"SVAKA SUMNJA MORA DA SE PRIJAVI": Doktorka otkrila stanje obolelih pa upozorila, OVO JE OSNOVNI SIMPTOM MORBILA!
Bolesno dete, Foto: Profimedia

zarazna bolest

"SVAKA SUMNJA MORA DA SE PRIJAVI": Doktorka otkrila stanje obolelih pa upozorila, OVO JE OSNOVNI SIMPTOM MORBILA!

Doktorka otkrila stanje obolelih od malih boginja i šta ako budete u kontaktu sa zaraženima

Objavljeno:

Kakvo je stanje obolelih od malih boginja, kako izgledaju simptomi i šta ako budete u kontaktu sa zaraženom osobom, otkrila je državna sekretarka Ministarstva zdravlja dr Vesna Turkulov.

Ukupno 16 slučajeva malih boginja u Srbiji, zvanično je potvrđeno. Među obolelima ima dece i odraslih, a u Beogradu je prijavljena epidemija. Državna sekretarka Ministarstva zdravlja dr Vesna Turkulov istakla je u "Jutru" na Prvoj da to znači da imamo pojačan oprez, a potom je otkrila zdravstveno stanje zaraženih i kako izgledaju simptomi morbila.

"Da bi se proglasila epidemija, mora da bude veći broj obolelih. Stanje obolelih je dobro za sada, ima i dece i odraslih. Oni malobrojni, koji su na hospitalizaciji, tamo su zbog preventvnih razloga, radi praćenja i mogućnosti nastanka komplikacija, pre svega upale pluća", rekla je dr Turkulov i upozorila na obavezno nošenje maski u zdravstvenim ustanovama. Dodala je i da se na odeljenjima gde su oboleli od malih boginja i korone nose specijalne maske, sa većim stepenom zaštite.

dr Vesna Turkulov
dr Vesna Turkulovfoto: Printscreen/TV Prva

"Svaka sumnja mora da se prijavljuje, ne samo potvrđen slučaj. Javlja se povišena temperatura, katar gornjih respiratornih puteva, lice ima tipičan izgled tzv. plačne maske i javlja se ospa koja dosta liči na alergijsku ospu. Ipak, taj infektivni simptom povišene telesne temperature i sekrecija iz nosa upućuju da se ipak radi o infekciji, a ne o alergijskoj reakciji. Osip je obavezan. Ako neko ima te simptome, mora da bude na pojačanom oprezu", objasnila je dr Turkulov.

Šta ako budemo u kontaktu sa zaraženom osobom?

"Bolest je vrlo zarazna. Ako budete u kontaktu sa nekim, velika je šansa da će vam se preneti. Jedanaest dana je otprilike inkubacija, to je period od momenta zaražavanja do pojave prvog simptoma bolesti", rekla je državna sekretarka Ministarstva zdravlja dr Vesna Turkulov.

Bonus video:

01:34

PROTIV MALIH BOGINJA SE MORA VAKCINISATI I AKO IH JE DETE PRELEŽALO! Epidemiolog iznosi razloge: Nisu u pitanju samo morbile

(Espreso / Mondo / TV Prva / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.