NAJDETALJNIJA PROCEDURA ZAKAZIVANJA TERMINA ZA IZDAVANJE PASOŠA: Ovako možete izbeći da idete u stanicu više puta
Pasoš, Foto: Profimedia

korak po korak

NAJDETALJNIJA PROCEDURA ZAKAZIVANJA TERMINA ZA IZDAVANJE PASOŠA: Ovako možete izbeći da idete u stanicu više puta

Zakazivanje termina za izdavanje pasoša mnogo olakšava proceduru jer nema čekanja

Objavljeno:

Procedura zakazivanja termina za izdavanje ili produžavanje pasoša je vrlo jednostavna i može se obaviti elektronskim putem.

Termin se, naravno, može zakazati i u nekoj nadležnoj policijskoj upravi ili stanici, ali mnogi biraju da to obave od kuće kako ne bi u policijsku stanicu išli više puta, posebno pre početka godišnjih odmora kada je najveća navala za putnim ispravama.

Zakazivanje se vrši preko portala eUprava u odeljku "eZakazivanje - lična karta i/ili pasoš".

Podnosilac zahteva mora biti punoletno fizičko lice i državljanin Republike Srbije, a kada zakazujete termin za maloletno dete, potrebno je da zakazani termin glasi na ime roditelja, odnosno staratelja deteta.

Pasoš
Pasošfoto: RINA

Porodice mogu zakazati termine jedan za drugim jer je omogućeno dodavanje termina za još 4 (ili manje) člana porodice.

Termin može da se zakaže tako što ćete pokrenuti uslugu klikom na dugme "Pokreni uslugu" sa leve strane ekrana. Tu možete popuniti podatke za termin podnošenja zahteva.

Nakon toga prikazuje se kalendar u kome je potrebno odabrati slobodan termin i potvrditi na dugme zakaži.

Najraniji datum za zakazivanje termina je 1 dan pre dana podnošenja zahteva, dok je najkasniji datum 30 dana unapred.

- Samo bela polja u kalendaru dostupna su za zakazivanje

- Termini su u trajanju od po 15 minuta za jednu osobu i potrebno je striktno poštovanje satnice

- Dozvoljeni termini za zakazivanje nisu isti kao što je radno vreme policijske stanice – svaka policijska stanica je samostalno opredelila termine u kojima dozvoljava elektronsko zakazivanje.

Policijska uprava
Policijska upravafoto: Marina Lopicic

Na portalu E uprava naglašeno je da je neophodno doći tačno u zakazano vreme i poneti sa sobom sva neophodna dokumenta (važeća lična karta, pasoš čiji je tok važenja kistekao, uplatnica generisana na portalu eUprave i za hitne slučajeve dokaz koji potvrđuje razlog hitnosti postupka).

Cene putnih isprava 2024.

Dana 1. februara 2020. godine, stupila je na snagu Uredba o ceni obrasca putnih isprava, vize i troškovima dostavljanja pasoša preko diplomatskog ili konzularnog predstavništva Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br.8/2020), kojom je predviđeno da cena obrasca pasoša koji se izdaje u skladu sa članom 33. stav 2. Zakona o putnim ispravama iznosi 4.200,00 dinara. Navedeni novčani iznos uplaćuje se putem generisane uplatnice koja se nalazi na portalu eUprava.

U slučaju produžavanja, ako pasoš važi svega narednih 6 meseci plaća se samo taksa od 3.600 dinara, a ako je do isteka ostalo više od 6 meseci onda je taksa za izdavanje pasoša 4.200 dinara.

Međutim, ukoliko ste pasoš izgubili morate na sve to platiti taksu od 900 dinara. Ista situacija je i ako želite da dobijete pasoš po hitnom postupku, kada na sve prethodne takse plaćate taksu od 5.000 dinara za izdavanje po hitnom postupku. Znači, koštaće vas 8.600 (ukoliko do isteka pasoša ostalo šest meseci) ili 9.200 dinara (ukoliko pasoš ističe za više od šest meseci).

Bonus video:

00:07

Granični prelaz Šid

(Espreso / Jovana Nedeljković)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.