GDE JE U REGIONU NAJSKUPLJE SKIJANJE? Cifre će vas ŠOKIRATI, u Srbiji DUPLO SKUPLJE nego u Austriji
Skijališta, Foto: Privatna arhiva

cene na skijalištima

GDE JE U REGIONU NAJSKUPLJE SKIJANJE? Cifre će vas ŠOKIRATI, u Srbiji DUPLO SKUPLJE nego u Austriji

U Austriji obuka i oprema za skijanje kod našeg čoveka 150 evra, u Srbiji i duplo!

Objavljeno:

Kopaonik i Jahorina najskuplji su zimski centri u državama regiona, sa cenama često i višim nego u znatno razvijenijim alpskim skijalištima. Skijališta u inostranstvu takođe beleže visoke cene ove sezone, ali poseta je ipak rekordna.

Kakve su cene na skijalištima u Austriji za "Blic Biznis" otkrio je Oliver Ranisavljević, predsednik zajednice Srba, a dao je i svoje mišljenje o cenama na skijalištima u Srbiji.

Hotelijeri beleže rekordnu posetu skijalištima od strane domaćih turista, dok se u sektoru gastronomije primećuje značajan broj radnika iz bivše Jugoslavije. Iako plate po kolektivnom ugovoru iznose 1.800 evra bruto, sezonskim radnicima je obezbeđen besplatan smeštaj i tri obroka, omogućavajući im štednju. Međutim, postoji izazov u iskorišćavanju radnika, jer mnogi nisu upoznati sa zakonodavstvom o radu.

Radno vreme u gastronomiji, koje često premašuje propisanih 10 sati dnevno, uz rad i 6-7 dana nedeljno, dodatno doprinosi problemu.

Da li ste upoznati sa cenama skijanja u Srbiji na planinama poput Kopaonika, kada uporedite cene, možete li reći da je i jeftinije u Tirolu?

- Kao predsednik sportskog društva železnice, sa svojim timom, nudim godišnje ski kurseve za decu i odrasle članove sindikata. Paket uključuje pet dana skijanja, prevoz do skijaškog centra i ski pas, sve to za 150 € po osobi.

Želimo omogućiti skijanje našim članovima, čineći ga pristupačnim i izvan luksuznog dometa, jer shvatamo da jedna porodica teško može priuštiti takvo zadovoljstvo.

Sindikati se trude olakšati život svojim članovima kroz razne ponude za njih i njihove porodice.

Srbija

Ako se gledaju cene koje važe ove sezone, spuštanje niz bele staze za sada će i dalje morati da ostane sport rezervisan za one sa dubljim novčanikom. I to često toliko dubljim, da bi za novac izdvojen za nedelju dana na Kopaoniku lako mogli da pronađu smeštaj i u nekom od ski centara u Austriji, Italiji ili Francuskoj.

Sedmodnevni ski-pas za naredni period, odnosno do 10. februara, na Kopaoniku košta 24.130 dinara, što je oko 200 evra za odrasle i 15.500, iliti oko 125 evra za decu.

Braća iz Čačka, Skijalište
foto: RINA

Na Staroj planini i Torniku, odnosno Zlatiboru, cene su nešto niže i iznose 13.130 (oko 110 evra) za odrasle i 8.750 (nešto više od 70 evra) za decu. Pritom, svi stariji od 12 godina računaju se kao odrasli.

To znači da je samo za propusnicu za skijanje jednoj tročlanoj porodici ove zime potrebno oko 64.000 dinara (više od 500 evra), ako planiraju da odmor provedu na Kopaoniku, odnosno 26.000 (više od 200 evra) za neku od druga dva najpopularnija skijališta.

Ko nema svoju opremu za skijanje, ne mora da brine, jer se svuda oprema može iznajmiti. Cene variraju, ali uz poseban porodični paket, oprema se može dobiti za 6.500 dinara (nešto više od 50 evra) za odrasle i 5.300 (oko 45 evra) za decu za nedelju dana. Za jednu tročlanu porodicu, to je još nekih 18.000 dinara (150 evra).

S druge strane, cene u hotelima bi se najbolje mogle opisati kao “svetske, a naše”, dok je privatni smeštaj povoljniji, ali drži korak.

U jednom od najluksuznijih hotela na Kopaoniku, tročlana porodica može iznajmiti standardnu dvokrevetnu sobu sa doručkom za šest noćenja za oko 200.000 dinara (oko 1.700 evra), dok je polupansion oko 230.000 (gotovo 2.000 evra). Ko je siguran da neće otkazivati aranžman, može proći jeftinije sa cenom polupansiona od 207.000 dinara (oko 1.900 evra). Do hotela se stiže sopstvenim automobilom, čije će parkiranje u garaži hotela koštati još 2.344 dinara dnevno (gotovo 20 evra).

