SUTRA SU ZIMSKE ZADUŠNICE: Ovo je strogo pravilo koje ne bi trebalo da prekršite
Zadušnice, Foto: Printscreen/RTS

VELIKE ZADUŠNICE

SUTRA SU ZIMSKE ZADUŠNICE: Ovo je strogo pravilo koje ne bi trebalo da prekršite

Na zadušnice se ide u crkvu, gde se služi Sveta liturgija i parastos na kojem sveštenik vinom preliva žito

Objavljeno:

Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju sutra Velike (zimske) zadušnice, kao znak sećanja na preminule.

Zadušnice su dan posvećen upokojenim, treba otići na službu u crkvu, obići grobove, preliti ih vinom, urediti i okititi cvećem i upaliti sveće.

Oni koji nisu u mogućnosti da odu na groblja zbog udaljenosti, treba da idu do najbliže crkve, i da tu upale sveću.

Na zadušnice se ide u crkvu, gde se služi Sveta liturgija i parastos na kojem sveštenik vinom preliva žito.

Posle službe ide se na groblje gde se pale sveće, a sveštenik obavi obred i okadi grobove.

1 / 3 Foto: Printscreen/RTS

Na groblje i u crkvu se nosi kuvano žito – koljivo, koje podseća na Hristove reči da zrno tek kad umre rod donosi, i to ne u zemnom mraku, nego u svetlosti Sunca.

Crno vino, kojim sveštenik preliva žito, označava Božje milosrđe kojim se zalečuju rane greha.

Sveća je simbol svetlosti Hristove koja treba da nas podseti na svetlost kojom Isus Hrist obasjava duše preminulih.

Pošto je to dan kada se posebno obraća pažnja na delenje milostinje, obavezno se svakom prosjaku koga sretnemo udeli milostinja i da deo hrane koju smo poneli sa sobom.

Povodom Zadušnica, sutra će biti pojačan i dopunjen javni prevoz ka gradskim grobljima.

GSP
GSPfoto: Emillija Jovanović

Od 8 do 16 časova pojačano će saobraćati vozila na linijama javnog gradskog prevoza koja voze ka grobljima, saopšteno je iz Sekretarijata za javni prevoz.

Pojačani red vožnje biće na sledećim linijama: 3A, 12, 25, 26, 35, 50, 65, 75, 82, 101, 202, 310, 533, 612 i 708. Takođe, od 8 do 16 časova privremeno se uspostavlja i linija 75L od zgrade Opštine Novi Beograd ka Bežanijskom groblju, na kojoj će saobraćati dva vozila.

Iz JKP „Pogrebne usluge“ apelovali su na sugrađane da na Zadušnice idu javnim prevozom i da ne koriste automobile.

Kako su saopštili, sutra će na Zadušnice, na snazi će biti zabrana ulaska motornim vozilima i to prema sledećem rasporedu:

Na Novom bežanijskom groblju zabrana ulaska motornim vozilima važi od 7:00 do 16:00 časova.

Na groblju Orlovača, Lešće i Zbeg zabrana ulaska motornim vozilima važi od 7:00 do 15:00 časova.

Na Novom i Centralnom groblju zabrana ulaska motornim vozilima važi tokom celog dana, kao i narednog dana 10.marta 2024. godine.

Staro bežanijsko, Zemunsko, Banjičko i Topčidersko groblje su zatvorenog tipa, odnosno ulazak motornim vozilima na ova groblja nije moguć.

Za posetioce koji se teže kreću i starije sugrađane, na najvećim gradskim grobljima: Lešću, Orlovači, i Novoj Bežaniji, obezbeđena su tri komforna minibus vozila sa klimatizacijom, koji će ih besplatno prevoziti.

Organizovani prevoz će za Zadušnice u subotu 09. marta 2024. godine saobraćati u određenim intervalima, u periodu od 07:00 do 15:00 časova, od ulazne kapije do najudaljenijih parcela. Na Novom, Centralom i groblju Zbeg, za Zadušnice (09.marta.2024.godine), biće organizovan prevoz službenim automobilima preduzeća, u periodu od 07:00 do 15:00 časova.

Iz ovog preduzeća su takođe apelovali na posetioce grobalja da prilikom posete grobnim mestima na Zadušnice budu oprezni i da se ne naslanjaju na spomenike, posebno na starijim grobljima u nadležnosti preduzeća.

Naime, tokom redovne kontrole stabilnosti spomenika, stručne ekipe preduzeća utvrdile su da postoji određen broj spomenika koji su nestručno podignuti, dotrajali i nestabilni, pa u slučaju naslanjanja i mehaničkog pritiska može da dođe do njihovog pada i povređivanja prisutnih lica.

Posebno skrećemo pažnju roditeljima sa malom decom, da vode računa o njihovom kretanju i da se ne odvajaju prilikom posete groblju. Podsećamo da je na groblje zabranjen pristup deci mlađoj od 10 godina bez pratnje odraslog lica. Ukoliko uočite opasnost od pada spomenika, molimo Vas da o tome obavestite Upravu groblja, saopštili su iz ovog preduzeća.

Bonus video:

00:55

JEZIVU PRIČU KRIJE NAJTUŽNIJA BALADA ACE LUKASA! Devojka je svaki dan išla na GROBLJE i nosila ružu, srce mu i danas plače

(Espreso / Penzionisani / Vesna Pejčić / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.