NI LEKARI GA NISU POKOLEBALI DA SVOM DRUGU SPASI ŽIVOT DONIRAJUĆI MU DVA ORGANA! Za Nikolu treba da zna CELA SRBIJA
Nikola Subašić, Foto: Facebook/Nikola Subasic

heroj

NI LEKARI GA NISU POKOLEBALI DA SVOM DRUGU SPASI ŽIVOT DONIRAJUĆI MU DVA ORGANA! Za Nikolu treba da zna CELA SRBIJA

Vrlo hrabra odluka, humanost, prijateljstvo i veliko Nikolino srce nisu pokolebali čak ni upozorenja lekara da jedan od 1.000 donora umre

Objavljeno:

Nikola Subašić (1993) spasao je život svom drugu Luki Vasiljeviću (1994), tako što mu je dao bubreg i više od polovine svoje jetre, koji su mu bili potrebni za transplantaciju.

Vrlo hrabra odluka, humanost, prijateljstvo i veliko Nikolino srce nisu pokolebali čak ni upozorenja lekara da jedan od 1.000 donora umre.

Odmah je znao da želi pomoći svom drugaru i nije se nijednom pokolebao. Luka je zbog urođenog nedostatka enzima Alfa 1 antitripsina dobio cirozu jetre, a otkazali su mu i bubrezi, pa se sa svega 23 godine njegov život sveo na dijalizu. Jedina nada za Luku bila je transplantacija bubrega i jetre, a situacija je bila utoliko gora što roditelji nisu mogli biti donori zbog nepodudaranja krvnih grupa. Mnogi rođaci i prijatelji su se povukli i zaćutali, a onda se javio Nikola Subašić, i učinio jedan od najvećih podviga.

Nikola i Luka
Nikola i Lukafoto: Facebook/Nikola Subasic

Priča o prijateljstvu počinje kada se Nikola iz ratom zahvaćenog Glamoča sa bratom doselio u Beograd. Nikola je iz izbegličke porodice. Oca je izgubio, a majka, sestra i još dva brata žive u Banjaluci.

U vreme kad se Luka razboleo, Nikola je radio preko omladinske zadruge u Zemunskoj bolnici. Tako je i izbliza gledao Luku dok se mučio na dijalizi. Brzo su se sprijateljili, a ubrzo je i donešena odluka o doniranju.

Nikola je dobitnik zlatne pakete "Večernjih novosti" za najplemenitiji podvig 2019. godine.

Bonus video:

02:16

ŽIVOJIN IZ TEKIJE POKAZAO ŠTA JE HUMANOST

(Espreso / J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.