužvi i povezivanje sa prirodom. Tako je poraslo i interesovanje i za ovim vidom letovanja, što je doprinelo i porastu broja kampova u Grčkoj. Ova zemlja inače ima najviše kilometara obale u Evropi, izlazi na tri mora i broji preko 7.000 plaža.

Kako nam kaže Saša Mitrović, Grčka sada ima za 30% više kampova nego što ih imala pre pet godina.

"Uglavnom su smešteni na najlepšim plažama. Kampovi su idealna prilika da se istraže skirveni dragulji ove prelepe zemlje, a koji su u okviru nekog zaštićenog ekološkog dela gde je zabranjena gradnja vikendica i hotela, dok je kamp je dozvoljen", navodi sagovornik.

Ipak, iako se čini da je ovaj vid letovanja povoljniji, to nije uvek slučaj.

Cene variraju u zavisnosti od lokacije i sezone, ali i blizine plaže. Kampovi su više ili manje opremljeni, ali svi imaju sanitarne čvorove i napajanje strujom.

Kamper
Kamperfoto: YAY Media AS / Alamy / Alamy / Profimedia

Kampovanje u Grčkoj danas ne podrazumeva samo šator na obali. Poslednjih godina mnogi kampovi u Grčkoj dostigli su visoku kategoriju i nude sve one sadržaje kao i hoteli ili apartmani, a neki čak i više od toga. Tako danas u kampovima možete izabrati smeštaj u šatoru, drvenoj kućici, bungalovu, kamp prikolici, karavanu. Ili možete jednostavno doći svojim vozilom gde biste za parking morali da izdvojite između 30 i 50 evra dnevno.

"Jeftinija varijatna je spartanski način kampovanja gde odsedate u malo starijim kam kućicama donosno u mobilni dom kako ih danas zovu. A postoje i luksuzne varijante gde imate svoj toalet, svoju tehničku vodu, svoju vodu za piće, svoje solarne panele za svoju struju i potpuno ste autonomni u odnosu na ostale", navodi Mitrović.

Neki od popularnih kampova u Grčkoj

Kamping Armenistis, Halkidiki

Smeštej na poluostrvu Sitonija, Kamping Armenistis nudi razbnovrsne mogućnosti za kampovanje, od tradicionalnih kamperskih parceča do luksuznih kamp kućica. Sa privatnom plažom, bazenima, restoranima i brojnim sportskim aktivnostima, ovaj kamp je idealan za porodični odmor ili avanturistički izlet sa prijateljima. Iznajmljivanje šatora u centralnom delu sezone je 70-75 evra dnevno, a mobilna kućica je od 65 do 145 evra.

Kamp Simos, ostrvo Elafonisos

Kamp Simos je na oko 50m od istoimene plaže, koja važi za jednu od najlepših na Peloponezu, a pored prostora za kamp prikolice i šatore, može se boraviti i u bungalovima. Gostima su na raspolaganju i bar, kafe/restoran, mini market, ambulanta, a moguće je iznajmljivanje bicikala, suncobrana i ležaljki. Cena je 8 evra po osobi (za decu 4 evra), mesto za šator ili kamp prikolicu plaća se od 6 do 13 evra, a za iznajmljivanje bungalova cene su 80-120 evra, zavisno od broja osoba.

Kamp Poros, Lefkada

Kamp Poros nalazi se na južnom delu ostrva Lefkada, kod bele šljunkovite plaže Mikros Gialos, i na glasu je među turistima kao jedan od 10 najboljih u Grčkoj. Rezort uključuje prostor za kampovanje i bungalove u hladu maslina, bar-restoran, supermarket, bazen, igralište… Gosti mogu da iznajme motor i auto, da koriste kompjutere, imaju besplatan wi-fi. Cena boravka u sezoni je 9 evra po osobi (za decu 6), mesto za šator 6-8 evra.

Naravno, ako imate svoj autonomni kamper koji ima svoje solare, svoju vodu i kampujete na divlje, letovanje će vam ispasti najjeftinije moguće.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

01:38

DA LI BISTE IZDRŽALI 24H BEZ MOBILNOG? U ovom kampu vam ODUZIMAJU telefon i prepuštaju vas prirodi

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.