Kad se sve sabere, jedna porodica teško može da provede nedelju dana skijajući na nekoj od planina, a da ne potroši bar 60.000-70.000 dinara (500 do 600 evra) u najskromnijoj varijanti, ili, realnije, oko 100.000 dinara (oko 800 evra) za prosečan aranžman sa solidnim smeštajem. Kopaonik je izuzetak, za koji treba planirati više novca.

Sve ovo je bez troškova hrane i pića, kao i prevoza, što bi značilo da je potrebno još minimum 30.000 dinara (oko 250 evra) za jedno sedmodnevno porodično putovanje.

Crna Gora

Cene smeštaja u Kolašinu vrlo su raznolike, ali nisu značajnije menjane u odnosu na prošlu zimsku sezonu. U privatnom smeštaju, ''krevet'' se proteklih dana mogao naći i za 10 evra po osobi. Smeštaj u većini apartmana košta od 30 do 70 evra dnevno. Po toj ceni moguće je iznajmiti i manje kuće za odmor na periferiji grada.

Polupansioni u nekoliko privatnih hotela su 60 i više evra. U najpoznatijem kolašinskom hotelu, cena zimskog paketa iznosi od 84 evra po osobi za noć. Reč je o polupansionu, a odnosi se na dvokrevetnu sobu. Izvan tog paketa, cena polupansiona je 115 evra po osobi.

Skijanje, Skijalište
foto: Profimedia

Najskuplja čorba je tri i po evra, a najskuplje jelo po narudžbi (juneći ramstek) 16 evra. Specijalitet kuće za dve osobe može da se nađe po prosečnoj ceni od 23 evra, dok su jela sa roštilja od 7 do 13 evra.

Bosna i Hercegovina

Skijaška sezona u Bosni i Hercegovini u većini centara započela je sredinom januara. Razlog zbog čega se kasnilo jeste natprosečno topli decembar, kao i prvih desetak dana ove godine

Od ove godine, na Jahorini imaju i svoje smeštajne kapacitete, odnosno 24 apartmana smeštena 100 metara od ski staze.

Dnevna karta na Jahorini u pred i post sezoni za odrasle košta 73 marke, u sredini sezone 79, a u “udarnom” delu 86 maraka (jedan evro su, i dalje, skoro dve marke).

Cene smeštaja po osobi kreću se od 115 do 765 maraka (za apartman do šest osoba). Kafa u ugostiteljskim objektima košta četiri do četiri i po marke, čaj pet, hamburger sa pomfritom 19, a porcija ćevapa sa pomfritom 21 marku.

Dnevna karta na Bjelašnici za odrasle košta 47 maraka (oko 23 evra), poludnevna 39, a noćno skijanje 30 maraka. Dnevna karta za decu do 12 godina je 30, a noćno skijanje 10, dok za decu od 13 do 18 godina dnevna karta košta 37 maraka, a noćno skijanje 25.

Cena kafe u ugostiteljskim objektima je 3-3,50 marke, a porcija ćevapa ide do 20 maraka (10 evra).

Mokra Gora, Skijalište, Skijanje
foto: RINA

Ski-pas je 32, poludnevni 25 maraka, koliko košta i noćno skijanje.

Raspon cena noćenja u hotelima na Vlašiću kreće se od 98 do 465 maraka (apartman koji je za maksimalno šest osoba).

Cene karata na Kupresu ostale su iste kao i prošle godine. Dnevna za odrasle je 40, poludnevna 28 maraka, dok je za decu dnevna karta 28, a poludnevna 23 marke.

Noćenje s doručkom u jednokrevetnoj sobi hotela je 126 maraka, a u apartmanu 260 (oko 130 evra).

Ski-centar Ravna planina nalazi se u naselju Gornje Pale. Dnevni ski-pas tamo je za odrasle 30, poludnevni 25, a za decu dnevni 25, a poludnevni 20 maraka, dok je noćno skijanje 25. Panoramska vožnja u Gondoli je 15 maraka.

Noćenje u jednosobnom apartmanu koji prima do pet osoba je 390 maraka (oko 195 evra), a za dvosoban, koji prima do osam osoba 490 maraka (245 evra). U to je uračunat njihov doručak, parking mesto za vozilo i dnevni ski-pas za sve osobe tokom boravka.

Bonus video:

00:34

PRVI SNEG ZAVIO SRBIJU U CRNO! Za 24 sata desilo se 15 saobraćajnih nesreća: Troje ljudi izgubilo život, NIZALI SE LANČANI SUDARI

(Espreso/Blic Biznis/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.