RHMZ OBJAVIO NAJDETALJNIJU PROGNOZU OD MARTA DO JUNA 2024. GODINE: Vreme u jednom mesecu će vas potpuno iznenaditi
Foto: Uroš Arsić

sezonska prognoza

RHMZ OBJAVIO NAJDETALJNIJU PROGNOZU OD MARTA DO JUNA 2024. GODINE: Vreme u jednom mesecu će vas potpuno iznenaditi

Prognoza RHMZ otkriva kakvo vreme će biti od marta do juna 2024. godine

Objavljeno:

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) objavio je sezonsku prognozu do juna tekuće godine u kojoj navodi da će polovina godine biti topliji i vlažniji u većem delu Srbije.

Prema njihovoj sezonskoj prognozi mart će biti topliji i prosečno vlažan mesec uz moguće slabe i jutarnje mrazeve.

- Srednja minimalna temperatura vazduha u martu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.7ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost martovske srednje minimalne temperature vazduha oko 4.9ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u martu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom marta biće oko 13.4ºS - navodi se na sajtu RHMZ i dodaje:

Loše vreme, Kiša, Jesen, vetar
foto: Nenad Kostić

- Mesečna suma padavina tokom marta biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko dva mm višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini martovska suma padavina iznosiće oko 43 mm.

Što se tiče aprila ove godine u većem delu Srbije biće topliji i prosečno vlažan, a u Istočnoj Srbiji topliji i suvlјi april.

- U prvoj dekadi aprila moguća pojava slabog ili umerenog jutarnjeg mraza. Srednja minimalna temperatura vazduha u aprilu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.7ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost aprilske srednje minimalne temperature vazduha oko 9.9ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u aprilu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.5ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom aprila biće oko 18.4ºS - navodi se na u sezonskoj prognozi i nastavlja: - U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom aprila biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko četiri mm višim, a u Istočnoj Srbiji ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima za pet mm do 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini aprilska suma padavina iznosiće oko 56 mm.

Proleće
foto: Filip Plavčić

Maj prosečno topao i vlažan. Majske kiše - Srednja minimalna temperatura vazduha u maju imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.2ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost majske srednje minimalne temperature vazduha oko 13.3ºS. Srednja maksimalna temperatura vazduha u maju imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti niža za oko 0.3ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom maja biće oko 23.7ºS. Mesečna suma padavina tokom maja zadržavaće se u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko dva mm višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini majska suma padavina iznosiće oko 63 mm.

Jun će prema sezonskoj prognozi ove godine u većem delu Srbije biti topliji i vlažniji, u Vojvodini prosečno topao i vlažnji, a u Centralnoj i Južnoj Srbiji prosečno topao i prosečno vlažan.

Sunce, Vreme, Vrućina, Leto
foto: Emilija Jovanović

- U većem delu Srbije srednja minimalna temperatura vazduha u junu biće iznad viđegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.8ºS u odnosu na višegodišnji prosek, a u Vojvodini će se zadržavati u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 0.3ºS višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost junske srednje minimalne temperature vazduha oko 16.9ºS. U većem delu Srbije srednja maksimalna temperatura vazduha u junu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.8ºS u odnosu na višegodišnji prosek, a u Vojvodini biti u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za 0.3ºS višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom juna biće oko 26.6ºS.

Što se tiče padavina u većem delu Srbije mesečna suma tokom juna biće iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima za pet mm do 10 mm višim, a u Centralnoj i Južnoj Srbiji u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko tri mm višim u odnosu na višegodišnji prosek.

- U Beogradu i široj okolini junska suma padavina iznosiće oko 69 mm.

Bonus video:

03:23

PROGNOZA ZA DECEMBAR U HAOSU, nećete znati kada dobro da se obučete! Meteorolog otkrio KOJIH DATUMA nam sledi PAKLENI PREOKRET

(Espreso/Kurir/Aleksandra Kocić/Prenela: N.J.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.