(UZNEMIRUJUĆE) PSI LUTALICE ZAKLALI STADO OVACA U LAPOVU: Čovek doživeo ŠOK, prizor je STRAŠAN! Niko nije NADLEŽAN?
Pokolj ovaca u Lapovu, Foto: EPA/Grzegorz Momot POLAND OUT, Privatna arhiva, Tierfotoagentur Alamy Alamy Profimedia

strašno!

(UZNEMIRUJUĆE) PSI LUTALICE ZAKLALI STADO OVACA U LAPOVU: Čovek doživeo ŠOK, prizor je STRAŠAN! Niko nije NADLEŽAN?

Psi lutalice već godinama prave probleme stanovnicima Lapova

Objavljeno:

Meštanin Lapova T.M. svedočio je sceni iz filmova strave i užasa, kada se pre nekoliko dana vratio svojoj kući. Naime, u dvorištu njegove kuće, psi lutalice su rastrgli i osakatili ovce, a neke od njih su i zaklali. Fotografije ovih strašnih scena nevino nastradalih životinja su poslate našoj redakciji, a mi vas upozoravamo da je prizor uznemirujuć!

Kako nam je ispričao jedan stanovnik mesta Lapovo, proteklih godina, dogodilo se preko stotinu napada pasa lutalica, dok je ovaj poslednji napad najsvirepiji.

"Celo Lapovo je puno pasa lutalica. Niko ne vodi računa o njima. Ljudima nije bezbedno da se kreću po pojedinim uličicama jer se psi tu skupljaju i kreću se čoporativno. Tom čoveku, mom komšiji su ti podivljali psi iskasapili nekoliko ovaca koje je on godinama čuvao. Ja stvarno ne znam kako da se zaštitimo od njih. Ne samo da zaštitimo sebe, već i naša imanja od tih napuštenih zveri", kaže nam on.

Povodom ovog nemilog događaja kontaktirali smo nekoliko institucija kako bismo dobili adekvatan odgovor koje nadležan za rešavanje problema pasa lutalica i njihovog smeštanja u azile na teritoriji Lapova.

Lapovo, Ovce
foto: Privatna arhiva

Iz veterinarske stanice "Lapovo" kažu za portal Espreso da oni više nisu nadležni na teritoriji opštine Lapovo.

"Nažalost mi nemamo uvid u statistiku napada pasa lutalica u Lapovu, jer više nismo nadležni za taj teren budući da je on dodeljen na tenderu veterinarskoj stanici u Svilajncu. Mi smo nadležni za teren Batočine i imali smo pre par meseci jedan slučaj napada pasa lutalica na ovce. Slučaj je bio prijavljen opštini i policiji, mi smo izlazili na teren i ljudima je isplaćena šteta. Međutim, u ovom konkretnom slučaju napada pasa lutalica koje pripadaju oštećenom T.M. nismo nadležni", odgovorili su nam iz veterinarske stanice.

Ovca
foto: Privatna arhiva

Kako kažu, već sedam godina vode spor sa veterinarskom stanicom u Svilajncu.

"Što se tiče mesta Lapovo mi smo izgubili svaku vrstu nadležnosti rešavanja problema pasa lutalica. Mi možemo da izađemo na poziv stanovnika Lapova samo u pogledu sprovođenja pojedinih sitnih mera kao što je obeležavanje stoke ili vađenje krvi, ali za sve ostalo smo izgubili nadležnost. U sporu smo sa kolegama u Svilajncu već sedam godina, nismo stigli ni do polovine, postupak je jako spor i ko zna koliko će trajati", tvrde.

Iz veterinarske stanice "Lapovo" dodaju, da u periodu do 2017. godine kada su bili nadležni, napadi pasa lutalica su bili česta pojava i nakon sedam godina ništa se nije bitnije promenilo.

Lapovo, Ovce
foto: Privatna arhiva

"Kada se dogodi slučaj napada podivljalih pasa, mi izađemo na teren, proverimo šta je od ovaca ili druge stoke poklano, šta je povređeno, napravimo zapisnik o tome da li su ovce adekvatno držane u zatvorenom prostoru, da li su bile obeležene, a onda policija iz nadležne policijske stanice izlazi na teren i sastavlja svoj zapisnik i taj zapisnik je osnov da vlasnici zaklanih ovaca zahtevaju naknadu materijalne štete", zaključuju oni.

Veterinarska stanica u Svilajncu: Za slučaj napada ovaca u Lapovu nadležna je Zoohigijena u tom gradu.

"Slučaj napada se dogodio na teritoriji opštine Lapovo. Opština Lapovo je vlasnik svih napuštenih pasa na teritoriji grada. U ovom konkretnom slučaju napada, mi nismo nadležni, već Zoohigijena u Lapovu", kratko su nam odgovorili.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

01:54

NATAŠI UGINUO PAS OD TROVANJA TOKOM ŠETNJE: Posle deset sekundi krenula joj pena na usta! Šokantno nasilje nad životinjama

(Espreso/Miloš Dojčinović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.