PROVERAVALI SMO KO IMA PRAVO DA SE BAVI ESTETSKOM MEDICINOM: Jedna stavka je obavezna, proverite pre tretmana
Lažna zubarka, Foto: Društvene mreže, ÖSTERREICH/FINANZPOLIZEI

Estetska medicina

PROVERAVALI SMO KO IMA PRAVO DA SE BAVI ESTETSKOM MEDICINOM: Jedna stavka je obavezna, proverite pre tretmana

Kako doći do sertifikata za estetsku medicinu?

Objavljeno:

Nakon što je proteklih dana odjeknula vest o nadrilekarki koja je sa lažnom diplomom radila stomatološke i anti-age tretmane nastala je prava debata. A da li možemo proveriti legitimnost ordinacije i doktora u njoj i ko zapravo sme da vrši ove zahvate?

Anti-age tretmani, hijaluron, botoks

Postoje mnogi kursevi i edukacije na polju estetske hirugije i tretmana na različitnim klinikama širom Srbije, a nakon završavanja kursa polaznici dobijaju sertifikat koji je često prihvaćen širom sveta. Međutim, važna napomena je da ove edukacije nisu namenjene svima. Za neke manje ozbiljne anti-age tretmane potrebno je imati diplomu kozmetičara, a za dozvolu za rad hijaluronom i botoksom, ali i za ozbiljnije anti-age tretmane, neophodno je imati diplomu stomatološkog ili medicinskog fakulteta da bi uopšte mogao upisati kurs.

Upisivanje edukacije namenjeno samo za doktore

Za upisivanje kursa važan je broj licence, on je jedinstven za svakog doktora i stomatologa, a kada ga dostavite ordinaciji oni lako i jednostavno mogu proveriti u Lekarskoj i Stomatološkoj komori Srbije da li imate izdatu važeću licencu za rad (proverava se da li se poklapa ime i broj licence sa onim na spisku).

Kako se dobija licenca za rad?

Nakon završetka poslednjeg ispita, radi se diplomski rad, koji proverava komisija, koju čine tri člana. Jedan od njih je mentor sa kojim se bira tema i koji učestvuje u proveri i pisanju rada. Nakon položenog diplomskog, počinje stažiranje (pripravnički staž) tokom kog se skupljaju potpisi sa svakog odeljenja na kome se radilo. Konkretno za stomatologa to znači 9 meseci stažiranja na različitim stomatološkim odeljenjima (dečija stomatologija, endodoncija, hirurgija...). Diploma sama po sebi nema vrednost dok se ne položi državni ispit. Da bi položio državni ispit, doktor/stomatolog šalje svoju stažersku knjižicu u Ministarstvo i dobija poziv na polaganje. Tek kad se dobije potvrda da je položio, upisuje se u Lekarsku ili Stomatološku komoru i dobija broj licence.

Program edukacije za tretmane hijaluronskim filerima i botoksom

Program traje jedan dan, polaznici kursa upoznaju sa osnovama primene hijaluronskih filera, kao i tehnikama rada, ali i neželjenim efektima prilikom izvođenja tretmana. Nakon teorijske obuke, obavlja se i praktiča obuka na živim modelima pod pratnjom edukatora.

Isto važi i za botulinum toksin (botoks), namenjen je isključivo za diplomirane doktore, odnosno stomatologe, a što se samih edukacija tiče sve su akreditovane i nakon završetka edukacije dobija se sertifikat uz koji se mogu prijaviti nove tehnologije Ministarstvu zdravlja i dodati zvanje Doktora estetske medicine. Ovim se stiče pravo da samostalno praktikuje stečeno znanje u svojoj ordinaciji.

Zbog čega doktori i lekari?

Izborom medicinski kvalifikovanog lekara pouzdano ćete znati da koristi originalan i kvalitetan proizvod, kao i sigurnost u to da će u slučaju različitih komplikacija umeti adekvatno da reaguje.

Na primer, botulinum toksin je lek koji se izdaje na recept, i može ga nabaviti samo medicinsko osoblje. Iako je povećanje interesovanja za filere, naročito hijaluronske, dovelo do toga da se na crnom tržištu može naći mnogo ilegalno uvezenih verzija ovih injekcija dostupnih svima, ovo može biti veoma opasno i da izazove razne probleme, od trajnog izobličenja lica, pa i reakcija opasnih po život.

Ilegalni hijaluron sve češće prisutan
Ilegalni hijaluron sve češće prisutan foto: ÖSTERREICH/FINANZPOLIZEI

Zbog svog školskog znanja, obučeni medicinski stručnjaci će lako primetiti alergijsku ili neželjenu reakciju i znati kako da pomognu pacijentu. Kako se većinom radi o medicinski sterilnom okruženju, postoji veoma mala šansa za infekciju i druge slične probleme.

Dobićete željene rezultate

Sa svojim ekscesivnim znanjem u oblasti anatomije, diplomirani doktori i stomatolozi će znati na koji način mogu da postignu željene rezultete, modifikujući proces po vašoj fizionomiji lica.

Dobićete rezultate vama po volji
Dobićete rezultate vama po volji foto: Profimedia

U medijima ste sigurno videli barem neki primer neuspešnog estetskog zahvata, a to upravo dolazi zbog manjka specijalističke obuke i znanja. Potrebno je znati anatomiju lica i kako se različiti proizvodi koriste na različitim delovima lica. Na primer, ne koristi se isti hijaluron za rad usta i za jagodice.

Sve veća popularnosti i ordinacije "na svakom ćošku"

Jedan od velikih problema je što je sve više ordinacija i "specijalista" za estetsku medicinu koji se reklamiraju na društvenim mrežama, a neiskusni korisnici mogu na osnovu tih reklama da odu u ordinaciju i obrate se nekim manje pouzdanim lekarima, kao što je bio slučaj sa zubarkom u Beogradu na vodi.

Sve više reklama za nepouzdane doktore
Sve više reklama za nepouzdane doktorefoto: Profimedia

Da li je neophodno da zahvat bude rađen u ordinaciji?

Da bi se estetski zahvat ili tretman obavio kako treba, mora se osigurati sterilnost i profesionalno okruženje. Sterilno okruženje klinika i ordinacija će garantovati bezbednost zahtevnijih estetskih zahvata, međutim, u slučaju manje zahtevnih tretmana, poput tretmana lica, postoji opcija izvođenja u Salonima lepote. Tu je potrebno proveriti da li salon poseduje akreditaciju i neophodnu potvrdu za izvođenje procedure, ali i kvalifikacije osoblja.

Ukoliko se odlučujete za estetsku hirugiju, najbolje je da dobro proučite ordinaciju i doktora kod koga radite i ne tražite "prečice" u vidu manjih cena, jer novac koji uložite je ekvivaletan kvalitetu i sigurnost koju pruža. Moguće operacije korigovanja grešaka (ukoliko su uopšte i moguće) mogu koštati i više od prvobitnog zahvata, a dodatni troškovi i gubitak vremena na korekcije vam sigurno nije u planu.

Bonus video:

01:27

NE LAŽEM KADA JE U PITANJU ESTETSKA HIRURGIJA! Goca Tržan otkrila: I druge žene sa estrade se PECKAJU, radila sam KOREKCIJE

(Espreso/T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.