ZLOGLASNA HITLEROVA DIREKTIVA BROJ 25 OD SUTRA ĆE MOĆI DA SE VIDI I UŽIVO: Biće izložena u Narodnom muzeju
Narodni muzej u Beogradu, Foto: Aleksandra Čolić

važan istorijski dokument

ZLOGLASNA HITLEROVA DIREKTIVA BROJ 25 OD SUTRA ĆE MOĆI DA SE VIDI I UŽIVO: Biće izložena u Narodnom muzeju

Hitlerova "Direktiva br. 25", koju je Srbija otkupila na aukciji, stiže u Narodni muzej

Objavljeno:

Zloglasna direktiva nemačkog kancelara Adolfa Hitlera kojom je 28. marta 1941. godine naredio združeni napad na Kraljevinu Jugoslaviju i Kraljevinu Grčku biće, počev od četvrtka 25. januara u podne, izložen u Narodnom muzeju Srbije, saopštio je Muzej žrtava genocida.

Ovaj izuzetni artefakt biće izložen sve do 18. februara, a u povodu obeležavanja nastupajućeg nacionalnog praznika Sretenje - Dan državnosti Srbije.

Primopredaja originala "Direktive" održana je danas u Vladi Srbije, a izvršili su je predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić.

Dejan Ristić
Dejan Ristićfoto: printscreen RTS

"Na osnovu inicijative koju je Muzej žrtava genocida uputio predsedniku Republike Srbije g. Aleksandru Vučiću, kao i na molbu predsednika Republike, Vlada Republike Srbije obezbedila je neophodna sredstva kako bi 29. novembra 2023. godine bio kupljen jedan od najznačajnijih dokumenata za celokupnu istoriju srpskog naroda", navodi se u saopštenju Muzeja žrtava genocida.

Direktiva br. 25, potpisana od strane Adolfa Hitlera, sačinjena je u trinaest originala od kojih je jedan od njih od sada u vlasništvu Republike Srbije. Navedeni prvorazredni istorijski izvor od danas je trajno pohranjen u Muzeju žrtava genocida.

Ovaj dokument, čiji je sadržaj označio početak Drugog svetskog rata na celokupnoj teritoriji Kraljevine Jugoslavije, a do njega je došlo u ranim jutarnjim časovima 6. aprila 1941. godine, uporediv je po svome značaju sa telegramom objave rata Kraljevini Srbiji od strane Austro-Ugarskog Carstva od 28. jula 1914. godine.

Izdajući naređenje za početak združenih borbenih dejstava protiv Kraljevine Jugoslavije i Kraljevine Grčke, nemački kancelar Adolf Hitler ovim dokumentom označio je početak četvorogodišnjih dramatičnih borbi i bezmernog stradanja civilnog stanovništva, a posebno pripadnika srpskog naroda.

Pored ostalog, ovaj dokument sadrži i eksplicitnu naredbu za sprovođenje brutalnih vazdušnih napada i danonoćno bombardovanje Beograda, spremnost da se nakon okupacije Jugoslavije delovi njene teritorije predaju Bugarskoj i Mađarskoj, kao i to da će "političkim obećanjima Hrvatima biti pooštrena unutrašnja politička zategnutost u Jugoslaviji".

Bombardovanje Beorgada
Bombardovanje Beorgadafoto: Printscreen/Youtube/Ksenija Savicevic

Sadržaj ove direktive rezultirao je, pored ostalog, i stvaranjem svih neophodnih preduslova za uspostavljanje Nezavisne Države Hrvatske, odnosno za otpočinjanje genocida nad pripadnicima srpskog naroda na njenoj celokupnoj teritoriji.

Ovaj neprocenjivo vredan dokument i istorijski izvor koji se sada nalazi u posedu Republike Srbije istovremeno je predstavljao i zloslutni nagoveštaj brojnih dramatičnih, tragičnih, ali i herojskih događaja koji su obeležili razdoblje Drugog svetskog rata na čitavom prostoru okupirane Kraljevine Jugoslavije.

Bonus video:

07:16

SRBIJA JE HRVATSKOJ DONELA SLOBODU! Kojčić: Hitlerova direktiva stigla je u pravi čas KADA POČINJU DA FOTOŠOPIRAJU ISTORIJU!

(Espreso / Euronews Srbija / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.