JEZERO IZ KULTNOG DOMAĆEG FILMA SE NALAZI NA SAMO POLA SATA OD BEOGRADA: Prava je oaza mira (VIDEO)
Jezero Trešnja, Foto: printscreen/youtube

iZLET

JEZERO IZ KULTNOG DOMAĆEG FILMA SE NALAZI NA SAMO POLA SATA OD BEOGRADA: Prava je oaza mira (VIDEO)

Jezero izuzetno zanimljivog naziva je smešteno na potezu između Avale i Kosmaja.

Objavljeno:

Jedno od najinteresantnijih mesta za izlete nadomak Beograda je svakako jezero Trešnja, koje gotovo svi znamo kako izgleda jer smo gledali kultni film Maratonci trče počasni krug.

Na jezeru Trešnja je sniman Maratonci trče počasni krug i to baš ona čuvena scena sa Borom Todorovićem i Sekom Sablić – „Kupačice moja“.

@kresoje Gde je snimana scena iz filma "Maratonci Trče Počasni Krug# #foryou #fyp #foryoupage #maratoncitrčepočasnikrug ♬ original sound - Kresoje

Jezero Trešnja, zaboravljeno mesto za izlet

Jezero izuzetno zanimljivog naziva je smešteno na potezu između Avale i Kosmaja.

Njegovo poreklo je veštačko i datira iz perioda po završetku Drugog svetskog rata. Naime, osnovni cilj bio je da se obezbedi dovoljno vode, u slučaju da dođe do požara u okolnom šumskom području.

Jezero Trešnja
Jezero Trešnjafoto: printscreen/youtube

Nalazi se u ataru podavalskog sela Mala Ivanča. Oko njega nalazi se kombinovana, listopadna i četinarska šuma, a samo jezero je, prema “Vikipediji” prosečne širine 30 metara, dok je njegova dužina 150 metara.

Mnogi ljubitelji pecanja rado posećuju i danas ovo jezero, uzevši u obzir da u njemu obitavaju razne vrste ribe. U istoimenom lovištu, koje se nalazi nedaleko od jezera Trešnja, osim divljih svinja i jelena lopatara, gaje se i mufloni, ali i druge životinje.

Takođe, nedaleko od samog jezera postoji i nekoliko izvora vode.

I dok je ranije jezero Trešnja bilo smatrano idealnim za beg od gradske vreve, danas se baš ne može reći da je tako, uzevši u obzir da je prostor oko njega prilično zapušten.

Na obali ovog jezera nalaze se i ostaci nekadašnjeg hotela, kao nemi svedok njegove prošlosti, ali i sadašnjosti. Kako navodi RTS, ono što je nekada trebalo da postane luksuzna lokacija, budući da su tada visoki funkcioneri posećivali ovo podavalsko izletište, danas je ruinirano.

Bonus video:

03:15

Idemo na izlet!

(Espreso/CityMagazin/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.