VOZAČU AUTOBUSA POZLILO TOKOM VOŽNJE: Lekari upozorili, evo koliko vremena imate kad srce "počne da boli"!
Infarkt, Foto: Profimedia

važno!

VOZAČU AUTOBUSA POZLILO TOKOM VOŽNJE: Lekari upozorili, evo koliko vremena imate kad srce "počne da boli"!

Već na prve znake neke od ovih neprijatnosti trebalo bi reagovati

Objavljeno:

Pravovremena reakcija vozača autobusa Fahrudina P. (59) kome je tokom vožnje pozlilo, i koji je zaustavio vozilo te zatražio lekarsku pomoć, spasila je život i njemu i putnicima.

- Prilikom ulaska u Gornji Milanovac Fahrudin je osetio bol u grudima i odlučio da ipak stane kod bolnice kako bi proverio o čemu se radi. Imao je sreću da se u smeni nalaze dva iskusna kardiologa, dr Radisav Milivojević i dr Zoran Koprivica koji su odmah reagovali i ustanovili da mu je pukla torakarna (srčana) aorta, rekao je kardiolog Zoran Koprivica.

Doktor dodaje da je Fahrudinov potez da stane i zatraži lekarsku pomoć, bio najodgovorniji mogući. Jer tako nije spasio samo svoj život, već i živote svojih putnika, kojih je u autobusu bilo pedesetak. Da je nastavio sa vožnjom svi bi bili izloženi opasnosti.

Kako za 24sedam kaže dr Ivana Stefanović iz Hitne pomoći, ove situacije su izuzetno rizične i reakcija zavisi ponekad i od toga da li neko već ima dijagnostikovanu koronarnu bolest pa može da prepozna simptom ili mu se ovakva situacija dešava prvi put.

Infarkt
Infarktfoto: Profimedia

- U ovakvim situacijama neko može da ima vremena da reaguje, neko može da brzo izgubi svest i nema vremena da išta uradi da predupredi najgore. Simptomi karakteristični za muškarce, kada je u pitanju infarkt miokarda, jesu bol u grudima koji traje duže od 20 minuta, praćen preznojavanjem, omaglicom, nesvesticom, bolom koji se širi u levu ruku, vrat, grlo, donju vilicu između lopatice... U svakom slučaju već na prve znake neke od ovih neprijatnosti trebalo bi reagovati i ne bi trebalo čekati da prođe tih prvih 20 minuta bola u grudima. Ljudi, međutim, često reaguju kao "nije mi ništa", često ne veruju kada se prvi put jave ovakvi simptomi da je nešto ozbiljno, misle da je nešto prolazno, upozorava dr Stefanović.

Smanjiti aktivnosti na minimum

Ona savetuje da ako se tokom vožnje oseti izuzetan jak bol u grudima sa stezanjem, trebalo bi odmah zaustaviti vozilo kojim se upravlja i pozvati hitnu pomoć.

- Ono što takođe treba naglasiti jeste preporuka da se aktivnosti smanje na minimum. Nikakvo šetanje, nikakav napor, odmoriti organizam do dolaska lekara koji će odmah preduzeti sve neophodno, prvo izmeriti pritisak. Srce hrane tri krvna suda, može da se desi da je smanjen protok samo kroz jedan sud, ali mogu biti u pitanju i sva tri, to ne znamo dok se ne uradi detaljna pretraga, zato srce ne treba zamarati bilo kakvom radnjom. Vozačima to može da bude slikovito prikazano, ako im je vozilo na rezervi, sigurno neće da voze brzo, nego što sporije da bi trošili što manje goriva, pojašnjava dr Stefanović.

Opasni saveti na internetu

Upozorava istovremeno, da internetom kruže razni saveti, koji mogu da budu izuzetno štetni, pa i pogubni po osobu koja doživi infarkt miokarda.

- Nemojte slučajno ako osetite ovakve tegobe da namerno kašljete, to sve izaziva dodatni napor i može da pogorša situaciju. Na internetu često možemo da čujemo ovakav savet, ali on može biti poguban. Dakle, ako osetite ovakve tegobe, zaustavite vozilo, pozovite hitnu pomoć i u što mirnijem položaju sačekajte lekara koji će preduzeti sve da obezbedi vaš bezbedan prevoz do bolnice, poručuje dr Stefanović.

Dr Ivana Stefanović
Dr Ivana Stefanovićfoto: Printscreen/RTS

Dodaje da je bolje da se ispostavi da je uzbuna bila lažna, nego da se nešto desi na putu. Napominje da ljudi kada dođu u ovakvu situaciju napamet uzimaju nitroglicerin, smatrajući da će da im pomogne.

Simptomi kod žena

- To za određenu kategoriju pacijenata jeste rešenje, ali za neke može da bude pogubno. Dakle, osim ako niste od lekara dobili preporuku da uzmete neki lek u takvoj situaciji nemojte sami ništa uzimati, naglašava dr Stefanović.

Doktorka napominje i da se simptomi u određenoj meri razlikuju kod žena i muškaraca.

- Kod žena se obično javlja iznenadni umor koji se ne može pripisati nijednom spoljnom uzroku. Taj umor ume da bude praćen mučninom. Umor je toliki da ne možete sasvim uobičajene stvari da obavite, da odete do toaleta na primer. Ovakav simptom može da ukaže na infarkt miokarda kod žena, otkriva dr Stefanović.

Bonus video:

02:55

JA SAM ALEKSANDAR, PROŠLE GODINE SAM PREŽIVEO INFARKT! Jeziva ispovest Mitića: Počelo je sa bolovima u ZGLOBOVIMA

(Espreso / 24sedam / I.K. / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.