ŠTA JE ŠPIRITUS KOJIM SU SE OTROVALA DECA U NOĆNOM KLUBU? Toksikolog otkriva KAKO JE DOŠLO do nemilog događaja
Alkoholna pića, Foto: Beta/Miloš Miškov

trovanje alkoholom

ŠTA JE ŠPIRITUS KOJIM SU SE OTROVALA DECA U NOĆNOM KLUBU? Toksikolog otkriva KAKO JE DOŠLO do nemilog događaja

Toksikolog dr Radomir Kovačević otkriva kako je moglo da dođe do trovanja alkoholom maloletne dece

Objavljeno:

Nakon nedavnog nemilog događaja kada je čak 33 dece primljeno na VMA zbog trovanja alkoholom tokom žurke u beogradskom klubu "Siner", Više javno tužilaštvo u Beogradu formiralo je predmet radi utvrđivanja svih okolnosti ovog slučaja. Sa VMA potvrđeno je da je u njihovoj krvi pronađen visok procenat etanola, čak 2,8 promila, poznatijeg kao "špiritus".

Šta je trovanje špiritusom i kakve posledice može da ostavi, objasnio je toksikolog dr Radomir Kovačević. Na početku je toksikolog dr Radomir Kovačević istakao da u našoj kulturi nema slavlja bez alkohola. Međutim, ovde je reč o posledicama trovanja alkoholom maloletne dece.

Šta je "špiriturs"?

Špiritus, poznat i kao žestoka alkoholna pića sa najvećom koncentracijom etanola.

Obično imaju sadržaj alkohola iznad 20%, što je znatno više od piva (5%) i vina (12%).

ALkoholna pića
ALkoholna pićafoto: AP

Špiritus predstavlja poseban rizik zbog visokog procenta alkohola proizvodi se destilacijom fermentisanih tečnosti, a može da se dobije i veštačkim putem.

Istakao je da "špiritus" za koji se tvrdi da su se deca otrovala, predstavlja isti onaj medicinski alkohol koje medicinske sestre koriste za potrebe previjanja i dezinfekcije rane. U pitanju je alkohol za spoljašnju upotrebu, a nikako unutrašnju. Doktor dodaje da za unutrašnju upotrebu isključivo koriste alkoholna pića koja nastaju raznoraznim destilacijama i vrenjima voća. Mnogi su se pitali šta su to maloletnici popili, tačnije koliko jako alkoholno piće, da su sebe doveli u stadijum trovanja?

Doktor Kovačević se osvrnuo prvo na rakiju, među kojima je najjača, u narodu poznata kao "gromovača". Ona sadrži 55 promila alkohola. Žestoka pića, poput viskija znaju da sadrže i do 40 % alkohola. Dodaje da je svaki alkohol psihoaktivna supstanca i najveći problem je dostupnost i jeftina cena, u ovom slučaju špiritusa.

Dr Radomir Kovačević
Dr Radomir Kovačevićfoto: Printscreen/Prva tv

"To što je kod ove dece nađeno je do 2,8 %, dok je 0,2 % jedna čašica od 0,5 ml, to znači da su popili negde oko 14 čašica alkoholonog pića, volumne snage od negde do 45 stepeni. S obzirom da je u tim godinama organizam još uvek nerazvijen, to je veoma opasno", objasnio je dr Kovačić za K1.

Bonus video:

07:10

ALKOHOL MOŽE DA DOVEDE DO ATRIJALNE FIBRILACIJE? Dr Ristić: Ako se ne izleči na vreme, POSTOJI OPASNOST OD IZNENADNE SMRTI

(Espreso / MONDO / T.B.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.