JELENA CVETKOVIĆ IZ LESKOVCA JE FUDBALSKI SUDIJA NAJVIŠEG RANGA: Zbog OVOGA je ušla u ISTORIJU SRBIJE! (FOTO)
Jelena Cvetković, Foto: YOUTUBE/MOZZART BET SUPER LIGA SRBIJE/SCREENSHOT

ruši sve stereotipe

JELENA CVETKOVIĆ IZ LESKOVCA JE FUDBALSKI SUDIJA NAJVIŠEG RANGA: Zbog OVOGA je ušla u ISTORIJU SRBIJE! (FOTO)

Put fudbalskog sudije vodio ju je od najnižih liga u Leskovcu do sada najvišeg ranga takmičenja u Srbiji, a i u inostranstvu

Objavljeno:

Pomisao na sport od davnina se vezuje za muškarce, a naročito kada je reč o fudbalu. Međutim, vremena se menjaju, žene postaju emancipovane i spremne da stanu rame uz rame sa suprotnim polom. Danas gotovo da nema sportske aktivnosti, a da tu nema žena. Ovo je priča o Jeleni Cvetković

Jelena Cvetković iz sela Donja Jajina, rođena je 5. decembra 1991. godine u Leskovcu. Osnovnu školu završila je u Leskovcu, kao i srednju Trgovinsko-ugostiteljsku školu. Nakon toga, upisuje Filozofski fakultet u Kosovskoj Mitrovici, odsek Pedagogija, i stiče zvanje diplomiranog pedagoga. Trenutno završava Master studije na Kriminalističko-policijskom univerzitetu u Beogradu.

Sa dvanaest godina Jelena počinje da trenira fudbal, tačnije, 2004. godine u ŽFK Lavice iz Leskovca, kada je i osnovan klub. Fudbal igra i narednih deset godina, a 2010. godine počinje da se bavi fudbalskim suđenjem.

Put fudbalskog sudije vodio ju je od najnižih liga u Leskovcu do sada najvišeg ranga takmičenja u Srbiji, a i u inostranstvu.

Jelena Cvetković
Jelena Cvetkovićfoto: YOUTUBE/MOZZART BET SUPER LIGA SRBIJE/SCREENSHOT

UEFA Core za perspektivne sudije završila je 2018. godine, a sa svojim timom iz Srbije biva izabrana za najbolji sudijski tim.

Sudila je „Conca” prvenstvo u Americi za devojčice do 15.godina, gde je od 60 sudija izabrana da sudi finale turnira između SAD i Meksika. Srpsku ligu Istok je sudila pet godina, nakon čega dobija zvanje Fifa sudije i prelazi na listu Prve lige Srbije kao glavni sudija. Prvu ligu Srbije sudi već četvrtu godinu za redom. Od uvođenja Var tehnologije u Srbiji, već treću godinu za redom se nalazi na listi Var sudija Super lige Srbije. Internacionalni sudija je od 2019. godine, a od ove godine je promovisana u Uefa Elit grupu sudija kao prva žena iz Srbije koja se našla na najvišem rangu (najveći nivo suđenja u inostranstvu). Od ove godine je postala i prva žena na listi Uefa Var sudija.

Sudila je utakmicu Super lige Srbije u Kragujevcu, koja je odigrana 5. novembra .2022. između Radničkog iz Kragujevca i Radnika iz Surdulice, kada ispisuje istoriju Srbije kao prva žena koja je ikada sudila najveći nivo takmičenja u fudbalu. U julu 2023. godine bila je na Evropskom prvenstvu za žene do 19 godina, koje se održalo u Belgiji i bila je učesnik finala kao četvrti sudija na utakmici između Španije i Nemačke.

I tako, sve do danas dame su se borile za svoju poziciju na sportskim terenima što i dalje čine. Želja za napretkom i volja za nečim čime želite da se bavite upravo oslikava bogato iskustvo jedne mlade osobe kao što je Jelena. Biti prva žena u Srbiji, fudbalski sudija, je za ponos svih Leskovčana kao i grada Leskovca. Samo napred, Jelena!

Bonus video:

01:39

NE VIDIM ISKRENU EMOCIJU, KORISTE FUDBAL KAO IGRAČKU Emirati poslali ponudu koja se ne odbija: Ovoj cifri ne možete reći ne

(Espreso / predsednik.rs/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.